Friday, December 31, 2010

yang sebenarnya

Assalamualaikum,
Bismillahi awwalu walakhiru.

entri entri sebelum ni,

kecemasan
oops privasi

cerita sedih, cerita kecewa, cerita nasihat.
pernah terfikir kenapa?
mungkin ada yang tahu,

saya, 
sebenarnya..................................


babak satu.
di persimpangan jalan,
deretan kereta tika itu.
ingin melintasi jalan.
kereta kiri kanan mulai surut.
kereta hadapan mula bergerak langkah.

dan saya,
tidak semena-mena menurut kereta hadapan.

"awak tak nampak ke tanda berhenti kat depan tu?"

.................................................................................

babak dua
di persimpangan juga,
mula berhati-hati,
angkat brek tangan,
masuk gear satu.
tiada kenderaan kira dan kanan,
saya mula mengorak langkah.

namun, tiba-tiba..
Vroooommmmmmmmmmm.

"awak tak nampak ke motosikal tadi?"

.......................................................................

babak tiga
kereta bergerak normal.
kelajuan sederhana,
tangan kemudian, memberi signal.
memasuki lorong kanan.
sedangkan, simpang yang sepatutnya dibelok,
beberapa batu,
masih jauh di hadapan.

"awak ni pandai bawak ke tak?"

...........................................................................

saya sebenarnya konfius,
tak ingat jalan, mungkin.
ditambah dengan keseriusan muka 'Tester'.
oh.
perlu ke pakai cermin mata hitam tester ni?

awak semua dah boleh teka?

sebenarnya,
saya kandas ujian jalan raya.
:(

di rumah,
dua tiga hari teringatkan perkara yang sama,
air mata seakan laju keluar.
duduk sorang-sorang teringat.
kawan-kawan tanya,
jiran-jiran tanya juga,
ahhh.
kenyataan itu memeritkan,
tambah-tambah, kawan yang ambil sekali,
semua dah lulus.

hasutan negatif kadang-kadang menjengah fikiran,
perlu ke memberi 'duit minum kopi'
untuk saya lulus?
seperti yang dilakukan calon lain.

kini,
perkara itu dianggap biasa,
untuk confirm lulus,
hulurkan saja not kertas 50 ringgit malaysia.

argghhhhh.
tak boleh. tak boleh. tak boleh fikir macam tu.

memberi dan menerima rasuah itu haram.

tolong...
jangan bagi saya fikir macam tu lagi.
macam mana ni?

emosi ketika itu, sangat 'down'.

namun,
ubat penyembuh perlu dicari.
tidak mahu selamanya begini.

1.
pastinya 'Love Letters from Him' dibaca dan dihayati.
saya sedang diuji.
Allah nak tahu sejauh mana pergantungan saya padaNya.
saya kena sentiasa SABAR.
sebab Allah bersama orang-orang yang sabar :)

2.
saya 'Google' siapa yang senasib dengan saya.
juga, artikel di IluvIslam saya baca,
Alhamdulillah, artikel yang dikongsi sedikit sebanyak memberi kekuatan.

3.
mak abah terus-terusan memberi dorongan.
kata mak,


"jangan putus asa, Allah tak suka orang yang putus asa"
"takpelah, angah cuba lagi, InsyaAllah."

abah pun,
tak jemu cari artikel 'bagaimana untuk lulus test JPJ'
post kat facebook.
untuk saya baca.

Terima Kasih Mak, terima kasih Abah.

4.
saya akui kelemahan saya, saya kurang ingat jalan. sebagai inisiatif, saya lukis ini :
pen merah : tanda amaran. (hehe)

lukisan saya tak cantik ;(

5.
pastinya, doa.
kerana doa itu senjata bagi orang mukmin. doa itu satu bentuk usaha juga kan?

hari itu,
28 disember 2010 hadir jua.

saya ingat pesan cikgu, pesan mak, pesan abah.
baca selawat ke atas nabi,
sepanjang jalan, saya berdoa.
saya bertawakkal.
Mudah-mudahan Allah permudahkan.
tester di sebelah hanya diam memerhati.

dan,
setelah selesai,
test card ini dihulurkan oleh Jpj,
kepada saya.

Alhamdulillah ;)

bab akhir.
pengajaran yang saya dapat dari cerita di atas adalah ;

yang pertama.
kita mestilah yakin, bahawa Allah sahaja tempat kita bergantung dan berserah diri.
yang kedua.
kita haruslah tidak berputus asa dengan ujian Allah dan jangan takut untuk bangkit buat kali kedua.
kerana Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.
yang ketiga.
kita juga perlu ingat yang kita tidak selamanya berada di atas, ada kalanya kita akan berada di bawah.
yang keempat,
jangan menyalahkan takdir kerana setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.
dan yang terakhir,
ingat, bila kita rasa kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita. jadi, bersyukur atas segala kententuan dari Nya.

sekian,
saya akhiri dengan serangkap pantun. ;)
(teringat bercerita zaman sekolah rendah)


note : yang belum ambil lesen, jangan risau. InsyaAllah. Mohon dipermudahkan olehNya.
Lulus selalu!

note-note : jangan takut untuk naik kereta yang dipandu oleh saya. :D 

Thursday, December 30, 2010

sesuatu berbentuk bulat

Assalamualaikum :)

mood gembira lagi sekarang?
tiba-tiba semalam fan page pemain bola sepak Malaysia naik kan?
ramai yang 'like'.
nasib la siapa yang famous antara mereka.
pastinya Best Goal Keeper 2010, Khairul Fahmi.
penyerang Safee Sali, Pengantin baru Noorshahrul, anak ganu Ashaari,
dan tak lupa,
kapten Safiq Rahim :))

Alhamdulillah.
Tahniah pasukan bola sepak Malaysia,
Tahniah Malaysia!
Malaysia boleh!

hujan renyai di luar,
berhenti, dan hujan kembali.

"Ya Allah, kurniakanlah hujan yang Kau turunkan ini membawa rahmat kepada kami,"

Amin.

sebenarnya,
ini bukan perkara utama,
saya masih berkira,
ada sesuatu yang menganggu.
tulis atau tidak.

saya.
masih berfikir.

noktah.

note : tak perlu publish pun takpe kan entri ni ? ;P


Terengganu cuti hari Ahad. seronok adik adik saya kat rumah ni.

Monday, December 27, 2010

pengulangan itu sangat perlu

Assalamualaikum,

guten tag :)
guten morgan!

*senyum*

sem baru semakin menghampiri.
terasa biarlah lambat masa berjalan,
namun,
siapa kita untuk menolak?

sem baru, semangat baru, azam baru.
InsyaAllah. :)

jangan kata,
dulu pun cakap macam ni jugak,
letak azam bertimbun-timbun,
tapi tak buat jugak.
tertangguh je.

emm.
salah siapa ya.
siapa yang kena tunaikan azam tu,
kalau bukan kita.
kan?

kata orang,
awal-awal tahun,
SEMANGAT je.
nak berubah jadi yang lebih baik.
Alhamdulillah.

bila dah naik tengah tahun,
macam buat-buat lupa je kat 'wish list' yang kita buat tu.

bila akhir tahun,
dah nak masuk awal tahun depan,
baru ingat balik.

'apa azam aku tahun ni eh?'
dah tertunai ke?

haha.

saya ke orangnya?
awak pun kan?


ok.
jangan buat macam tu dah.
sekarang,
permulaan untuk kita jadi insan yang lebih serius.
serius tentang kehidupan.
serius tentang masa depan.

faham matlamat.
tahu tujuan.

kehidupan kita di dunia.

guna setiap saat yang kita ada,
untuk buat kebaikan di jalan Allah.

andai terlupa,
tersasar ke jalan maksiat,
cepat Istighfar.

bagi signal.
masuk balik dalam jalan kebaikan.
jalan menuju redha Allah :)

jangan sampai trak-trak nafsu dan kren-kren syaitan tarik kita ke jalan maksiat balik.


jadi,
jangan malas-malas nak pg belajar.
jangan malas-malas nak cari ilmu Allah.
jangan malas-malas nak cari redha Ilahi.


InsyaAllah.
kita tahu kan apa yang kita nak dalam hidup kita?



note :
pesan abah.
yakin dengan pertolongan Allah.
'Allah akan tolong hambaNya yang menolong agama Allah'

note-note :
sem baru kali ini, bakal tercetus satu kerinduan. :)
Malaysia - Jerman, masih dalam planet Bumi kan?
*malu malu*

Friday, December 24, 2010

keputusan dah pun keluar.

Assalamualaikum :)

merungut.

tak kena itu.
tak kena ini.

Hujan itu rahmat :)

panas salah.
hujan pun salah.

mulut dah start muncung.
geram la kononnya.

ingat cantik ke perangai macam tu?

tahu.
tapi buat-buat tak tahu.

sedar.
tapi buat-buat tak sedar.

sudah-sudah la.

tak dinafi,
manusia selalu begini.
dalam Al-Quran pun dah cakap.

"Sungguh manusia diciptakan bersifat suka mengeluh, 
apabila dia ditimpa kesusahan, dia berkeluh kesah,
dan apabila dia mendapat kebaikan, dia jadi kikir " 

(Al-Maarij : 19-21)

tapi.
kena ingat.
tak boleh macam tu.

orang tengok pun tak cantik.
muka makin berkerut.
hati kita pun dah mula gelap.

syaitan apa lagi?
terus-terusan menghasut.
tambah lagi geram dalam hati kita.
lama-lama jadi hamba yang kufur pada nikmat Allah SWT.

Astaghfirullahalazim.

cepat.
sedar.
sedar.

berhenti merungut.
kita cuma hamba.
kita tak punya kuasa.

berhenti mengeluh.
setiap yang berlaku,
ada sebabnya.

segalanya dalam penentuanNya.
Allah Maha Mengetahui Segala Sesuatu.


jangan sombong.
Bagaikan sang merak yang indah bulunya.
tapi tidak mampu terbang ke angkasa.


jom kongsi.
Tips dari ayat dalam surah Al Maarij.
tak nak kita tergolong dalam hamba Allah yang kikir.

1. laksanakan solat

2. menginfakkan harta ke jalan Allah.

3. percaya akan hari Pembalasan

4. takut terhadap azab Allah.

5. memelihara kehormatan diri

6. memelihara amanat dan janji

7. berpegang teguh dengan syahadah.


check balik diri.
kita di tahap mana.

bila tips-tips ini kita boleh buat.
telah Allah janjikan ganjaran Syurga buat kita.

InsyaAllah.
berhenti mengeluh,


banyakkan istighfar. 

Moga Allah kasih. ;D


*note : kenapa tajuk tak berkaitan dengan entri?
:) 
tahniah acik, 9A PMR 2010!

Wednesday, December 22, 2010

bila keputusan itu keluar.

Assalamualaikum :)

5 hari lagi.......4........3..........2..........1 hari lagi!

wah.
semakin dekat harinya.
semakin berdebar rasa hatiku.
:)

ini bukan monolog saya.

mereka pastinya berdebar.
menunggu hari.
dan hari itu.
pasti akan muncul jua.

ok,
dah tak nak bagi saspen.
keputusan PMR keluar esok.
23 disember.
tu je.

TU JE?

bagi adik saya yang memang remaja berumur 15 tahun,
sangat berdebar.
mandi tak basah,
makan tak lalu.
menunggu detik hari esok.
(saya mungkin hiperbola :)

kita dah lepas.
aci lah kan?
hehe.

buat adik-adik,
bertawakal padaNya.
adik dah usaha,
adik dah bertawakal,
adik dah doa.

adik-adikku,
InsyaAllah boleh.

ingat.
Allah itu Maha Adil.
Dia Maha Mengetahui segala sesuatu.

Mudah-mudahan. InsyaALLAH.


note : kita dulu masa ambil result, berdebar ke tak eh?
 :)

note-note : buat acik, angah boleh teman acik pg ambil result esok.
jangan risau sangat. :)

Monday, December 20, 2010

tinggal jejak

Assalamualaikum :)

semalam jalan-jalan.
nak ikut?

invisible.


bukan ke mana,
cuma di alam maya. 

memerhati gelagat mereka,
ada gembira,
ada sedih,
ada humor,
ada nasihat,
dan ada juga,
 sedikit mengantuk.
(dah tengah malam :)

jom.
saya nak cerita.
ini yang beri kesan pada saya. 
selain blog list di sebelah,
Langit Ilahi, Faisal Tehrani, Full time muslim,
dan lainnya.

saya juga pembaca setia ini.
(klik untuk baca)

satu
entrinya seindah namanya,
betul.
tak percaya?
baca-baca.

dua
kak yong, kak ngah n kak cik.
(saya dah boleh hafal penulis mereka.hehe)
tulus dalam menulis.
entri dalam English.
(boleh improve bahasa inggeris awak :D)

tiga
unik namanya.
pengajur Cover your Aurat campaign tu,
tak sertai lagi?
klik sini.
:)

empat
blog Qila,
pesanan seorang sahabat.
kunci itu sabar.
jemput baca semua.

lima
ha, yang ni nak bagi markah lebih sikit.
sebab suka tag saya dalam entri dia.
hehe.
sekarang,
baca cerita dia pula *senyum*

enam?
blog-blog lain yang saya follow.

semua la saya suka baca kesimpulannya.
asalkan ada sesuatu yang boleh kita ambil,
saya suka.
:)

bukan sekadar hiburan semata.
tapi ada pengajaran dari kisah mereka.

untuk para bloggers.
(dan saya juga)
teruskan menulis.
jadilah Dai'e dalam ber'blogging'
Moga Allah redha.
InsyaAllah.

untuk mereka yang lain,
bila nak start menulis?
jom mula sekarang.
saya nak baca cerita anda juga!


note : pening jugak blogwalking lama-lama. :(

Sunday, December 19, 2010

alim kita hanya di masjid?

Bismillahi awwalu wal akhiru. :)


"ish. tak baik cakap macam tu. ni kan dalam masjid"

"tak elok duduk macam tu, hormat sikit rumah Allah"


pernah dengar macam ni?
saya pun.

betul ke tak nasihat tu?
betul la kan.
apa pulak tak betulnya.

kena hormat masjid,
jangan cakap hal dunia.

tapi
kalau setakat hanya di masjid,
nak kena jaga,
perbualan kita,
adab kita,
aurat kita,

betul ke macam tu?

kita suka je macam tu.

buat baik,
 hanya di sesetengah tempat,
jaga tutur kata bila dalam surau,
sopan.
cakap dengan kawan pakai kopiah, baik je.
tak keluarnya perkataan yang kurang sopan,
tutup aurat bila nak masuk masjid.


tapi kat luar.
nah ambik kau.
berapi-api duk mengumpat orang.
(hiperbola)
tak jaga dah mulut tu,
pakaian pun dah boleh tertukar orang putih ke orang Islam.

sayang kan.
kita hanya baik di tempat tertentu.

Astaghfirullah.

itulah.
kita.

sedangkan Islam itu menyeluruh,
tak boleh ambil separuh-separuh.



