#1 : nota pink wallpaper baru

Assalamualaikum :)

Bangun tidur,

"Eh, aku kat mana ni?"

Haha.
buat-buat tanya.
tolong jangan ketuk kepala saya.
padahal dah duduk kat rumah,
seronoooookkkknyyyaaa!



*err. post ini tidak digalakkan dibaca oleh penuntut IPTA yang sedang menuntut ilmu atau pun yang sedang menyambung praktikal mereka. :)


pendek sahaja,
untuk malam ini.
sebab abah pesan,
tidur pukul 11 adalah 'excellent time' untuk tidur.
kan ateh, acik, alang, uda, kakak, abang, anjang, adik ?

walau apa pun plan awak dan saya,
for this long holidays,
make this holidays as meaningful as you can.

jadikan cuti ini cuti yang paling bermanfaat.
sama ada nak tolong mak kemas rumah,
atau pun tolong adik siapkan holiday package sempena spm,
atau mungkin jugak pergi buat lawatan sambil belajar bersama jiran-jiran ke langkawi,
atau kalau malas nak cari kerja part-time,
buat tuisyen depan rumah atau mengajar mengaji.

dan lagi lagi lagi bagus,
kalau cuti ni,
kita ambil peluang,
grab knowledge as much as we can,
ilmu dunya wal akhirah,
dekatkan diri kita dengan Allah.

kalau hari kerja tak berpeluang nak solat awal waktu,
cuba dan cuba time cuti ni,
kita solat awal waktu.
dan nak best lagi, kita pergi surau/ masjid,
solat berjemaah :)
jemaah masjid tengok, terus nak ambik jadi menantu, eh.
silap silap. ;p

kalau tak pernah buat solat dhuha,
ambil peluang,
5 minit untuk buat solat sunat dhuha 2 rakaat.

"Solat sunat dhuha is the most calmest prayer if you have ever feel..." - kak atiqah

kalau dulu tak sempat nak baca mathurat,
rajin-rajin kan tangan capai mathurat kat mph dan beli seringgit satu,
dan baca paling kurang sekali sehari.

kalau sebelum ni letih nak baca surah al-mulk sebelum tidur,
luangkan masa 5 minit untuk baca al-mulk.

insha-Allah.

kita usaha.
kita usaha,
dan tak akan pernah berhenti berusaha,
untuk naikkan darjat di sisi Allah,
untuk capai redha Allah.

tapi apa pun,
itu semua terpulang.
pada diri kita,

make a plan.
yang benar-benar ikhlas,
biar terbit dari hati.
baru menjadi.
bermula dari, sekarang!




kita semua nak jadi manusia yang bermanfaat pada orang lain kan?
(muwasafat tarbiyyah)



dan ini mungkin boleh jadi plan kamu juga! :)
3 months = school of tarbiyyah, Insha-Allah.
*tak tau boleh besarkan ke tak*

err.
ok.
saya tahu saya tak kreatif.
-_-"

takpe tak cantik,
asal ada.
sebab sekurang-kurangnya kita ada sesuatu untuk dijadikan guideline kan?

semoga usaha kita-kita dihitung Allah.
niat dah ada,
cuma nak dilaksana je,
jangan risau,
Allah ada. sama-sama dengan kita.

Insha-Allah,
Selamat bercuti untuk saya dan awak,
dan selamat bekerja untuk kawan-kawan saya juga!




p/s : merindui office mates dan house mates terchinta :)

Comments

Hidayah said…
amboi.seronoknya cuti. hehe.
ps : jemaah masjid tengok, terus nak ambik jadi menantu, eh.
silap silap. ;p <---boleh diterima pakai. hahahaha. marilah cuba. =P
jgn..niat kene lillahitaalla. tp kalau dpt tu rezeki la.ehehehe
saya said…
@hidayah, macam pernah buat je :)
tula, ada jodoh dengan anak jiran pun senang. sekampung je. hehe. gatal2. :p
Fazreen Misbae said…
setuju sangat pasal solat dhuha tu..mmg tenang sgt lepas buat..Alhamdlillah... :)
ziyen said…
semoga berjaya buat apa yang telah dirancangkan tu ye..=)
DOMU-KON said…
jom iffah... manfaat cuti
Anonymous said…
minta izin nk share
saya said…
salam.

mintak maaf sangat,

tadi ada ter'delete' komen anonymous.
tak sengaja :(

*bersalahnyaaa...
beribiru said…
rasenye komen sy kot iffah.
xpe2. jgn risau.
hehehe

sy pun dah x ingat sy ckp pe.

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel