Posts

Showing posts from 2013

usrah itu manis (bahagian dua)

Image
Empat pasang kaki melangkah menghampiri kawasan kereta. Bergelak ketawa teringatkan banyak peristiwa yang 'tiba-tiba' sepanjang 6 jam di kawasan hutan rekreasi itu.
dan tiba-tiba,
"QN, QN,

tengok ni..."
Allah Allah.
serpihan kaca cermin sebelah penumpang motokar ungu milik QN itu berkecai memenuhi ruang tempat duduk dan sebahagiannya jatuh ke tanah
terkelu lidah seakan meremang
"QN, sabar eh. sabar"
xxx
"Kak A nak bawa kita ke mana ni? hari tu pernah cakap nak ke Putrajaya kan?" 
masing-masing meneka di dalam kereta. rasanya macam nak piknik tapi disuruh pakai treksut
hmm
tapi kami turutkan saja. disuruh berkumpul, kami setia
diarah ke sekian sekian tempat kami akur
tidak tahu sejak bila sungguh tsiqah kami padanya  dan kami sayang padanya uhuk uhuk
dan rupanya treng teng teng...
"eksplorasi bumi Allah"
tema program tertera di banner di pintu masuk
arrrh murabbiah kami memang suka memberi kejutan misteri ;)
dan kami ditugaskan sebagai pem…

surat untuk anak abah

Image
Salam buat puteri abah -kakak ;

dua puluh tahun lalu
masa kakak keluar dari rahim mak,
abah gembira sangat
abah syukur tak terkata
sebab Allah hantar khalifah comel untuk abah dan mak

abah nak didik anak abah
jadi serikandi solehah
macam Siti Khadijah, macam Siti Aisyah
itu niat abah

tahun demi tahun
kakak membesar jadi anak yang cerdik
alhamdulillah
tapi biasala kadang-kadang kakak merajuk tarik muka empat belas juga

abah ingat lagi
masa sekolah rendah
kakak pernah memberontak,
kenapa tak dipasang astro di rumah,
kakak malu,
kononnya susah nak sembang dengan kawan-kawan  kalau tak tau perkembangan cerita
aduhai anak abah
bukan abah tak mampu
tapi abah rasa tv banyak bagi keburukan dari kebaikan
lagipun abah rasa siaran yang ada
lebih dari cukup
kakak bukan tengok tv selalu pun

lama juga kakak buat mogok
lama-lama mengalah juga

masa balik kampung rumah atuk
kebetulan kawan-kawan tokwan tengah siang-siang ikan di tepi rumah
kakak dengan selamba saja cakap
rumah atuk busuk bau ikan
aduh…

larutan cinta boneka

Image
Assalamualaykum,

"akak, kenapa eh kadang-kadang kita rasa seronok bila buat maksiat?"
err. berdebar saya nak menanti bait seterusnya.

"maksiat camane tu?"

"maksudnya macam bila kita calling-calling ke..."

"hmm, call laki ke perempuan ni? if perempuan, nak call lama-lama pun tak jadi masalah.."

senyap. saya sambung lagi,

"...tapi kalau laki, hmm ada something tak kena kat situ. "

ohh jap. cuba bukak surah At-Taubah, ayat 37

"...(Oleh setan) dijadikan terasa indah bagi merekaperbuatan-perbuatan buruk mereka. Dan Allahtidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir..."  ...

adik,

syaitan yang buat perbuatan maksiat itu terasa indah.
sampai kita rasa terbuai.
sampai kita rasa nak buat lagi dan lagi.

"Sesungguhnya orang-orang yang tidak beriman kepada Akhirat, kami jadikan terasa indah bagi merekaperbuatan-perbuatan mereka (yang buruk) , sehingga mereka bergelimang dalam kesesatan.." - (An-Naml : 4)
astaghfirullah.

kita tak …

agenda menjadi solehah, bermula!

Image
Assalamualykum :)

[agenda bermula, di sini]

kalau nak berubah luaran,
senang je kan?
tiba-tiba rasa nak pakai tudung labuh,
nak pakai handsock,
nak pakai stokin,
dah kurang rasa nak pakai seluar,
nak tutup aurat comel-comel,
alhamdulillah.

orang nampak macam smooth je.
tak ada masalah.

tapi sebenarnya,
lagi dah berubah camni,
lagi banyak pulak Allah uji

Allah uji dengan kerja,
Allah uji dengan kawan-kawan,
Allah uji dengan hati.

:(

sampai satu perasaan,
rasa nak lari dari semua ni.
malas nak fikir apa dah.

Allah.

...

awak,
jangan sedih, jangan give up lagi.
awak rasa, kenapa sampai boleh fikir camni?

sebab,
iman, ruhi kita dengan Allah masih tak kuat lagi.
kita tak betul-betul mendalami lagi apa reason kita dah berubah ni,
iman kita,
masih longgar lagi

:(

cuba renung balik,
kita berubah luaran,
dalam masa yang sama,
apa yang kita buat untuk cantikkan hati tu?



solat kita, inshaAllah dah cukup lima waktu, kan?
tapi, kita solat awal waktu tak?
ke masih berkira nak ambik wudhu sebab nak s…

hujan dalam hati

Image
assalamualaykum.
hujan turun merindukan bumi, langkah mereka berempat diatur cepat-cepat ke sebuah gerai makanan pesanan dipesan,  dan dalam penantian kakak yang disebelahnya bersuara,
"Allah tak jadikan neraka untuk manusia jadi bahan bakar dalam api tu, tapi Allah jadikan neraka sebab nak bagi kita manusia ni takut hanya pada Dia jaa"
dianggukkan kepala tanda setuju. sebab Allah nak kita ikut perintah Dia, tak buat apa yang Allah larang.
tak takut pada manusia, kan?
"Awak ada masalah yang awak tengah fikir kenapa jadi macam ni, kenapa jadi macam tu tak?"
errmm. neuron di kepala berputar ligat. ahh bukan manusia kalau namanya tiada masalah. eheh
"Awak tak yah runsing paa, doa jaa banyak-banyak pada Allah. InshaAllah Allah akan tunjukkan jawapan pada setiap persoalan tu. Allah takkan tunjuk se'gedebuk' macam tu, tapi melalui cara yang macam-macam. Bila baca Quran, kita akan terbaca tafsir yang rasa memang ditujukan untuk kita. Kadang-kadang melalui masal…

seindah broga, seribu ibrah

Image
Perjalanan kami terhenti. 
“Yang depan stop dulu, ada akhawat penat”, jerit yang di belakang. 
Saya pantas menoleh ke belakang. Rupanya, Kak Najwa sudah tercungap keletihan. Dari jauh saya lihat Kak Najwa sedang dikipas , ada yang menawarkan makanan dan minyak angin. Bimbang juga, kerana kami bertolak dari Shah Alam jam 4 pagi, agak tersasar waktu perjalanannya dari perancangan asal. Takut-takut perut kak Najwa sudah masuk angin dek tak sempat menjamah sarapan.
“Takpa, takpa. Akak okey”, akhirnya Kak Najwa bersuara, pekat dengan loghat kedahnya. Kami meneruskan perjalanan. Suku perjalanan itu, Kak Najwa berhenti lagi. Sudah berpeluh pucat wajahnya.
“Jauh lagi kaa?”
“Tak jauh dah akak, sikit lagi. Akak boleh, akak kuat, go go!”
Masing-masing memberikan kata semangat biarpun sebenarnya perjalanan kami masih jauh. Nasib baik kak A selaku mas’ulah ‘Ekspedisi Akhawat ke Broga’ setia menemani perjalanan kak Najwa yang agak jauh ketinggalan di belakang.
Alhamdulillah, pukul 7 lebih kami tiba di pu…

dan akhawat itu.

Image
Salam alykum.
[disklemer :ini adalah pandangan peribadi 5 sen saya selepas menulis post berkaitan ini di sini]
akhawat bila gembira, kita pasti akan turut gembira sama. paling tidak, pasti kita akan tersenyum. hatta kita tidak pernah kenal siapa ukhti N yang ber'walimah' apatah lagi tidak pernah bercipika-cipiki bersama, tapi, sementelah dia seorang akhawat dan merupakan kawan kepada usrah-mate kita contohnya, pasti kita akan teruja sama mendengar kisahnya. melihat pakaian yang menutup aurat, majlis yang penuh keberkatan dalam kesederhanaan, diserikan dengan tabung Syria dan mafla Palestin dan mengangkat empat jari bila bergambar bersama keluarga dan sedara mara, (ohh~) dan hati kita pasti turut sama berdoa, 
"moga bahagia sehingga ke SyurgaNya dan kekal tsabat di atas jalan dakwah"
aicehh. semangat naa bila intro bab naik tangga maratib amal nih.
;p
oh bukan sahaja gembira kerana isu walimah sahaja yaaa, tetapi bila ada akhawat yang ber'graduasi', dah dapat k…

sacrifice

Image
bismillahirrahmanirrahim

kita.

"ermm rasa nak makan kfc hotbox dengan zinger burger cheese lah" 
"jom!"
"lunch ni nak makan nasi arab kat the best cafe in uia, ever!"
 "jomm!"
"dah lama tak makan pizza pepperoni. jom keluar wiken ni makan pizza"
"jommm!"

nafsu perut menjadi keutamaan.
dari dulu sampailah sekarang.
asal 'rasa' je, mesti kena tunaikan

tak pernah nak kekang nafsu

manja!

"aku berkenan la dekat htc rama-rama tu. serius. ok aim lepas ni nak trade in yang ni, tambah duit sikit. ok! boleh la angkat satu"

"cun lah tengok samsung note baru tu. nak let go lah yang lama ni"

"penatlah jalan kaki. tahun depan nak mintak duit lebih nak beli kereta lah"

and the list goes on.

heh

sampai bila?

material menjadi keutamaan

kita,

tak pernah mahu berkorban,
tak boleh merasa susah walau sedikit

bila diuji, cepat benar melatah.

lembik!

tak pernah mahu bersyukur dengan apa yang ada,
tak pernah mahu berf…

usrah itu sangat manis

Image
bismillahirrahmanirrahim

langkah diatur cepat-cepat,
melewati kafe econs, keseorangan
jam menghampiri pukul sepuluh.

"maaf akak, lecturer extend kelasss :'("

sekeping mesej dihantar pada kakak naqibah barunya,
sudah 45 minit dia lewat, jika usrahnya bermula tepat pada waktu dijanjikan pukul sembilan
dalam pada berjalan,
kepala ligat berfikir, keadaan usrah barunya. skema-kah. malu-kah. hyper-kah. eh.

sudah lama dia tidak berusrah, secara formal begini.
maksudnya secara serius
di tempat kerja dahulu juga ada usrah, namun banyak musyaqqah yang menyebabkan usrah seringkali tergendala
dan hatinya semakin lama semakin,
kering
:(

...

dalam masjid, level 2.
salam diberikan.
matanya memandang seseorang. dia kenal akhawat itu.
hatinya, senyum.
Allah
kakak naqibah disapa, dipeluk, bercipiki-cipika sebentar.
kakak naqibah, akhawat comel, dan dia.
seakan ber-reunion semula.
kalau dulu ber'Ketika Cinta Berusrah' di Bayt Annur Shah Alam
lebih kurang dua tiga tahun dahulu
dan k…

alat bersegi empat itu.

Image
"heh, tak penat ke?"
"penat? kenapa pulak?"
"ko asyik dengan benda yang kat tangan tu je."
"haha. ingat apa la. tak tau la. rasa 'something wrong' je bila tangan tak pegang ni"
"ko orang penting eh dalam social world ni? main saham ? ke ko pegang account twitter prime minister? or tengah siasat sapa agaknya pembunuh Antartuka?"
"weh, agak-agaklah nak sindir pun."
"tapi seriusla, ko ada berapa account?
"ala, yang biasa-biasa je. yang feymes, semua orang ada, aku ada la. mana boleh tak keep in track. tak cool la nanti"
"oo. apa yang feymes sangat tu?"
"instagram, facebook, keek, twitter, ermmm apa lagi eh. youtube, whatsapp, wechat, viber, kakao, line..."
"ok. dah-dah. ko sebut banyak-banyak pun aku tak faham jugak"
"tau pun" dia senyum. senyum mengejek.
"ko tak takut ke eh, ada account banyak-banyak?"
"takut kenapa?"
"ye la, we are accounta…