kenapa kakak pakai saya punya?

Assalamualaikum :)
"dik, masuk dik, 
tengok-tengok baju,
murah je baju ni.
kalau kat luar, akak jual 18.
tapi kat sini, akak bagi 10 je.
labuh baju ni.
adik pakai legging, pakai inner,
mesti cantik la dik."
haa?
apa kak?
legging?
errr.

terkejut dengar akak tu cakap.
istighfar panjang.
perasaan ingin cepat keluar dari situ.
kata kawan sebelah ,
"akak ni, agak2 la sikit nak cakap macam tu. tengokla kita pakai macam mane"
saya senyum sahaja.

kata orang :

eleh,
ko ni. kolot la.
legging pun nak kecoh.
dah orang pakai inner tu takpe pulak?
ok ape pakai legging pun,
baju dah labuh la..

kata saya:

hmm.
cantik ke pakai macam tu?
nampak habis apa yang tidak perlu dinampakkan,
hot ke?
bukan apa,
perempuan yang tengok pun dah rasa malu,
apatah lagi mereka yang bermata keranjang.

legging.
tutup aurat ke?


"tutup la. legging tu kire subtitute seluar la"

awak,
salah tu.
dalam Islam, kita disuruh menutup aurat,
bukan membalut aurat.
legging tu kan kira macam kita balut kaki kita je.
maknanya?
kita masih tak tutup aurat bila pakai legging.

akhir zaman ni,
macam-macam fesyen timbul.
demand sangat tinggi.
fashion keep changing.
very rapidly.

baby pakai nampak comel lagi, tapi kalau mak budak yang pakai?


jadi,
kawan-kawan saya yang saya sayang,
kita kena pandai pilih.
nak ikut fesyen mana.
nak buang fesyen mana.

tak salah ikut trend semasa,
tapi biarlah selari dengan tuntutan syariat Islam.
jangan ter'over' pulak. (tabarruj)

ok?

Rasulullah SAW dah pesan,
"bila tiba akhir zaman,
akan datang perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang"

tengok masyarakat sekarang,
kita muhasabah.

kita sudah berada di akhir zaman.
takkan kita masih nak bermain, berhibur dengan permainan dunia yang sementara?

jom.
kita ubah.
nak pakai legging?
fikir 2,3 kali dulu.

jangan mudah terpengaruh dengan 'musuh' kita yang kita tak nampak tu tau!

kita tutup aurat kita slow-slow.
InsyaAllah,
nanti kita akan tutup aurat keseluruhannya.

perubahan bermula dengan satu langkah pertama..
kita yang tentukan.
:)


p/s : kawan tanya, "errmm, camne sebenarnya nak pakai legging eh? tak susah ke?" ;)

p/s/s: awak cantik bila tutup aurat!

Comments

picairin said…
like!! wanna share tis in my fb...=)
khayla fadwah said…
terbaek la awak..hehe~:)
empunya belog said…
terbaik my dear..like it!;D
nurIman Abdul said…
yup..terbaek la iffah..:)

thumbs up...like sgt2!!

p/s:honestly missin' u n ur family...:)

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel