#3: sesuatu yang pasti

Assalamualaikum,

dah terlaluuuuu lama tidak menulis,
jadi malu sendiri,
:(

pendek untuk petang ini,
inshaAllah.

masih diberi oksigen untuk bernafas,
masih diberi kekuatan untuk menulis,
masih diberi peluang untuk bertaubat dan menambahkan amal,
inshaAllah.

hari ini sedikit teruja,
kerana sinarnya matahari muncul,
setelah sekian lama hujan mendominasi segenap tempat di pantai timur.

Alhamdulillah,
syukur,
terima kasih Allah.

ok, this is my home's backyard. and yes, saya orang kampung :)


hari itu,
saya menjengah di sini. 

Mel bercerita tentang 'death'.
kematian.

dan perasaan takut muncul.
gementar,
dan pastinya bukan saya sahaja,
malah kita semua.

andai kita pergi dulu, sebelum ibu bapa kita,

what will happen after this?
[minta maaf atas segalanya, mak, abah, adik-adik, kawan-kawan saya, my beloved readers, and semuanya]

who gonna pay our debts?
who will take care of our parents?
are there people to pray for us?
[mohon doa kalian]

and the most important things,

"are our good deeds can ensure we will live in the heaven in thereafter?"

takut.
kan?

tapi kalau takut dua minit, then tak rasa apa pun,
still tak jadi jugak.

yes,
People who are always remind of death is clever (based on hadith) , but they will be more cleverer if  in the meantime, they are preparing toward it.


and what is our preparation, now?


masih berseronok sedangkan malaikat maut menjenguk kita berkali kali sehari,
masih melengahkan solat, masih melakukan maksiat, masih dan masih rasa janggal untuk berubah?

ask yourself,
coz you know yourself better.

and this is a reminder,
untuk kita yang tidak tahu bila kita akan meninggalkan dunia,
tapi satu yang pasti,
"setiap yang hidup, pasti akan mati"

mengolah  kata-kata dari blog Ustaz Hasrizal ;


walaupun kita seorang lelaki, kita sebenarnya tak boleh gelarkan diri kita bakal ayah, 
sebab kita tak pasti lagi dapat jadi ayah,
walaupun kita ambik medic, kita sebenarnya tak boleh nak bangga kita bakal doktor,
sebab belum tentu kita akan jadi doktor,
tapi,
kita semua pasti akan mati. jadi boleh panggil kita semua bakal jenazah, semua setuju?





"Why fear death? is it because of what are you leaving , or where you will be going?" 
-FB, AimanAzlan.



p/s:
malam ni mungkin boleh turunkan gantungan kalendar 2011, dan gantung kalendar yg baru, :p
lets meet 2012 with better intention, better future, InshaAllah. Bismillahirrahmanirrahim. :)
kita semua nak jadi baik kan?

p/s/s: 
rasa nak kawan dengan silent readers. err, ada ke? 

Comments

kiwi said…
ipah selmat tahun baru..semoga dipermudahkan segala urusan ^^
ima said…
ipah nk kwn ngn kte ek?kte silent je ble bce.x bsg2 :D
Fazreen Misbae said…
Entri Iffah xpenah mengecewakan..padan la dgn nama blog utk peringatan kita bersama..suka entri ni sbb mmg patut pun setiap saat kita harus ingat mati...
Anonymous said…
i'm ur silent reader! hehee.. suke bace semue entry dekat blog ni dan kalau blh nak copy paste boleh?hehee ^^ -athirah :)
saya said…
@kema,

may Allah ease whatever your doings too! inshaAllah.

@ima,
aah. ima tak baca pun, ipah nak kawan dengan ima sampai bila2 :D

@kak rin,
betul2!
bila hati kita dah mati, muhasabahlah dengan mengingati mati! :)
saya said…
@athirah.

nak kopi, pasta, margerin pun boleh awaaaakkk :)
tak best pun. dah la jarang update. sorry sangat tau ;p

selamat berkenalan tirah :)

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel