ain lam mim wau

Bismillahirrahmanirrahim.
:)

untuk memberi,
kita perlu beramal,


untuk beramal,
kita perlu menerima.


untuk menerima,
kita perlu mencari.


malas mencari?
susah memberi.

*apa la yang saya duk mengarut ni?*
haha.

"sampaikanlah sesuatu darimu walau sepotong ayat"
ini maksud hadis.


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
Sebaik-baik sedekah ialah mempelajari seseorang Islam itu Ilmu ,kemudian mengajarkan ilmunya itu kepada saudara Islamnya
(Riwayat Ibnu Majah)



sekarang senang,
nak bagi sesuatu,
share je dalam facebook.
kebanjiran share itu dan ini.
tapi cukupkah setakat itu?
hanya di hujung jari.

untuk memberi sesuatu ilmu,
kita amalkan dulu ilmu.

(fikir2)
kita buat ke apa yang kita kongsi?


mudah-mudahan,
begitulah.
sebagai peringatan kita juga.
:)

jangan hanya pandai bercakap.
kosong.
tapi,
usaha untuk mengamalkan 'sesuatu' itu perlu.

untuk amalkan ilmu,
kita perlu menerima.

dari pengalaman,
bahan bacaan.

untuk kita nak terima sesuatu,
kita perlu mencari.


ilmu tidak datang tanpa dicari.
tidak hadir tanpa usaha.
dan sekarang,
kita sedang dan masih mencari.

jangan jemu mencari,
kerana nanti,
susah memberi.

yang paling penting,
jangan letih mencari ilmu.
kerana ilmu itu penyuluh hidup.
(macam pernah dengar je dalam karangan BM darjah 6 dulu.hehe)

kita nak kejar dunia,
nak bahagia di dunia,
mesti ada ilmu,


nak kejar akhirat,
nak bahagia di akhirat,
pun kena ada ilmu,


nak kejar dunia dan akhirat?
wajib ada ilmu.

ini maksud hadis.

bukankah Muslim diwajibkan menuntut ilmu?

jadi,
jangan mengeluh untuk menghabiskan saki baki degree anda,
(terkena diri sendiri. hehe)
jangan pernah berhenti untuk mencari sesuatu,
selagi diberi peluang  dan ruang.

ilmu dunia dan akhirat.
mesti seimbang.

dalam kita mencari,
ingat.
Ilmu itu cahaya,
tidak akan masuk ke dalam hati yang gelap.

jadi,
jangan masukkan kegelapan dalam hati kita,
susah cahaya nak masuk,
jauhkan maksiat.
InsyaAllah.
semoga diperoleh keberkatan ilmu dariNya.



note : adakah kamu perasan sesuatu yang pelik?

Comments

~MQ~ said…
Terima kasih ya saudari..
atas lawatan dan meninggal jejak di artikel lautan rabbani..
moga Allah kasih (",)..
salam'alaik..
pengisian yg memarik..(:
nak tanye, lagu dlm blog ni tajuk pe..
saya said…
salam Fadhilah.

lagu yang hari tu, lagu Indon, di saat aku mencintaimu. ;)

lagu sekarang, lagu Devotees - dalam sujud cintaku.

;) terima kasih ats kunjungan.
SumaiyyahAbidah said…
Salam...
Suka baca post2 kat blog ni sebab ayat pendek2... sbb saya tak reti tulis pendek-pendek...mesti jadi panjang jugak...
Apapun, teruskan menulis. Pendek tapi pengisian best and menarik... :)
saya said…
salam sumaiyah.

same goes to me. love to read yours too. kita sama2 share ye.

:)you too, keep writing. :)

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia budak biasa, ke sekolah agama.

bangun, mencari diri