duit raya atau biskut raya?

in the name of ALLAH,
the Most Merciful, the Most Beneficient.

sinari lebaran di tv3,
dam dum dam raya di TV9,
kenikmatan sejuta pengertian di RTM.

pernah dengar ini?

dari saya kecil,
sehingga sekarang,(macam dah besar je),
tv selalu pasang macam2 cerita,
raya pertama, raya kedua,
sehingga raya kesembilan, kesepuluh.
(adik-adik saya dulu suka salin cerita time Raya ni.)
bukan setakat filem-filem melayu,
malah dari negara luar juga.

kesannya?
raya di hadapan televisyen,
tidak ada maknanya lagi.
 hakikat Aidilfitri telah dieksploitasi untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.

Raya
Hari Raya Aidilfitri,
merupakan hadiah bagi umat Islam,
sebagai tanda kemenangan,
kerana berjaya menyempurnakan ibadah puasa sepanjang bulan Ramadhan,

umat Islam saling bermaafan,
kanak-kanak riang bersama duit raya,
juadah raya yang pelbagai, (sedapnya makan nasi impit cicah kelapa)
seronoknya raya.
ada siapa nak bagi saya duit raya??


namun,
perlu kita ingat,
kekalkan syariat dalam meyambut Raya,
bukan berlandaskan adat semata-mata.

besederhanalah ketika berbelanja,
pakaian raya yang menutup aurat,
muamalah antara lelaki dan perempuan perlu dijaga.

adakah kita mahu,
ibadah sepanjang bulan Ramadhan dicacatkan dengan perkara yang dilarang ketika berhari Raya?
sayangnya kalau ada yang begitu.

antara perkara sunat yang boleh dilakukan di Aidilfitri :
1.hidupkan Takbir Hari Raya sejak terbenamnya matahari Ramadhan sehingga takbir solat sunat hari Raya,

2.bangun awal pagi
mandi sunat Hari Raya

3.pakai baju baru yang bersih dan wangi (jaga aurat ye)

4.makan sedikit sebelum solat sunat Hari Raya

5.solat sunat Hari Raya dan mendengar khutbah

6.ziarah kubur (ingat mati)

7.saling bermaafan, ziarah menziarahi

8.melalui jalan yang berbeza ketika pergi dan pulang dari masjid

9.ucapan Hari Raya
Jubair bin Nufair berkata:"Apabila para sahabat Rasulullah SAW bertemu sesama mereka pada Hari Raya, mereka mengucapkan 'moga-moga Allah menerima amalan kami dan amalan kamu semua' (ibn Hajar)
dan yang paling penting,
10.TIDAK mengabaikan amalan wajib kepada Allah SWT. (solat fardu jangan lupa)

jom,
kita sambut Raya tahun ni,
dengan penuh keberkatan,
bukan hanya berteleku di hadapan televisyen untuk menonton filem 'jangan tegur',
bukan juga dengan memakai pakaian yang nipis dan jarang,
dan bukan dengan bertepuk tampar antara lelaki dan permpuan bukan muhrim.

kita nak pahala kan?
jadi,
tepuk dada, tanya iman.

note: awal sangat ke post pasal raya saya buat?*senyum*

Comments

hah nasi impit cecah kelape??xpena tau pon..hehe pelik sokmo..hehe

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia, raya dan kakak penulis novel

dia budak biasa, ke sekolah agama.