Posts

Showing posts from December, 2011

#3: sesuatu yang pasti

Image
Assalamualaikum,

dah terlaluuuuu lama tidak menulis,
jadi malu sendiri,
:(

pendek untuk petang ini,
inshaAllah.

masih diberi oksigen untuk bernafas,
masih diberi kekuatan untuk menulis,
masih diberi peluang untuk bertaubat dan menambahkan amal,
inshaAllah.

hari ini sedikit teruja,
kerana sinarnya matahari muncul,
setelah sekian lama hujan mendominasi segenap tempat di pantai timur.

Alhamdulillah,
syukur,
terima kasih Allah.



hari itu,
saya menjengah di sini. 

Mel bercerita tentang 'death'.
kematian.

dan perasaan takut muncul.
gementar,
dan pastinya bukan saya sahaja,
malah kita semua.

andai kita pergi dulu, sebelum ibu bapa kita,

what will happen after this?
[minta maaf atas segalanya, mak, abah, adik-adik, kawan-kawan saya, my beloved readers, and semuanya]

who gonna pay our debts?
who will take care of our parents?
are there people to pray for us?
[mohon doa kalian]

and the most important things,

"are our good deeds can ensure we will live in the heaven in thereafter?"

#2 :kenapa masih tak cinta?

Image
Assalamualaikum :)

Hatinya serba salah.
nak kata dia tak cuba, dia cuba.
tapi perasaan tu tetap tak hadir.
tetap rasa macam dulu.

aarrggghhh.

bila nak buka buku tarbiyyah,
tiba-tiba rasa nak main game dalam handphone,
lagi best layan shootbubble deluxe la pulak...
:(

bila nak bukak you tube,
tengok video-video motivasi,
eh eh. terbukak tab facebook.
berjam-jam pulak lepak kat situ.
:(

kenapa ya?

lagi best dan lagi ingat bila baca novel dari baca sirah pahlawan Taariq, penakluk Andalusia,
lagi tertarik nak baca ruangan gosip artis dari bukak ruangan ad-Din dalam surat khabar,
lagi mudah ingat quote cintan-cintun dari ingat ayat Al-Quran,
:(

dia sedar.
tapi entah,
hati seakan-akan kelu, lesu.

.
.
.
kenapa masih tak cinta?


dan saya yakin,
bukan hanya dia yang merasa,
tapi kita juga.


kenapa?


sebab,
kita sudah rasa terbuai dengan perkara-perkara buruk.


"Sesungguhnya orang-orang yang tidak beriman kepada hari Akhirat, kami jadikan terasa indah bagi mereka perbuatan-perbuatan mereka (yan…

#1 : nota pink wallpaper baru

Image
Assalamualaikum :)

Bangun tidur,

"Eh, aku kat mana ni?"

Haha.
buat-buat tanya.
tolong jangan ketuk kepala saya.
padahal dah duduk kat rumah,
seronoooookkkknyyyaaa!



*err. post ini tidak digalakkan dibaca oleh penuntut IPTA yang sedang menuntut ilmu atau pun yang sedang menyambung praktikal mereka. :)


pendek sahaja,
untuk malam ini.
sebab abah pesan,
tidur pukul 11 adalah 'excellent time' untuk tidur.
kan ateh, acik, alang, uda, kakak, abang, anjang, adik ?

walau apa pun plan awak dan saya,
for this long holidays,
make this holidays as meaningful as you can.

jadikan cuti ini cuti yang paling bermanfaat.
sama ada nak tolong mak kemas rumah,
atau pun tolong adik siapkan holiday package sempena spm,
atau mungkin jugak pergi buat lawatan sambil belajar bersama jiran-jiran ke langkawi,
atau kalau malas nak cari kerja part-time,
buat tuisyen depan rumah atau mengajar mengaji.

dan lagi lagi lagi bagus,
kalau cuti ni,
kita ambil peluang,
grab knowledge as much as we can,
ilmu dun…

aishiteru (guy version)

Image
Assalamualaikum,

saya minta maaf.
dah lama saya termenung, fikir pasal surat ni,
itu mungkin cerita awak sebagai perempuan,
tapi percayalah,
tak semua lelaki yang suka ajak perempuan buat maksiat.

sejak dari sekolah,
saya memang pelik, kenapa orang kata mendekati zina itu haram,
bukannya berzina lagi, dah berdosa juga.
errm, malas nak fikir panjang-panjang,
saya kan sekolah lagi..

tapi masa saya di sekolah, boleh kata saya kira baik la,
saya tak hisap rokok, sebab saya tahu mende tu tak bagi faedah pun,
tapi saya pun bukannya skema, pernah jugak ponteng kelas sekali dua.
biasa2 je.hehe.

tapi sejak saya masuk u,
saya tengok pergaulan bebas antara lelaki dengan perempuan,
memang sangat ketara,
ye la, kat sini ikut suka kita nak buat apa,
tak macam kat sekolah,
nak jumpa awek pun sorok2 kat belakang stor dekat padang,
takut warden nampak,
tapi itu dulu,

sekarang saya dah dekat u,
saya tengok ramai perempuan tak pakai tudung,
ada yang pakai tudung, ok la.
tapi baju pulak hmm, seluar pulak…