Islam bukan di masjid sahaja.
Islam bukan hanya di depan ustaz ustazah,
Islam bukan di dalam kelas agama dan ceramah sahaja.

tapi,
Islam itu agama kita.
pegangan kita.
cara hidup kita.

kenapa masih nafikan?

Allah melihat kita setiap masa.
tidak ada hentinya.
bukan terhad di rumah-rumah Allah sahaja.


kenapa kita jaga perilaku dalam masjid,
tapi tidak di luar?

ada bezakah?

bumi ini milik siapa?


kita ini kepunyaan siapa?


akhir nanti kita ke mana?

kita tahu.
tapi kadang-kadang kita lupa.

kerana itu,
kita.
perlu kepada peringatan.

InsyaAllah,
kita jaga amal kita,

kita jaga akhlak kita,

kita jaga peribadi kita,

setiap masa.
selagi kita bernafas di bumi Allah ini.

Moga Allah redha.

note : mimpi mengenai post ini. :)
note lagi : tahniah Malaysia mara ke final Piala Suzuki AFF 2010 !

Saturday, December 18, 2010

kecemasan

Assalamualaikum :)

entri ini sekejap cuma.

saya takut,
saya bimbang,
saya gusar.

kegagalan semalam mencengkam.
dan saya tahu,

hari itu akan muncul jua.




pembaca,
nasihatkan saya.

juga,
doakan saya.


Ya Allah,
Permudahkanlah urusanku.
Cukuplah Engkau sebagai sebaik-baik penolong.

note : tenanglah wahai hati.

Friday, December 17, 2010

ain lam mim wau

Bismillahirrahmanirrahim.
:)

untuk memberi,
kita perlu beramal,


untuk beramal,
kita perlu menerima.


untuk menerima,
kita perlu mencari.


malas mencari?
susah memberi.

*apa la yang saya duk mengarut ni?*
haha.

"sampaikanlah sesuatu darimu walau sepotong ayat"
ini maksud hadis.


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
Sebaik-baik sedekah ialah mempelajari seseorang Islam itu Ilmu ,kemudian mengajarkan ilmunya itu kepada saudara Islamnya
(Riwayat Ibnu Majah)



sekarang senang,
nak bagi sesuatu,
share je dalam facebook.
kebanjiran share itu dan ini.
tapi cukupkah setakat itu?
hanya di hujung jari.

untuk memberi sesuatu ilmu,
kita amalkan dulu ilmu.

(fikir2)
kita buat ke apa yang kita kongsi?


mudah-mudahan,
begitulah.
sebagai peringatan kita juga.
:)

jangan hanya pandai bercakap.
kosong.
tapi,
usaha untuk mengamalkan 'sesuatu' itu perlu.

untuk amalkan ilmu,
kita perlu menerima.

dari pengalaman,
bahan bacaan.

untuk kita nak terima sesuatu,
kita perlu mencari.


ilmu tidak datang tanpa dicari.
tidak hadir tanpa usaha.
dan sekarang,
kita sedang dan masih mencari.

jangan jemu mencari,
kerana nanti,
susah memberi.

yang paling penting,
jangan letih mencari ilmu.
kerana ilmu itu penyuluh hidup.
(macam pernah dengar je dalam karangan BM darjah 6 dulu.hehe)

kita nak kejar dunia,
nak bahagia di dunia,
mesti ada ilmu,


nak kejar akhirat,
nak bahagia di akhirat,
pun kena ada ilmu,


nak kejar dunia dan akhirat?
wajib ada ilmu.

ini maksud hadis.

bukankah Muslim diwajibkan menuntut ilmu?

jadi,
jangan mengeluh untuk menghabiskan saki baki degree anda,
(terkena diri sendiri. hehe)
jangan pernah berhenti untuk mencari sesuatu,
selagi diberi peluang  dan ruang.

ilmu dunia dan akhirat.
mesti seimbang.

dalam kita mencari,
ingat.
Ilmu itu cahaya,
tidak akan masuk ke dalam hati yang gelap.

jadi,
jangan masukkan kegelapan dalam hati kita,
susah cahaya nak masuk,
jauhkan maksiat.
InsyaAllah.
semoga diperoleh keberkatan ilmu dariNya.



note : adakah kamu perasan sesuatu yang pelik?

Thursday, December 16, 2010

sopan itu cantik

Assalamualaikum :)

ingat tak saya ada nak post article,
hari tu,
tapi terdelete.
dan post itu saya biarkan dulu.

sekarang.
Alhamdulillah,
saya terjumpa link dalam blog Full time muslim,
Cover Your Aurat Campaign by the pot pet king
terus teringat.
saya ada hutang sesuatu,
dengan kamu.
:)
.
.
.
.
.
"eh, kenapa awak tak pakai tudung?"

"cikgu kata, tak pakai tudung masuk api neraka"

"api neraka.... PANAS......"

"aaa? ye ke? kejap eh"

"abang.....tolong ambilkan tudung adik"

si comel itu kemudian berlari-lari mendapatkan tudung dan terus disautkan ke kepala.

