Posts

Showing posts from June, 2011

penimbang kuning dan eskalator

Image
Assalamualaikum :)

eh, kejap. kejap. ko ada 20sen tak?
nak timbang berat kejap.
aku rasa berat aku dah makin naik la,
makan fast food hari- hari kot..

weehhh,
berat aku dah naik la, cane ni.
ok. start hari ni aku nak diet!
kena makan epal je hari hari.
ko jangan nak ajak aku keluar lunch lagi.

mulut tak nak berenti merungut lagi,

susah la kalau berat naik, 
dah tak boleh pakai seluar saiz 24,
muka pun makin tembam macam epal,
tak cantiiiikkkk!

haha.
dah2 la tu awak.
kelibat mereka di mesin kuning penimbang berat di tepi eskalator di sebuah pusat membeli belah terkemuka dipandang.
(panjang lebar explanation,hehe)
tak habis-habis lagi merungut nya.

kata saya.
hebat jugak teknologi kan,
dapat timbang berat, dapat tahu ketinggian, BMI,
tapi,
bayangkan.
kalau dosa dan pahala kita boleh ukur macam tu jugak,
mesti semua orang berebut-rebut nak buat amal kebajikan,
nak naikkan pahala.

bila timbang dosa makin banyak,
terus bertaubat, kembali kepada Allah.
terus takde orang nak buat maksiat dah,
takut kena si…

tak perlu la nak tarik muka!

Image
Assalamualaikum. :)

kad touch n go disentuh lagi.
.....teeetttt.........
'wrong detected'

aisshhh,
kenapa tak dapat touch ni?
aduii.
duit banyak lagi kalau tak silap.

dah hampir 3kali kad itu disentuh,
dan dia masih tidak mampu melepasi palang lrt stesen titiwangsa.
kalut jadinya.

dicubanya di lorong yang berlainan,
kali ini berjaya.
namun dilihat baki kad, RM 14?
dari pada 20 ringgit tinggal 14??

muka terus berubah.
menjadi kelat.
hati terasa panas.
dan hati bertambah sakit melihat ketawa rakan-rakan.
mereka happy, sedang dia?
baru satu stesen dah kena tolak 6 ringgit.

muka masih mencuka. tidak puas hati.
kawan-kawan tidak berani menegur.

tiba-tiba dia teringat.
kenapa dia perlu begitu?
proteskah? kepada siapa?

kenapa dia perlu marah sedang Allah yang merancang segalanya.
dia tidak tahu apa-apa. kerana yang Maha Mengetahui hanya Allah.
bukankah di sebalik sesuatu itu tersembunyi hikmah?

Astaghfirullahalazim.
cepat dia beristighfar.
baru diuji dengan perkara kecil sebegitu, di…