pengulangan itu sangat perlu

Assalamualaikum,

guten tag :)
guten morgan!

*senyum*

sem baru semakin menghampiri.
terasa biarlah lambat masa berjalan,
namun,
siapa kita untuk menolak?

sem baru, semangat baru, azam baru.
InsyaAllah. :)

jangan kata,
dulu pun cakap macam ni jugak,
letak azam bertimbun-timbun,
tapi tak buat jugak.
tertangguh je.

emm.
salah siapa ya.
siapa yang kena tunaikan azam tu,
kalau bukan kita.
kan?

kata orang,
awal-awal tahun,
SEMANGAT je.
nak berubah jadi yang lebih baik.
Alhamdulillah.

bila dah naik tengah tahun,
macam buat-buat lupa je kat 'wish list' yang kita buat tu.

bila akhir tahun,
dah nak masuk awal tahun depan,
baru ingat balik.

'apa azam aku tahun ni eh?'
dah tertunai ke?

haha.

saya ke orangnya?
awak pun kan?


ok.
jangan buat macam tu dah.
sekarang,
permulaan untuk kita jadi insan yang lebih serius.
serius tentang kehidupan.
serius tentang masa depan.

faham matlamat.
tahu tujuan.

kehidupan kita di dunia.

guna setiap saat yang kita ada,
untuk buat kebaikan di jalan Allah.

andai terlupa,
tersasar ke jalan maksiat,
cepat Istighfar.

bagi signal.
masuk balik dalam jalan kebaikan.
jalan menuju redha Allah :)

jangan sampai trak-trak nafsu dan kren-kren syaitan tarik kita ke jalan maksiat balik.


jadi,
jangan malas-malas nak pg belajar.
jangan malas-malas nak cari ilmu Allah.
jangan malas-malas nak cari redha Ilahi.


InsyaAllah.
kita tahu kan apa yang kita nak dalam hidup kita?



note :
pesan abah.
yakin dengan pertolongan Allah.
'Allah akan tolong hambaNya yang menolong agama Allah'

note-note :
sem baru kali ini, bakal tercetus satu kerinduan. :)
Malaysia - Jerman, masih dalam planet Bumi kan?
*malu malu*

Comments

live.well said…
ipaaahhhh
dah rindu sy ke??
haha
WMI said…
Nice post. Azam aku tahun baru ni insyaALLAH akan tertunai. tahun lepas banyak yang tak terlepas. Aik, rindu kat sapa yang nak pi jerman?
saya said…
hasnun. gano awak tau ni? hahaha

WMI, mudah-mudahan. InsyaAllah. rindu sape lg..
live.well said…
hahaha
awok nga sy mano buleh dipisahkan.jange risau pah.jarak xkan pisahkan kitee.hahahahaha
WMI said…
InsyaALLAH. ok la tu..hehe

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia budak biasa, ke sekolah agama.

bangun, mencari diri