Posts

Showing posts from December, 2012

maaf. kalau itu yang awak rasa.

Image
disklemer : ini adalah sebuah cerpen  rentetan dari entri awak, tolong faham saya.

"Angah tak tdo lagi?"

"Belum"

"Mesej dengan sape tu? along tengok bercahaya je bawah selimut tu"

"Eeiy, stalker ! buat apa masuk bilik angah ni?"

"Along cari earphone, headphone along dah tak dengar sebelah"

"Amboii nak pinjam barang orang tak mintak izin dulu yeee,"

"Dah along masuk tengok gelap je bilik, main redah je la dulu. ampuunn"

"Tak kira. esok, belanja angah ayam goreng uncle bob satu."

"Haissh. uncle bob je? uncle lokman tanaakk?"

"Alooooonnnngggg!" teddy bear putih dibalingnya.

"Hmm. along. angah nak tanya sikit boleh?"

"Tanya apa? serius je muka tu."

"Along, kenapa lelaki ni suka buat perempuan rasa tanda tanya eh?"

"Maksudnya?"

"Alaa tak tau la nak explain camane"

"Macam tak tau dia suka angah ke tak?"

"Eeiiiyyy bukan angah lah…

menarik tentang korea wink wink

Image
Assalamualaikum

disklemer :  pandangan peribadi setengah sen duit syiling baru. 

info 'menarik' tentanggg korea-lovers.

1. peminat tegar tidak kisah jika waktu tidur digunakan untuk menonton cerita korea dan realiti tv  korea sampai berbelas episod atau bahasa mudah, korea-marathon. bila subuh, sembahyang kejap pastu baru start nak tdo. (kalau perempuan yang abc lagi la seronok, memanjang mengadap komputer sambil tersengih, nanges sorang-sorang) .orang kata subuh-subuh ni rezeki mudah nak masuk. tapi dia tak, baru nak berlingkar atas katil sambil termimpikan hero kacak jun pyo dan heroin jan di. lalala.

2. bila waktu senggang saja akan digunakan untuk melayan youtube dan watch video online, dan kadang kala bila mak panggil suruh tolong kat dapur atau tolong pegi kedai, rasa berat jeee nak bangun. ye dak?

3. bila berjumpa dengan rakan sejiwa dan sehati, topik perbincangan mereka adalah 'dah tengok belum vdeo klip terbaru 2pm?' atau 'dah download running man episod 82…

lelaki, kopi dan persepsi

Image
Assalamualykum. :)

Angah pandang anjang, mata masih tak berkelip. dalam hati, tak tahu apa yang budak perempuan 5 tahun ni fikir bila tengok,

'seorang remaja lelaki yang serabai rambutnya di cat warna warni, bertindik, ada cincin dengan pakaian yang hmm kurang elok mata memandang.'

angah terus buat isyarat mata. sebagai tanda, 'jangan tengok orang sampai macam tu'

lif terbuka. terus masuk.

...

masuk dalam pusat membeli belah, setiap orang dipandangnya.

"angah, kat sini takde orang Islam ke?

"hmm?"

"macam tengok semua orang pakai seksi je"

dush dush.

...

mak ajak adik keluar dari mall, kata mak, pening. angah tahu walaupun mak memang suka dalam bab membeli belah ni berbanding abah, tapi kat tempat macam ni... hmm rasa agak 'janggal', kan mak?

sambil menunggu, alang rasa kering tekak. kaki terus menapak ke kedai 'kopi' berhampiran.

"segelas harganya RM 12?"

"aah, biasalah alang. tengok lah kita kat mana sekarang&quo…

perjalanan mencari cinta Tuhan, bermula.

Dari satu video ke satu video aku bukak. Wooaahh. Tak pernah aku tau ada kumpulan rappers islamik cani. Mula-mula terpandang satu link yang member share dalam muka buku tu je. lepas tu terlekat pulak dengan lagu-lagu lain ni. Aku memang prefer muzik camni dari lagu rnb  maher zain tu. Ternganga jugak mula-mula dengar. Lirik memang terkena batang hidung sendiri.

‘Let me speak with my Ikhwan, my brothers in Islam
I said you're looking like the Rock now what was on my mind
Sport the newest clothing line so the sisters think we're fine
Imitate JZ, LL Cool J, Eminem and Genuine
But can't nobody see Islamic identity
Cos we dress just like the people on TV
This life of glitter and commotion and amusement ain't for me
Life after death is the true reality’ [Paradise : Native Deen] ‘Life after death is the true reality’ Kehidupan selepas mati. Exactly macam orang kata. Benarlah. Mati itu adalah sebaik-baik peringatan.
Moga Arwah atuk tenang di sana. 
...
"Ayyid, abah ni, guna number …