'ke taman syurga bersama-sama, jom?'

Laila termenung seketika memandang skrin nota galaksi di hadapannya. Jelas kelihatan mesej masuk dari group whatsapp 'Girls Rock!'.

'Jom weh! hangout dekat Bangsar. dah lama tak tengok handbag lawa-lawa kat sana' -Tasha.

hangout? lepak? akalnya mula berfikir sesuatu. bukan dia tidak mahu lepak keluar bersama-sama 'so called BFF' nya - Hannah, Tasha dan Yaya - tapi dia seolah-olah tawar. hatinya jadi kering.

...

"Laila ok ke? tak nak tambah ke satay yang sedap tu? daging dia best tau"

"hah? takpe2. ni pun dah kenyang dah. sebelum keluar tadi dah makan 2 keping butterscotch dah "

"ohh ye ke. kalau camtu, kalau ada lebih nanti ambik la bungkus. bawak balik bagi housemate sikit"

kak Farah senyum. ramai tetamu lain sudah berangsur pulang. hari selasa malam setiap minggu, pasti ada perjumpaan khas di rumah kak farah, untuk berbicara tentang ilmu.

"Akak, betul ke  kita kena choose betul-betul kawan baik kita?"

"hm, maksudnya?"

"macam Ustaz tu cakap tadi, kena cari kawan yang boleh buat kita dekat dengan Allah, sebab kawan kita ni la yang jadi satu sebab kita masuk syurga atau neraka di akhirat nanti"

"ohh"

"akak tahu kan kawan saya camane. saya nak tegur, tak berani. sebab saya pun dua kali lima macam diorang jugak. akak faham-faham je la, kalau dah lepak hangout tu, selalu nya mesti terlepas solat. tengok movie 6.45 ptg, keluar-keluar dah masuk waktu isyak. terus maghrib tah ke mana. kalau sempat pun, mesti semua tak lalu nak guna telekung surau tu, busuk lah, kotor lah, apa lah. kalau nak guna pakaian kami pun, sah2 tak lepas nya solat kitorang..."

...kadang-kadang kawan-kawan bawak couple keluar sekali. kalau dah makan satu meja tu, akak tahu2 je la tangan tak kesah dah nak landing atas siapa pun. astaghfirullah.. akak, banyaknya dosa saya kaaaaaakk"

Laila tahan sebak.

"saya dah tak tahu nak start dari mana dah. agak-agak Allah pandang lagi ke saya ni..." Matanya mula berkaca.

"Laila.... meh duduk sebelah akak, meh"

tangan Laila dipegang lembut. dipelukya dari sisi, dan dibiarnya kepala Laila jatuh ke bahunya.

"Allah tak pernah menzalimi hambaNya walau sesaat pun, sebab Allah Maha Pemurah, Allah Maha Penyayang. Cuba Laila ingat balik, masa Laila tak solat tu, pernah tak Allah tak bagi Laila makan, tak kasi Laila bernafas? Laila still boleh buat aktiviti macam biasa kan,  walaupun hakikatnya ingatan kita bukan pada Dia.

Subhanallah! Sayangnya Allah pada hamba-hambaNya. Allah tetap bagi nikmat yang sungguh banyak. dan sekarang ni pun, Allah gerakkan hati Laila untuk sedar semua ni sebab Allah sayangkan Laila. inikan pula bila ada hambaNya yang nak patah balik, nak kembali pada Allah, takkan Allah tak terima kan?"

ada nada serak di hujung bait kata Kak Farah.

"pastu, kawan-kawan saya camane kak? saya sayang dorang. since college we were together, sampai sekarang semua dah ada career masing-masing dah, takkan saya nak lari tinggalkan dorang?"

"ehh, jangan. never run Laila. it couldnt solve the problems either"

"tapi saya risau. what if bila dah ada perasaan nak jadi baik ni, then tiba-tiba bila dengan dorang, saya tak kuat, mula jadi macam saya yang dulu balik. "

"that's why, the first thing Laila kena buat, jaga solat. sebab solat tu asas perhubungan kita dengan Allah. nak keluar sama-sama boleh, tapi kena sentiasa beringat. if possible, kalau dah rasa yakin sikit, ajak jemput datang ke rumah akak. kita makan sama-sama cam biasa. "

"ohh inshaAllah kak"

"satu lagi, dik. kalau pun kita takde kawan yang boleh ingatkan kita pada Allah, we try to be one. besar pahala nya tu, kalau kita boleh ajak kawan untuk buat baik, jadi baik. "

Laila senyum. Perkenalannya dengan Kak Farah bermula di surau tingkat bawah suria Klcc. dia waktu itu keseorangan kononnya mahu melepaskan penat setelah ber-window shopping dengan kawannya yang lain. Tiba-tiba Kak Farah menegur, bertanyakan pin lebih untuk dipinkan pada tudung untuk solat. Laila agak teruja melihat perempuan muda yang solat hanya menggunakan pakaian yang dipakainya, tanpa perlu menggunakan telekung yang sedia ada.

"heh, mengelamun apa lagi ni? tak nak balik rumah ke? jom akak hantar"

'terima kasih Allah, alhamdulillah. sebab temukan aku dengan kakak mata bulat ni' Laila bisik dalam hati.

...

nada mesej masuk berbunyi lagi. entah kali yang ke berapa. eh. 53 unread messages. di bacanya satu persatu. sampai ke hujung.

'ok, Tasya on, Yaya on, Laila camane? dah tido ke apa budak sorang ni?' - Hannah

'Laila lollipop ~~~ where are youuuuu' - Yaya

'Oh maii gaddd, she s sleeping already. awainya tidoq' - Tasha

mesej di taip, dipadam balik. taip lagi.

'oh when y'guys going?'

'yeay! dah bangun anak mama. good morning lol' - Tasha

'esok. i ll fetch u kat rumah, ok? - Hannah

'ok'

mesej dibalas pendek.

...

"laila, ko ni kenapa? senyap je memanjang. pms ke?

"haha tak lah"

"habis tu, if ada masalah, just spill it out."

"i m okay guys. seriously. just tengah fikir few things ttg life, death, hereafter, syurga, neraka. korang pernah terfikir tak, even a single thought? "

"oh ingatkan apa tadi."

masing-masing kembali mengadap menu masing-masing.

pertanyaan Laila dibiar sepi.

"aku bukan tak terfikir, kadang-kadang tu terlintas jugak. tapi tu la, nanti kang kalau fikir lebih-lebih jadi macam ko ni la. depressed, down, lost apetite, passive, tak chillax. sebab tu aku malas nak ambik pusing sangat"

"Tasha, i m not depressing, i m reflecting. i m trying to change myself, to be a better me and i hope you guys too...
.
..free tak selasa malam next week ?ak ingat nak ajak korang makan-makan .who's in? "

meja mereka kembali sunyi. biar suasana food court semakin hiruk pikuk.

tiba-tiba Hannah yang dari tadi diam, mencelah,

"I'm in"

Laila senyum.

"me too"
giliran Yaya pula.

tiga pasang mata kini memandang Tasha yang buat-buat tak tahu sambil tangan menyuap fries.

"ok ok, surrender. aku tahu korang mesti tak cheria kalau aku tak join kan?"

haha.
masing-masing dah buat muka toya.

'Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah. bukankanlah pintu hati kami untuk kembali kepadaMu'
bisik Laila, penuh harap.

walaupun dia tahu dia mungkin bertemu ramai lagi kawan selepas ini,
dia takkan sesekali tinggalkan mereka yang sentiasa ada dalam hidupnya selama ini,
yang menangis bersama-sama, ketawa bersama-sama, dan kini cita-citanya bertambah,
untuk bersama-sama mereka juga di syurgaNya. inshaAllah.

'Hannah, Tasha, Yaya,
aku sayang korang, kerana Allah.'
:')


"kita mungkin silap pada langkah pertama, tapi kita masih boleh mencuba langkah kedua. dan moga-moga ianya boleh membawa kita ke syurgaNya"  -saya

Comments

Fazreen Misbae said…
semua org akn lalui saat ni bila mula nk hijrah..yg pnting kena yakin Allah sentiasa ad di sisi..Alhamdulillah..
kalau kita takde kawan yang boleh ingatkan kita pada Allah, we try to be one. insyaAllah =)
pekongsian yg sgt bermakna =)
saya said…
Betul akak, rasa takut dengan penerimaan kwn2. Tp kena yakin, bergantung pd Allah Yang Maha Kuat :)
saya said…
Zulaikha,

:) inshaAllah.

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia, raya dan kakak penulis novel

dia budak biasa, ke sekolah agama.