Posts

Showing posts from June, 2012

Saat hati berbicara (love story?)

Image
Latar belakang : "Nah, masuk lagi, masuk lagi. wakaka... aku la yang paling puas kat sini. dah lama kot mengidam nak makan durian, blueberry cheese cake, grilled chicken rice, dengan coconut shake ni. Kali ni nak makan banyak-banyak. stress la lepas jawab exam td..."

Sad : (tersandar kekenyangan) wahh. best lah kalau hari-hari macam ni. Lepas makan, makan. makan dan makan lagi. 
Carl : untunglaah. ko asyik dapat makan je kan, aku ni nak jugak sesekali makan besar camtu.
Tee : alaa ko jangan nak buat-buat sedih pulak eh Carl, bukan tiga minggu kebelakangan ni, ko asyik makan jugak kan. last 4 months pun, ko makan jugak. cakap je nak tanya pasal apa, mesti ko boleh jawab punya-lah. tp aku, lain lah. (uhuk uhuk : batuk) dah lama aku tak makan sedap-sedap. asyik-asyik korang dua je yang untung.
Sad : weh, ko ok tak ni? tu la, aku kadang-kadang pelik jugak. kenapa Tuan kita tak bagi makanan kat ko. nak offer aku nya makanan, ko tak boleh makan pulak.
Carl : haah, aku pun perasan, kala…

Abah. kesayangan kami. :)

Image
Assalamualaykum.

setelah entri mak yang lepas ditulis oleh along,
entri kali ini dituju khas untuk zauj emak,Tuan Haji Ghazali bin Sulaiman.
merangkap abah kepada 10 orang anak.
:)

1.
Bangun padi dah dengar ada orang buka tv lepas solat subuh. tiada orang lain, abah lah orangnya. abah jarang sekali tidur selepas subuh. tapi bila keluar bilik, tengok abah baring jugak depan tv. mata tutup, tv pasang. errk. bila nak tutup tv je, terus abah tegur, 'abah dengar lah'. hehe. ok-ok. abah memang pakar kalau bab' telinga dengar,mata tutup' ni.

2.
Doktor yang tak habis belajar. hehe.
sebabnya, abah banyak tahu pasal medik ni. walaupun tak pasti kesahihan fakta yang abah utarakan. tapi majoriti nya benar belaka.

3.
Leadership by example.
Sangat banyak kalau nak dihitung. sebab abah tak akan suruh along mandi, selagi abah tak mandi dulu (haha, contoh applicable untuk 15 tahun yang lalu). bila abah nak ajak along, angah, ateh, acik sembahyang, abah takkan cakap direct kat anak-anak bes…

Kenapa perlu join bulatan gembira di tempat anda?

Image
Assalamualaykum.
:)

*Disklaimer : ini adalah pandangan peribadi 2 sen saya dan menggunakan bahasa mudah yang senang difahami ;p*
*pembaca lelaki perlulah menukar term-term mengikut kesesuaian ayat*


Kenapa perlu join bulatan gembira? selain dari cita-cita utama untuk mendekatkan diri dengan Allah, menggapai redha Allah, nak didik diri untuk jadi lebih baik mengikut 10 muwasafat tarbiyyah (seperti dalam video baru cik krun :D), nak improve bacaan Al-Quran, dan sebagainya,

ada 15 sebab tambahan kenapa perlu join usrah! 
1. akhwat yang sentiasa ada untuk disusahkan hehe. ayat sangat kejam. hoho. maaf. bukan saya kata. mereka yang berkata. tak ada duit, orang first yang boleh dicari dan tidak akan pernah me'rejek' permohonan pinjaman anda..... akhwat! nak balik uni, tak ada bas time2 maghrib, call akhwat. InshaAllah mereka ada untuk hantar kita dengan kadar percuma. ;p dan akhwat tidak akan pernah kisah untuk menghabiskan tenaga dan wangnya hanya untuk muayashah (beramah mesra) dengan…