Posts

Showing posts from May, 2014

Lalai, dan Dia masih memeluk erat.

Image
Bismillahi walhamdulillah. 
"Jom main tukar-tukar hadiah nak"
"Haa. Boleh jugak. Okay!"
Semangat nak main exchange gift time usrah kali ni. 
Bila hari yang dijanjikan tiba.  Semua orang excited nk terima hadiah masing2.  Agak pening juga untuk decide bagaimana sebenanya permainan ini dibuat.  Last2 seorang usrahmate nya menulis nama setiap ahli di atas kertas, dan masing2 harus memilih satu kertas berlipat yang ditulis nama. 
Dan hadiah ditukar. 
Buka sahaja hadiah sewaktu sampai di bilik, Allahu. 
Satu sahaja perkataan boleh describe.  Bermain di minda. 
'Just in time'
Alhamdulillah.  ...
Dalam perjalanan balik tadi, dia sempat berborak dengan usrahmate nya. 
S sangat teruja dengan hadiah yang diterima. Sebuah buku juga. Dan sudah lama S berminat nak kumpul buku. :) ..
Mesej teman-teman yang lain. M juga terima sebuah buku tulis yang kosong, tidak bergaris.  Dan dia tahu sangat, M memang sangat suka dengan buku yang tidak bergaris.  ..
WM pula terima satu set alat tulis. Dan WM …

sebab kadang perlu meluah rasa

Image
Bismillahi walhamdulillah
“Along, nak mamee sikit boleh?” Angah teringin, tapi along buat muka. Buat angah rasa geram. Tapi last-last along bagi juga, walaupun angah sempat rasa hanya serpihan kecil makanan ringan itu Tapi yang tu punnn, errr full setop. The rest is history. Tapi masa tu angah macam terima je. layankan aje. Sebab angah, adik along.
Along anak sulung, 3 adik perempuan bawah along, baru mak dikurniakan anak lelaki (alang) Bila along rasa nak main bola dalam rumah, Mesti angah yang kena jadi goal keeper Ingat lagi, along semangat buat chart player2 along, siap ada league sendiri lagi Perghh . ok dah tau kenapa along dan ‘football manager’, berpisah tiada. Heh Tapi tak tahan, angah boleh pulak jadi keeper time tu. Siap practice tendang bola dengan gaya lagi. Semangat punya pasal. Sebab angah, adik along.
Masa angah kena marah dengan mak Along pun ada sama Along ajak angah nyorok belakang sofa, siap makan biskut raya lagi belakang sofa Konon dapat hilang sedih sebab kena…

adikku yang baik

Image
Assalamualaikum,

sikit-sikit bulatan gembira,
sikit-sikit usrah,
sikit-sikit tarbiyah,
sikit-sikit ukhuwwah,
sikit-sikit akhawat.
siki-sikit ikhwah, eh.

dah takde benda lain ke nak cakap?

grr.
bajet baik betul la dorang ni.
dahla slalu dengan geng dorang je.
dari dulu dengar dakwah untuk semua
tapi..
errmm duk gelak sama-sama sendiri ada la.

ingat orang biasa macam kita ni tak baik ke?
jahat sangat ke?
eh, aku dengar jugak la ceramah syeikh-syeikh dari oversea kat youtube
pegi jugak la talk-talk yang hebat-hebat yang orang duk sibuk organize tuh
aku tahu la pasal kena jaga ikhtilat ni semua
aku pun hafaz quran jugak sikit-sikit
solat puasa semua tak pernah tinggal

perlu ke nak ada beza orang ikut usrah dengan tak ikut usrah?
perlu ke beza nak ada gelaran akhawat, ikhwah dengan orang biasa?
sama je kan?

...

oihh berapi nampak marahnya dik,
sabar.
tarik nafas dulu.

adik,
akak dulu macam tu la.
cuma beza,
adik lagi power dari akak.
akak dulu lagi la. tak tahu pasal ni semua.
sekolah buka…