Posts

Showing posts from April, 2013

pertama kali; cuaknya nak mengundi?

Image
Bismillahi walhamdulillah.

"muallimah.. muallimah sokong apa?"

"hmm sokong apa ni?"

"alaaa pas ke umno?"

"ohh tak tau laaaa"

"ye la tu, muallimah kan dah besar"

saya senyum je. membiarkan persoalan tanpa jawapan. aihh anak kecik darjah satu ni. comel je soalan tu. bukan setakat darjah satu, anak-anak darjah lain pun terasa dengan bahang pilihan raya ni. padahal mereka pun tak boleh mengundi lagi. =_="

...



tips (pilihan) raya lima tahun sekali untuk first timers seperti saya. (eleh nak cakap muda lettew ;p)

1. tak tau nak undi sapa di tempat anda sebab tak kenal? ermm kenapa tak kenal? adakah anda seorang yang suka terperap dalam rumah tengok tv alam ria cuti sekolah? malu nak mengaku, takpe. jadi, mula dari sekarang, sila google siapa calon yang bertanding dan start cari kalau-kalau calon ini mempunyai laman sosial seperti facebook, twitter dan sebagainya. dan nilailah dari situ. tengok akademik background, siapa isterinya, penglibatan…