Posts

Showing posts from March, 2012

mereka cantik seperti mutiara

Image
Assalamualaikum :)

jauh dia termenung,
sambil tangan berpaut pada palang 'meluncur ais',
kakak-kakak, adik-adik, seronok meluncur,
dengan lilitan mafla 'Save Palestin' dan bertudung labuh,
bukan penghalang untuk mereka meluncur,
bersama puluhan pengunjung di tempat meluncur subang itu.
namun, seperti biasa, percubaan kali pertama,
pasti ada 'gedebuk' dan bangunnya,
hihi.

entah, dia terfikir.

apa mungkin dia boleh jadi seperti mereka?

nak cakap ana-anti pun tergeliat lidah,
tudung pun tiga segi biasa saja,
nak pakai baju 'muslimah' pun time-time tertentu je,
'takde fesyen katanya'

hmm.

tapi jujur,
dia terkesan melihat kakak-kakak yang nampak biasa,
tapi sebenarnya luar biasa!
raut wajah yang jernih,
aurat yang tertutup sempurna,
tutur kata yang sopan dan teratur,
seperti terpukau,
cantik, bagai mutiara!


mereka bukan memakai 'lipstick simplycity',
apatah lagi untuk memakai pemerah pipi maybelina,



tapi luar biasa nya mereka,
dengan ilmu dan im…

#9: kembali kan mood study ku

Image
Assalamualaikum :)

kemas barang, kemas barang,
dah 3 bulan menetap di Darul Iman,
tibalah masa nya untuk pulang ke bandaraya anggerik,
:)
kejap masa berlalu,
kan?
awak dah tak payah nak jeles saya seronok2 kat rumah dah,
kita sama-sama pergi berjuang!
menuntut ilmu, mari!

err.
tapi saya dah lama tak pegang buku kira-kira,
dah lama tak masuk kelas,
panjat tangga menara,
mengadap lecturer,
hantar assignments,
makan kat cafe,
eh.

agak-agak nanti kena kejutan budaya kali kedua tak?
ok. hiperbola.

tapi nak tak nak pun,
kena hadapi jugak.
kena bersedia mental dan fizikal,
tambah-tambah sem ini sem akhir saya, inshaAllah,
doakan tau agar semuanya dipermudahkan.

so macam mana nak mula sem baru ni?

niat.

niat untuk jadi yang lebih baik dari semua segi,
hubungan dengan Allah, hubungan dengan kawan, hubungan dengan lecturer,
dan semuanya.

kalau boleh,
sebelum pergi kelas, setiap hari niat begini,

"Sahaja aku belajar setiap hari untuk meningkatkan darjat diri kerana Allah Taala"
Bismillahi …