Posts

Showing posts from August, 2013

against our own self.

Image
Bismillahi walhamdulillah.

"eleh, ingat pakai tudung labuh tu baik sangat, suci dari dosa. padahal dalam facebook sama naik jugak aku tengok dia post gambar"

"dahla tak pakai tudung, make up tebal bagai, sah ke solat dia, entah sampai ke tak wudhu dia ambik tu"
"tukar profile picture hitam kuning, empat jari angkat konon. suruh orang doa, dia tu entah doa entah tidak"

"tengok la tu, orang sibuk isu syria-mesir-palestine, dia sempat lagi duk update status pasal uppa saranghae running man, aisshhh memang tak ikut perkembangan, tak berperikemanusiaan langsung"
"bosan pulak aku tengok dia duk post pegi masjid la, bangun qiam la, pegi ceramah la, bulatan gembira la. duk rilek-rilek dah lah. ni nk post gambar kat insta, tweet lagi. riak weh riakk"

 "astaghfirullah minah ni. boleh pulak gambar dengan pakwe letak kat fb. siap duk rapat-rapat lagi. baik aku comment, 'dosa weh dosa'"
and the list continues.

on and on.

akhirnya yang l…

terima kasih, abah.

Bismillah.

Sepanjang jalan pulang ke rumah,
jalan raya agak lengang dengan kereta.

biasalah, bila tinggal di kawasan 'hulu' daerah dungun,
memang agak susah untuk traffic jam :)
melainkan bila sudah dekat dengan musim perayaan.

seperti biasa, abah akan mencari topik, untuk dibualkan, dan dalam erti kata lain,
untuk mentarbiyah anak-anaknya.

hari itu cuma saya dan uda yang menjadi mad'u abah di dalam kereta.

"Anak-anak tak boleh malu dengan ayah sendiri. Masa kecik-kecik dulu, ayah mak yang basuh berak kencing, tapi kenapa bila besar, anak-anak sendiri yang rasa segan nak buat perkara yang sama?

...masa-masa tua sebegini, bukan dunia yang kita mahukan, bukan makanan sedap yang patut diberikan, tapi bawa mak ayah, bimbing mak ayah untuk kembali pada fitrah. Tanya dah solat atau belum, ingatkan untuk selalu zikir, banyakkan ingat Allah, bukan tanya ayah nak makan apa, nak melancong ke mana..."

Abah mula bersuara. panjang lebar memberikan contoh.

"Tapi kan bah, …