.........................................................................................
Alhamdulillah.
di sebalik tingkap,
saya memerhati.
anak-anak jiran sedang bermain.
(terkenang zaman kecik-kecik dulu)

terdetik hati saya,
pandai budak-budak ni.
kecil lagi mereka,
tapi mereka tahu,
tak tutup aurat,
masuk neraka.

tapi,
KITA?

kita dah besar.
mencecah 20 an,
kita sudah lebih dari tahu berbanding mereka.
dah makan garam lebih dari mereka,
ibaratkan ilmu sudah penuh di dada.
(haha. hiperbola sikit)

nak alasan apa lagi?

"alaaa, 
mereka kecik lagi,
tak dipengaruhi environment lagi.
tunggulah 2,3 tahun lagi,
mesti dah makin singkat punya."

itu mungkin kata kita.
kata kita yang menolak kebaikan,
dengan memberi alasan.

kononnya belum sampai seru.
kalau seru tak sampai-sampai,
tapi ajal dah panggil,
macam mana?

kita tak sempat berubah.
Astaghfirullah.

tak nak macam tu.
kita nak mati dalam iman kan?

jom.
yang dah bertudung,
Alhamdulillah.
tapi, masih perlu perhati,
sempurnakah kita dalam menutup aurat?
ingat,
menutup aurat bukan sekadar bertudung sahaja.

peringatan buat saya juga 


tudung sudah melebihi dadakah?


Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (ketika mereka keluar), Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karana itu mereka tidak diganggu.
Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". (Al-Ahzab:59)


pakaian mesti longgar, tak nipis, tak jarang.
klik sini untuk bacaan lanjut.
:)
agak-agak, siapalah yang memulakan trend macam ni..


secara jujur,
saya khuatir,
trend tudung sekarang,
tudung ekspres, tudung syria, selendang yang pelbagai,
(tudung siti? ianya bukan tudung :))
cantik dipakai,

tapi masih tidak memenuhi tuntutan syarak,
selagi ianya tidak menutup dada,
kain yang jarang sehingga menampakkan leher,
dan ada kalanya,
di penuhi manik dan batu permata yang menambahkan riak kepada si pemakai.

Astaghfirullah.

tak nak macam ni kan?

jom. jom.
yang dah tergerak hati,
cepat-cepat.


'sebab syaitan akan sentiasa mengusik hati-hati manusia yang ingin berbuat kebaikan'


jangan peduli orang kata.
ikhlaskan niat kerana Allah.
kita berhijrah,
ke arah yang lebih baik :)

InsyaAllah.

pssstttt,
sebenarnya,
awak cantik bila bertudung. :)

Wednesday, December 15, 2010

biru putih

Assalamualaikum,

saya nak tulis lagi,
saya telah di 'tag',
(ingat facebook je boleh tag?)
hehe.

25 things that you like,
banyak :(
sekarang,
saya ingin cerita,
sekejap sahaja.
hanya ini.

saya suka tengok langit,
saya suka lihat awan,
putih,
berkepul-kepul,
corak menarik menghiasi bumi,



Subhanallah.
Maha Suci Allah. :)



awan yang cerah,
bawa berita gembira kepada manusia,
syukur pada Allah yang Esa.


 tenangnya melihat langit.
(rasa nak tengok sepanjang hari)

terasa kerdil sekali,
kerana,
kita hanya hamba,
peminjam di bumi Nya.


sedar.
langit biru dan awan putih,
antara tanda,
hanya Allah yang berkuasa,
bukannya manusia.

tunduk.
kepada Dia,

sujud.
hanya padaNya.
Tuhan yang Mencipta.

"Tiada Tuhan melainkan Allah, Nabi Muhammad Pesuruh Allah."

note : jom tengok awan dan lafazkanlah,
Subhanallah
:)

dulu masa kecik2, suka main teka-teka cari awan yang boleh buat bentuk. *haha*

Tuesday, December 14, 2010

oopsss. privasi.

Assalamualaikum, :)

*senyum*senyum*senyum*

nasihat buat saya yang lemah:

permainan emosi cukup hebat hari ini.
mampu menewaskan akal,

akhirnya,
emosi dizahirkan melalui perasaan.
agak lama diluahkan.


diam.
merenung.
salah siapa?

jangan salahkan Allah,
jangan kata Allah tidak adil.
jangan pernah putus asa dariNya.

salah saya.
bukan salah dia.

kerana kita manusia.
ujian demi ujian.
sebab Allah sayang kita.
Allah nak tahu, sejauh mana tahap keimanan kita.
sekuat mana kebergantungan kita padaNya.

jangan cetek akal.
yang haram tetap haram.

jangan ikut nafsu,
pilih rasional akal.

jangan putus asa,
sedangkan ramai lagi yang nasib mereka lebih susah berbanding kita.

kata kawan saya,
senseinya berkata,
kegagalan itu penting.
untuk kita tingkatkan usaha!

Allah nak bagi kita mahir lagi.
:)

words are easier than done
yep!
saya akui.
tapi kita diberi pilihan.
kuatkan semangat.
jangan cepat mengalah!

tengok orang lain gembira,
kita terselit duka,
oh hati,
bersabarlah.

malu?
memang.
(nak buat macam mana?)

rezeki kita bukan selalu di atas,
ada turun naiknya.

sekarang,
sila cuba lagi.
usaha dan teruskan usaha!

pelangi pasti muncul jua.
jangan berhenti berharap dariNya. :)


Allah is always by your side.
InshaAllah. InshaAllah. InshaAllah.

*read more here.. klik

note : pedih mata-mata kerana........ (isi tempat kosong)
:)
lepas ni, kena sentiasa beringat.
Yakin dengan janji Allah.
Sabar ye sayang,
kata saya kepada saya. 

Monday, December 13, 2010

di mana bola hijau sekarang?

assalamualaikum :)

rindu.
saya tahu, saya akan rindu.
dan sekarang,
saya dah pun.
(mesti semua orang cakap saya gatal.haha)

dia selalu panggil saya sekular.
saya tahu.
saya bukan pelajar aliran agama.
apatah lagi untuk menuntut di sebuah IPTA bernama UIA.

saya hanya biasa.
bila saya tak faham politik,
dia gelak.
saya tanya pasal bola,
dia gelak juga.
"itu pun tak tau?" (sambil geleng2 kepala)
ayat favourite dia.

katanya saya tidak minat hal begini.
saya kurang tahu isu semasa,
saya tahu itu.

sekarang,
saya cuba untuk ambil tahu,
saya tidak mahu ketinggalan.
tidak tahu apa-apa.

dia suka bercerita.
berapi-api ceritanya.
namun,
sedikit sahaja yang boleh dipercaya,
selebihnya, rekaan semata.
menjadi humor buat saya.

namun,
dalam gurauannya,
pasti ada sesuatu yang saya ingat,
sampai bila-bila.

pertama:
sewaktu saya mula-mula menginjak ke alam remaja,
kata dia,
"bila kita rasa dunia ini tak adil bagi kita, itu bermakna kita sudah semakin dewasa"
saya akui,
remaja sering memberontak,
kononnya kemahuan mereka berbeza,
tidak sama dengan yang tua.

masuk bab cinta,
dia kata,
"kalau kita serahkan diri kita pada Allah, InsyaAllah, Allah akan berikan pemilik terbaik untuk hati kita"
nasihat pertama,
yang dia berikan,
ketika saya mula-mula tahu,
apa itu cinta.


ayat ini juga,hehe.
"pengalaman amat best disebut bila perkara itu telah berlalu dan bukan semasa ia sedang berlaku."
ini kata dia apabila terpaksa duduk di tangga bas Kenyir,
untuk pulang ke UIA.

saya mengangguk sahaja.

dia tahu,
saya pasti setuju dengan teorinya.

bola hijau ini antara kenangan saya dan dia.
(saya tendang bola ni sampai pecah tingkap, lepas tu kena tahan telinga la. hehe)


dia dan saya berbeza,
dia mahir sastera, saya kurang sikit,
dia tangkas di atas padang, saya kurang berminat.
dia hebat berpidato, tapi saya tergagap-gagap.

berbezanya dia dan saya,
agak ketara,
namun, bagi saya.
dia seorang istimewa.

dia yang pertama menjadi teman saya,
ketika saya baru mengenal dunia.
dia yang pertama menjadi musuh saya,
ketika saya mula mengenal erti cemburu.

*mengimbau kenangan*

terlalu banyak untuk dicerita,
namun,
biarlah ia menjadi rahsia,
antara saya,
dan dia.

:)

note : biarlah rahsia.

Sunday, December 12, 2010

hati ke hati

Bismillahi walhamdulillah.

sebelum apa-apa, nak bagi tau,
ini adalah lagu Menjemput Bidadari.
siapa baca novel Hlovate- Versus,
saya yakin, mereka tahu :)

chorus part ;

Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu kutemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipenantian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Tuk bersama menuju Mu sepenuh hati...

lagu ini untuk mereka yang ingin melangkah ke alam rumah tangga,
kena dengar lagu ini dulu.
saya nak kawin ke?
(buat-buat tak dengar) hehe


titik noktah.

blog ini untuk saya dan kamu.

1.blog saya pasal apa?
2.awak baca pasal apa?
3.kenapa awak perlu baca blog saya?

taipan terhenti.
kenapa perlu setiap komuniti blogger perlu tanya soalan ini,
nak sign up,
mesti tulis macam ni;
'enter description about your blog'

saya merenung skrin.
selama ini saya menulis mengenai apa?
brek tangan.
keistimewaan beras selain dari memasak nasi.
(klik untuk baca)
haha.

terasa semacam blog yang tiada pegangan.

ohh.
saya lupa.
terpandang tajuk blog.

Peringatan untuk diriku dan dirimu

ini tujuan saya,
blog ini dibina untuk itu.
kenapa saya berfikir panjang?

adakah saya mengimpikan blog yang mencapai rating tinggi pembaca?
adakah saya menginkan imbuhan sampingan sebagai penulis?
atau saya mahu dijadikan sebagai blog pilihan Malaysia satu hari nanti?

terasa keduniaan angan-angan itu.

