katakanlah yg benar, walaupun pahit..

Bismillahirrahmanirrahim.
skrg ni, kawan2 selalu tnya,bila nk buat fb?
saya sendiri pn tak tau jwpn utk soalan tu.
tgk ramai dh kwn2 bkk akaun fb. saya?
Entahlah. mungkin masih belum terbuka hati nk buat.
atau mungkin mencari alasan utk tak nak buat.
tp, stu yg pasti,
saya tidak begitu berminat dgn social network.
bukan kerana terlalu prejudis utk berkawan.
tp, saya bimbang jika saya lalai dan obses dengan social network ni.
Saya terbaca satu artikel yg bertajuk 'Facebook boleh mejadi haram'.
jangan terkejut. kerana, fb menjd haram apabila individu yg mengendalikan fb itu gagal melawan dirinya dan mengubah kebaikan daripada fb ini menjadi sesuatu yg mudarat dn membawa kpd kelalaian dn lemah daya ingatn.
Firman Allah Subhanahu wa Ta’aala:
23_1-3
“Telah nyatalah kejayaan para Mukmin. Iaitu mereka yang di dalam solat mereka, khusyu’ mendirikannya. Dan mereka itu terhadap perkara-perkara yang melalaikan, mereka menghindarkannya” [al-Mu'minun 23: 1-3]
Oleh itu, kita seharusnya lebih berhati hati dan gunakan fb sebaik mungkin.
jika benar dakwaan mengatakan sekali kita log in, kekayaan fb bertambah dn menyumbang kpd pembunuhan rakyat Palestin,
kurangkan kemasukan kita ke dlm fb.
log in apabila terasa perlu sahaja.
jika terasa tidak bertambah amal dlm diri,elakkan daripda melakukannya.
segala perubahan terletk di tangan kita.
bukan hanya FACEBOOK, ttp juga sebarng bentuk aktiviti yg membawa kita kepada kelalaian,
tak kiralah tengok tv ke, tgk movie, dengar muzik,
yg membawa kita kepada kemudaratan,
cuba kita elakkan.
berbalik kpd fb,
tanya balik dalam diri,
apa sebenar tujuan bkk akaun fb?
sebab kawan ada, so kenalah ada jugak. mestilah up-to-date..?
atau sebab nk jwb kuiz2 dan main game?
atau nk buat status baru dan suruh kwn bg comment?
mungkin sebab saje2 nk buat?
kalau sebb kita mcm kat ats,
kurangkan daripada log in..
lebih byk perkara yg penting yg blh kita buat.
tp, kalau sebab kita nk cari kawan lama,
nk eratkan silaturrahim,
nk berkongsi sesuatu ilmu yg bermanfaat,
nk bg informasi yg berfaedah,
teruskanlah.
gunakanlah fb dengan sebaik mungkin..
ingatlah, setiap perbuatan dinilai melalui niat..
kalau niat kita baik, Insya Allah, akan sntiasa diredhai Allah.
meminjam kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini,
‘log out and get a life outside there... see the skies!'
Allah Maha Mengetahui segala apa yg kita lakukan.
"Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu".
note : peringatan utk diriku dan dirimu
semoga saya dan kamu akan sentiasa mendapat keredhaan Allah dalam setiap yg kita lakukan.

Comments

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel