Lalai, dan Dia masih memeluk erat.

Bismillahi walhamdulillah. 

"Jom main tukar-tukar hadiah nak"

"Haa. Boleh jugak. Okay!"

Semangat nak main exchange gift time usrah kali ni. 

Bila hari yang dijanjikan tiba. 
Semua orang excited nk terima hadiah masing2. 
Agak pening juga untuk decide bagaimana sebenanya permainan ini dibuat. 
Last2 seorang usrahmate nya menulis nama setiap ahli di atas kertas, dan masing2 harus memilih satu kertas berlipat yang ditulis nama. 

Dan hadiah ditukar. 

Buka sahaja hadiah sewaktu sampai di bilik,
Allahu. 

Satu sahaja perkataan boleh describe. 
Bermain di minda. 

'Just in time'

Alhamdulillah. 
...

Dalam perjalanan balik tadi, dia sempat berborak dengan usrahmate nya. 

S sangat teruja dengan hadiah yang diterima. Sebuah buku juga. Dan sudah lama S berminat nak kumpul buku. :)
..

Mesej teman-teman yang lain.
M juga terima sebuah buku tulis yang kosong, tidak bergaris. 
Dan dia tahu sangat, M memang sangat suka dengan buku yang tidak bergaris. 
..

WM pula terima satu set alat tulis. Dan WM memang memerlukan alat tulis untuk exam final ini. 

..

Kak S pula dapat botol air. Dan kak S memang suka minum air dalam botol. Hehe. 

...

A dapat hadiah pengepit rambut. Dan A memang guna pengepit tu. 

..

Nak dsenaraikan semua usrah matenya, ada 14 orang. Nanti lah kalau nk diceritakan tentang mereka yang osem osem belaka. Heh. 

Tapi, poinnya. 
Masing2 menerima hadiah yang memang diperlukannya saat itu. 

"Hadiah dari Allah"

Thru usrahti. 
:')

Even sekecik-kecik, sedetail-detail perkara,
Allah concern tentang kita. 
Tahu setiap keperluan kita.

Apa yang terbaik untuk kita. 

Awak ingat Allah tak tahu awk tengah struggle nk fahamkan topik yang awk tengah study?

Awak ingat Allah tak tahu awk teringin sangat nak makan sedap-sedap tapi tak cukup duit nk belanja?

Awak ingat Allah tak tau isi hati awak sekarang ni? 
Apa yang awak tengah fikir, apa yang awak rancang, apa yang awak tengah buat?

Allah. 
Tahu. 
Segala tentang kita. 

Allah,
Masih peluk erat kita. 

Dan kita,
Masih lalai untuk patuh padaNya?

Lupa tentang perintahNya?
Acuh tak acuh dalam solat. 
Akhlak tidak dijaga sempurna. 
Sabar dan syukur entah ke mana. 

Dan kita claim,
Allah tak peduli tentang kita?

Kita, 
Manusia pendosa. 
:(

Sehingga kadang-kadang
Bila Allah uji,
Sikit saja  
Kita dah lemah. Tak mampu. Dah rasa berat sangat ujian yang Allah bagi. 

Astaghfirullah. 

Kenapa sedih, kecewa bila tak dapat apa yg kita nak?

Kenapa rasa cemburu bila orang lain dapat lebih dari kita?

Kan Allah bagi apa yang kita perlu,
Bukan apa yang kita 'rasa' kita perlu. 

Boleh jadi, yang Allah tak bagi tu lagi besar ganjarannya. 

:')

Yakin dengan Allah. 
Balik pada Allah. 
Doa banyak banyak pada Allah. 

..

Sungguh. 
Ketetapan Allah pasti beserta hikmah. 

"Ya Allah. Jangan kau pikulkan ke atas kami apa yang tidak kami mampu. Maafkan kami, ampuni kami, rahmati kami"

...

Usrah.
Buka hanya bertemu lutut, pengisian, dan makan. 
Tapi akan ada something yang kita akan 'grab' dalam setiap liqa' usrah tu. 

Exchange gift yang cukup bermakna!

Alhamdulillah. 



Ps:
Minggu yang terasa agak lama masa berjalan. Eh. (Baca: minggu exam). Saling mendoakan jomm!

Pss: 
jaulah Kelate bulan 6. Tak sabar. InshaAllah. Moga dipermudahkan :)

Comments

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia, raya dan kakak penulis novel

dia budak biasa, ke sekolah agama.