i-man

"Bersihnya jiwa, bila mana kita dahulukan Allah, lebih dari segala yang ada..."

...

Salam pertama diberi,
diikuti salam kedua

wajahnya diraup.
astaghfirullah. astaghfirullah
mulut terkumat kamit
sampai pada hati, atau tidak - tiada pedulinya

mata dikerling pada hp di atas meja
berkelip kelip tanda mungkin ada whatsapp baru masuk
hp dicapai

ralit jari menggosok skrin

doa entah ke mana
wirid tadi dibiar tidak berkesudahan

...

"Kau ok?"

Wajah rumetnya dipandang sekilas. anggukan tanda jawapan

"Dah habis solat ke?"

"Oh, dah"

"Macam nampak rungsing je dua tiga hari ni"

Garuan hp di tangan terhenti. wajah rumetnya dipandang.

"Oh. perasan eh? ermm serabut laa. banyak kerja tak setel lagi, assignments berlambak, report lab, next week ada quiz, mak aku tadi call suruh balik minggu ni, ada kenduri tahlil pulak, padahal dah janji nak futsal wiken ni"

"Ohh"

"kenapa la semua nk jadi serentak, serabut la"

"kau ada gaduh dengan sapa-sapa ke?"

"eh mana ada"

"adik beradik, mak ayah?"

"ok je"

"hubungan kau.. dengan Tuhan?"

...

err

aku dan Tuhan.
astaghfirullah

bait-bait kata rumetnya tadi, bermain dalam kepala.


"Sorry weh, aku takde niat pun nak tunjuk baik ke apa. tapi, sebab aku pun sama jugak. kadang-kadang, solat, baca Quran semua nak cepat, pelik dengan diri sendiri. kalau buat mende lain, lama mana pun sanggup mengadap..."

"...kadang-kadang tak sempat doa apa, kalut capai hp dulu, check kalau ada mesej masuk. pastu nk reply cepat, padahal simpan dulu pun tak apa. takde la urgent sangat pun. solat rawatib pun boleh berkira nak buat sekarang ni"

"pastu bila Allah uji sikit, sabar cepat benar hilang. macam orang takde iman. mula rasa Allah tak bagi apa yang kita nak, mula rasa Allah tak sayang la, mula rasa putus asa.. tapi tak pernah pulak kita check macam mana kita dengan Dia"

"istighfar, istighfar. tapi tak rasa dalam hati. sebab dah macam rutin, buat hari-hari. kalau software iphone, semangat aku nak update, nak fixes bugs, tak nak bagi lag,  tapi bila bab ibadah tak rasa nak update. padahal yang tu lagi penting tak nak bagi lag kat akhirat nanti"


tak sanggup nak recall
sebab zapp zapp masuk tembak dalam hati.

"kadang-kadang. memang kena spend time- duduk kejap. recall balik kehidupan kita dari dulu sampai sekarang. apa usaha kita nak dekat dengan Dia?"

"hari tu aku come across satu ayat ni, 'ada dalam kalangan manusia ni, dia just ingat Allah sipi-sipi. dan Allah firman, manusia macam ni akan rugi kat dunia, kat akhirat lagi rugi'. aku rasa macam facepalm. aku ke tu? sebab aku claim nak syurga, tapi banyak mana yang aku serius dengan usaha nak dapat syurga yang mahal harganya?"

...

Allahu

aku pun nak syurga
tapi
aku


"selagi mana kau beralasan, selagi tu kau tak akan ke depan"


rasa macam klcc jatuh atas kepala
mata malam itu tidak mahu dipejam
ke kiri ke kanan dia memusingkan badan


apa yang aku dah buat selama ni?


"cari balik hati, hati kau dah rindu pada nature asal dia- khusyuk ingat Allah"

selimut diangkat, kaki melangkah
air diratakan pada wajah

selang dua minit
sejadah dibentang
tangan mengangkat takbiratul ihram


ada satu ketenangan yang hilang, kian dirasai.

Allah,
farghfirli

"bila sujud dalam solat, kita sujud physically. cuba kita tambah sikit. sujud dalam hati"

tunduk
dan
patuh

hanya pada,
Allah.

***



"Dan di antara manusia, ada yang menyembah Allah hanya di tepi, maka jika dia memperoleh kebajikan, dia akan merasa puas dan jika dia ditimpa suatu cubaan, dia berbalik ke belakang. Dia rugi di dunia dan di akhirat. Itulah kerugian yang nyata...
(Al Hajj 22:11)



"Smartphone will never connect us to Allah, but the khusyoo' heart, will always do"
#detached to attach

Comments

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel