jangan tengok pelik, boleh?

Assalamualaikum. :)

mereka berbalas pandangan.
ada yang mula bercakap senyap-senyap dengan orang sebelah.
bisik-bisik.
then pandang lagi.

biar betul?
wahh. dah pakai tudung...

"hmm.
tak heran pun.
confirm bukan pakai tetap ni.
macam aku tak tau perangai dia."
 "aku tak rasa pelik pun. biasa2 je. dah selalu nampak dulu kan"

err.
perlu ke respon macam ni?

tak.
obviously.
tapi kita suka buat.

nampak orang start nak berubah sikit,

start nak pakai tudung,
start nak pakai baju labuh,
start nak sembahyang 5 waktu,

mula la.
ada je ha.
syaitan-syaitan penghasut, tak puas hati.

kenapa?
salah ke mereka nak berubah?

kita yang berada disekeliling.
patut malu. 

tak semua orang kuat seperti dia.
tak semua orang mampu bermujahadah seperti dia.
tak semua orang boleh sabar seperti dia.

kita tahu kan?
mujahadah melawan nafsu ini bukan senang kan?
perlu satu kekuatan,

hanya dari Allah kita pohon kekuatan itu.
hanya Dia.
"hanya kepada Allah aku sembah dan hanya kepadaMu aku memohon pertongan" 
(Al-Fatihah:5) 
seharusnya
bila tengok kawan dah berubah,
kita syukur, kita puji Allah.
Subhanallah. Maha Suci Allah.
Terima kasih Allah,
Kau telah titipkan ilham kepada dia untuk berubah,
berikan kami istiqomah Ya Allah.
Terima kasih Allah,
kurniakanlah sahabat-sahabatku semuanya mendapat hidayahMu jua, Ya Allah.

dua.
jangan 'condemn' mereka,
sentiasa beri mereka semangat untuk beristiqamah dengan perubahan yang dilakukan.
bagi sokongan,
tunjuk contoh yang baik. :)

kita semua nak masuk syurga kan?
semoga Allah redha.

kita : bila lagi?
jangan tunggu sampai seru untuk start berubah,
kerana 'seru' itu tidak akan sampai selagi kita tidak membuka peluang untuk 'seru' tiba.
kita buka hati kita perlahan-lahan.
Insya Allah.

untuk kamu : yang mula berubah, yang sudah ada niat untuk berubah,
teruskan. jangan berhenti. jangan peduli orang lain.
Allah telah pilih kamu.
sentiasa pohon kekuatan, kesabaran dari Allah.
Hanya Dia selayaknya kita memohon pertolongan dan perlindungan.
:)

kata saya :
saya suka tengok kawan-kawan saya sekarang. terima kasih Allah. Alhamdulillah.
Moga Allah kasih.

kata saya lagi :
pakai tudung dah cantik, tapi lebih cantik kalau kita 'wear it right' kan? cover you chest, please.. :)
Islam itu indah. Discover the beauty of Islam.

more cuter and safer.
mencari redha Ilahi :)

Comments

~gaDiS hiJrah~ said…
suke sangat entri ni! Insya Allah! sama2 mujahadah melawan nafsu! mohon share di page saye, =)
saya said…
gadis hijrah,

jom sama2!
bukan senang,
tapi yakin.
Allah ada sama2 dengan kita :)

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel