saya kembali

Bimillahirrahmanirrahim


agk lama saya tak online..

nk ingtkn diri saya dn juga awak..

tp,

kita kena ingt,

tak semua yg kita nk, kita akn dapat..

Allah takkan bg semua yg kita nk,

tp, Dia sentiasa bg apa yg kita perlukan..
oleh itu, Bersyukurlah..


rasa mcm belum terlambat untuk sy ucapkan,

HAPPY EID MUBARAK 1430H..

Maaf zahir batin..

(walaupun hari ni dah 15 Syawal)



tapi, utk kita mntak maaf ni, bukan kena pada bulan Syawal je..

tak kira bila,

tak kira tempat,

tak kira siapa,

tak kira apa pun kesalahan kita..

Kita kena mintak maaf..



Yg jadi persoalnnya skrg..

Berkualitikah maaf yg kita hulurkan??


Bila dh nk dekat raya,

semua org sibuk dengan msg forward..

ad jugak yg reka msg2 comel..

bertnding sape dpt msg raya plg byk..



tp, pernah tak kita fikir..

isi disebalik msg yg kita forward kat semua contacts dlm hp tu?

apa tujuan sebenr kita hntr msg tu?

ikhlaskh kita dlm mmnta maaf, dn juga bg kemaafan kt org?



berdasarkan pengalaman,

tak semua org faham, dan tahu apa makna msg yg kita forwrdkn..

lepas raya,

semua org jd mcm dulu blk,

yg tak bertegur, masih tk bertegur,

yg suka marah org, masih marah org..

yg suka sktkn hati org, masih buat org terasa hati..


seolah2-olah..

msg raya yg di'send'kn,

memnta kemaafan zahir dan batin,

hanyalah salah satu adat sewaktu mnyambut hari raya..

dn tidak memberi apa2 mksud kepda kita..



jd,

renungkn diri kita balik..

adakah kita jujur dan ikhlas dlm mmnta maaf, dan mmaafkn org?


sesungguhnya, kita hanyalah manusia biasa..

ad rasa ego, mrah, geram, sedih..


tp percayalh..

bila kta dh mmaafkan org ats apa2 kesalahn pun,

kita akn rasa lebih tenang, insyaAllah..

kita akn rasa yg kita pun kdg2 buat kesalahn yg same jgk dkt org lain kn...?

teringat kata2 cikgu audit,

"seorang manusia adalah cermin kpd manusia yg lain"



oleh itu,

check balik hati kita..

mudah2an,

kita ikhlas dalam mengucapkan kata 'maaf'..

dn tidk mengulangi kesalahn yg sama..

InsyaAllah.



p/s: lebih suka msg raya yg bkn forward =p


Comments

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia, raya dan kakak penulis novel

dia budak biasa, ke sekolah agama.