TIDAK!
ini hanya sebagai peringatan saya,
dan kamu.

saya menulis untuk berkongsi.
saya ingin memberi manfaat kepada yang lain.
semoga kamu mendapat sesuatu dari sini,
bukan hanya sekadar bacaan di waktu lapang :)
InsyaAllah.


saya terus mengisi jawapan.
(dah dapat idea la katakan...)

saya teringat satu tips dari sini
Tips blogger terhebat,
hanya satu.
Keikhlasan berblog kerana Allah.

betulkan niat,
ikhlaskan diri,
untuk menasihati diri,
dan orang lain.
ke arah jalan yang diredhaiNya.
InshaAllah.
"Sebaik-baik manusia adalah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain"


hati ke hati
Terima kasih,
kerana ada kamu untuk terus membaca,
Terima kasih,
atas nasihat semuanya.

awak yang sedang baca,
Teruskan baca ya.

orang tanya,
kenapa saya tulis pendek-pendek?
saya tanya kembali.
nak saya tulis panjang-panjang?
satu hari nanti,
mungkin.
InsyaAllah.

saya jawab,
saya suka baca pendek.
jadi saya tulis pendek.
(diterima tak jawapan ni?hehe)

sebagai penutup.
sedikit renungan,
Hidayah Allah itu seperti cahaya, tidak akan menyapa sesiapa yang tidak membuka jendelanya.
InsyaAllah,
bila kita sudah buka jendela Hidayah.
Hidayah Allah itu akan sampai kepada kita.
banyakkan berdoa.
semoga kita dikurniakan cahaya Hidayah dariNya.

note :
saya juga masih belajar, sama seperti kamu. kita sama-sama belajar dan akan sentiasa belajar.
:)

Wednesday, December 8, 2010

fikir langkah kaki anda

Assalamualaikum,

Aal iz well.
:)
selesai menonton cerita itu.
mesti rasa saya agak ketinggalan,
tapi takpe.
saya dah habis tengok.

komen saya :
ambil pengajaran mana yang elok,
saya bagi 3 bintang *star.hehe*
(macam movie review pulak)

err..
bukan,
saya tak nak cerita pasal cerita tu.

tapi, ini.
............................................................................................

"3 lima ringgit, kalau roti lempeng, 4 lima ringgit"

"beli kak, mak cik, pak cik, buat sarapan pagi esok"

itu dialog bagi sesiapa yang melintasi gerai kami,
sewaktu Karnival ICT di sebuah kampung.

haaa,
jangan terkejut.
kat kampung pun ada karnival ICT.
siap ada booth MSC lagi. (cantik)
ye la, 
untuk menerangkan kepada orang kampung betapa pentingnya teknologi pada zaman sekarang.
seperti penggunaan jalur lebar, (pengaruh iklan TV)
tapi,
yang menghairankan,
tiada gerai yang berkaitan teknologi,
seperti yang dibayangkan.

'mungkin tiada demand di sini'
itu jangkaan nakal saya.

dalam keadaan hujan yang renyai-renyai,
dan lebat seketika, (baca macam  berita cuaca di TV1)
karnival itu berlangsung.

namun,
padang yang lecah,
tanah yang lembik,
najis lembu sana sini,
(boleh bayang?)

buat saya rasa tak berapa.
:(
bukan saya salahkan hujan,
tapi telinga ini tidak sanggup mendengar.


langkah demi langkah sang pemuda,

Sign board ini tiada di tempat kejadian.

saya kasihankan pak cik- mak cik yang ada di situ,
mereka pasti terfikir,
betapa 'eloknya' bahasa kita sekarang.

kenapa?

rasa kurang senang sedikit,
terpijak najis,
kaki termasuk dalam lopak air coklat,

terus terpacul di mulut,
perkataan yang bermula dengan F,
kadang-kadang,
perkataan yang S itu keluar juga,
dan yang seangkatan dengannya.
(tolong jangan buat-buat tak faham)

apa perlunya?

modenkah kita?

Islam ajar kita begini?

contoh:
"ayah tak nak bagi duit belanja sekolah? F la ayah!"

kita nak anak kita cakap macam ni?
Nauzubillah.

malu.
yang mendengar terasa malu,
yang membuat, tiada berdosa.

kelakar.
kononnya ikut kawan,
(pengaruh rakan sebaya)
tapi bila dah terbiasa sebut,
susah nak kikis.

tapi,
InsyaAllah.
dengan niat yang ikhlas,
sempena permulaan tahun yang baru,
dari yang kurang baik,
kepada yang lebih baik,
kita buang sikit-sikit.
:)
InsyaAllah.
kita boleh!
(sambil genggam erat tangan kanan ke atas)
hehe.

Pertuturan melambangkan peribadi kita.

note : ingat best sangat ke cakap macam tu?

Monday, December 6, 2010

1 + 1 = 2

Assalamualaikum :)

salam  1 Muharam 1432 Hijrah.

dah naik satu tahun Hijrah.
sedar ke tak sedar ni?
atau baru je sedar time TV pasang doa akhir dan awal tahun tadi?
atau sedar sebab esok cuti umum maal hijrah?
atau sedar sebab baca status kawan dekat 'facebook'?
atau masih buat-buat tak sedar?
:)

ye la,
tahun Hijrah,
bukan Masihi.
tak de la besar sangat 'countdown' nya.

tak macam New Year.
kat TV, mesti ada movie countdown.
cerita-cerita best pulak tu. ('pejabat-kotak'!!)
wajib setiap tahun.
tidak dilupa,
mesti semua orang heboh pasal azam tahun baru.
paling kurang,
sambut Tahun Baru dekat jam besar,

ini contoh jam besar yang boleh berdenting.

lepas tu,
tepat jam 12, wish dekat semua orang "selamat tahun baru'' (sambil jerit-jerit)
tambah pulak,
ada artis nyanyi-nyanyi.
bila dah lelaki bercampur dengan perempuan,
semua boleh jadi.

Astaghfirullahalazim.

kalau tahun Hijrah,
apa je yang ada kan?
paling kurang,
mesti ada cerita TV satu dua yang bermesejkan perubahan ke arah yang lebih baik.
ada siaran langsung sambutan maal hijrah peringkat kebangsaan,
(mesti rating penonton sikit)
bagi penghormatan untuk tokoh maal hijrah tahun ni
atas jasa dan pengorbanan beliau.
dan semestinya,
ada ceramah-ceramah mengenai Hijrah Nabi Muhammad SAW
selain bagi kefahaman kepada umat Islam mengenai hijrah.

kamu yang baca ni?
tahu dan faham erti hijrah?
(nyanyi sikit lagu awal Muharam)


saya cakap pasal siapa ni?
kita la.
kita.

kita selalu begitu.
lebih kepada kebaratan. (bukan lebih tapi sudah semuanya)
sistem kalendar, kehakiman, perundangan, pembelajaran, cara hidup, dan semua. (speaking london)

ikut trend barat,
disanjung.
up to date dan open minded katanya.
(globalisation la katakan...)

kalau lebih-lebih pasal agama,
dikatakan menjurus kepada politik.
mengancam keamanan negara.
(kelakar)

ini namanya,
dunia akhir zaman.

kita ?
kita berada di jalan mana?
tak tahu lagi nak ikut jalan mana?

senang je.
pilih,
nak pahala nak dosa?
nak syurga nak neraka?

"Aku tinggalkan 2 perkara, yakni bila kamu pegang 2 perkara ini, kamu tidak akan sesat untuk selama-lamanya"

itu pesan Rasulullah.
tahu 2 perkara tu?
kita berbalik kepada,

Al-Quran dan As-Sunnah


InsyaAllah,
sama-sama kita betulkan niat,
sempena tahun yang baru,
peningkatan angka satu,
menjadi 1432 Hijrah,

kita akan jadi baik.
kita nak jadi baik.
kita  boleh jadi baik.

ikut perintah Allah SWT,
dan tinggal laranganNya.

semua orang fitrahnya sama.
nak buat kebaikan.

tapi,
jangan berubah 'drastically',
tapi Istiqamah.
walaupun kebaikan itu dilihat kecil.
tapi besar ganjarannya di sisi Allah SWT.

pilihan diberi,
kita yang tentukan.
Dengan Izin Allah. :)

note :
dah baca doa akhir dan awal tahun?
siapa boleh sebut bulan-bulan Hijrah dapat gula-gula. siapa nak try? :)

Saturday, December 4, 2010

hujan bagaikan mengerti

Assalamualaikum :)

kini sudah masuk disember,
monsoon cup bermula,
hujan juga bagaikan tidak mahu matahari memancarkan sinarnya,

"tak faham tengok game ni", kata seorang pak cik di T'ganu.
(dalam hati saya : sama la kita, pakcik. :))


situasi ini normal.

jangan mengeluh sekiranya baju tidak kering-kering walaupun dijemur selama 3 hari,
jangan mengeluh kerana hujan menyekat kebebasan anda untuk keluar bermain bola,
jangan mengeluh apabila anda hanya terperap di rumah dan tidak tahu untuk berbuat apa-apa.

sebaliknya,
bersyukurlah.
Alhamdulillah.

kerana Allah menciptakan sesuatu, ada hikmahnya.
mudah-mudahan hujan yang Allah turunkan ini bersama rahmat dan kebaikan kepada kita semua,
InsyaAllah.

*sejuk*

perkara utama
saya nak minta maaf.
saya insan lemah.

kebelakangan ini,
emosi bercampur,
seakan-akan ingin lari jauh dari semua.
tidak mampu berbuat apa-apa.

off handphone,
offline skype,
offline facebook.

untuk apa?
kenapa saya lari?
saya tidak dapat menerima kenyataan?

saya tahu,
saya tidak boleh begini.

sepanjang menyepi,
saya cuba betulkan apa yang silap.
no more, "what if........"
keep reminding myself,
saya kena redha,

pesan emak,
Sabar angah, tentu ada hikmahnya.

air mata mentis jua.
selalu begitu.
tidak mampu tertahan.
jujurnya,
saya sedih.

tidak salah untuk menangis,
kerana bila kita menangis,
selalunya,
kita akan sedar,
di mana salah kita.

kerana  semasa menangis,
kita akan muhasabah.
:)
InsyaAllah.


note : ceriakan hati dengan bacaan zikir dan ayat-ayat suci Al-Quran. 
:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...