#5 : apa, awak malu kawan dengan saya?

Assalamualaikum,

we used to be close like this before. 


Awak,
saya rasa kita dah tak rapat macam dulu,
awak macam nak jauhkan diri dari saya,
atau saya je yang perasan eh?

awak malu sebab awak rasa saya dah lain ke?
sebab awak nampak saya macam dah start jadi baik,
dah start baca Quran,
dah mula nak sembahyang jemaah di musolla,
dah mula nak labuhkan pakaian semua,
dah tak pakai shawl singkat macam dulu...

Awak,

awak rasa awak dah hilang sorang kawan yang boleh ber'hu-ha' dengan awak ke?

atau,
awak malu bila ada orang akan banding2 bila awak jalan sebelah saya?

hmm,
awak  rasa terkongkong ke sebab dah tak boleh buat macam-macam sebab bimbang saya akan tegur awak?

atau,
sebenarnya,

awak rasa 'awkward' bila ada kawan yang dah mula pakai tudung labuh macam ni?
.
.
.
.
.

awak,
jangan fikir macam ni.

saya masih macam dulu,
nak share cerita -cerita, nak ajak makan sama-sama, shopping sama-sama, lempar bantal sama-sama, nak buat segala macam aktiviti yang kita buat dulu sama-sama,
tapi mesti dalam lingkungan batas dan syariat lah.
:)
saya rindu sangat saat tu <3

awak,
kalau boleh,
eh bukan kalau boleh,
tapi saya nak awak tahu,

saya teringin sangat nak ajak awak,
nak ajak awak rasa betapa manissssnya Islam tu,
betapa indah dan sempurnanya agama kita!

awak nampak tak, teruja kat muka saya? *.*
se-teruja awak nak ajak saya makan spagheti awak masak tahun lepas!
macam tu la perasaan saya sekarang.

bila kita rasa something yang sedap, manis dan osem,
kita mesti nak share dengan orang lain kan?

dan,
saya nak share ke-osem-an islam tu pada awak... <3

sebab islam bukan hanya sekadar kita sembahyang, puasa, pergi haji,
tapi lebih dari tu,
islam sebagai cara hidup kita,
the way of life.

fitrah kita manusia,
semuanya sama,
nak kembali kepada Allah,
nak balik kepada fitrah...

tapi tak semua yang ikut,
sebab ego kuasai diri,
nafsu merajai hati,
kita fikir nak berhibur je,
sampai kita sanggup lupakan Pencipta kita.
:(

hidup kita bukan berhenti setakat di dunia je kan?
sebab akhirat lah negeri yang kekal abadi.
dan tempat kekal kita sama ada syurga atau neraka.


kadang-kadang saya rasa takut sangat,
gementar,
fikir jawapan apa yang saya nak beri,
bila di akhirat nanti,
Allah persoalkan saya,
apa yang dah saya buat untuk ajak kawan-kawan saya ke arah kebaikan?

saya takut.

ada satu ayat dalam Al-Quran ni,

"Friends on that Day will be enemies one to another, except al-Muttaqoon (i.e. those who have taqwa) "
(Az-Zukhruf 43:67)

"Pada Hari itu , sahabat-sahabat karib : sesetengahnya akan menjadi musuh kepada sesetengahnya yang lain, kecuali orang -orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh)"

nanti di akhirat,
kita tak boleh nak selamatkan antara satu sama lain,
rapat mana pun kita dulu,
kita akan jadi musuh,
bila persahabatan kita bukan atas dasar iman.

saya tak nak macam tu.
tapi, di mana lagi kita nak cari bekalan amal soleh tu,
kalau bukan di dunia?

awak,
jom.
kita sama-sama.

saya nak sangat pergi 'bulatan gembira' dengan awak,
share ilmu sama-sama,
solat jemaah sama-sama,
tadabbur Kalamullah sama-sama,
pergi dengar ceramah dan tazkirah sama-sama.

semua lah yang dekatkan kita dengan Allah,
semua nak sama-sama dengan awak!
:)

awak jangan fikir saya dah macam ni,
saya dah dikira baik, solehah.
takkkkkkkk.
jauh sekali.
saya pun masih mencari-cari hidayah Allah.
saya pun masih bertatih-tatih nak faham islam sebenar-benarnya.
saya pun masih nak baiki diri ke arah yang lebih baik.

*rasa nak peluk awak erat-erat*

awak,
saya sayang awak sangat-sangat.
saya tak nak jadi kawan awak kat dunia je,
tapi saya nak jadi best friend awak sampai syurga!
inshaAllah.
<3
kita usaha sama-sama ya.

saya faham,
awak perlukan masa,
nak hadam semua ni kan,

inshaAllah :)

take your time dear,
dan saya akan sentiasa doa,
Allah akan buka hati awak,
untuk terima cahaya juga hendakNya.

:")

entah.
rasa sebak sangat-sangat.
tapi ini apa yang saya rasa.
saya tak pernah lupa awak,
dan takkan lupa awak.

sebab awak kesayangan saya,
selama-lamanya.
<3

to be perfect, is a never.
to be better is insyaAllah,
in fact, life is a journey of transformation,
may Allah guided us well. -M
Lots of love, xoxo
your 'bff '(best friend fillah)
'berukhwah kerana Allah'
:)

Comments

Fazreen Misbae said…
suka this entry..mcm gambaran akak pada family dan kwn2 juga... :)
Bubub said…
Alhamdulillah. Sy sayang sahabat2 sy juga. terutama yang sama2 dapat berkongsi jalan-jalan ALLAH
Anonymous said…
tanx atas post ni ipah..post awak slalu ade kene mengena ngn saye..ape yg sye nk luahkan..mmg bergenang bace entry ni..

sayang iffah :)
ima said…
err mcm knl je anonymous ni.hehe
saya said…
Ima... sorry.. ipah terdelete komen ima se lagi :(

tau sangat sapa enonimos ni, mestila ima, hehe :)

ipah ltk numbering sbb nk tanda post yg ipah buat time cuti.. hehe :)
saya said…
This comment has been removed by the author.
Farihah Malek said…
Salam...alangkah ruginya seorang sahabat yang meninggalkan seorang sahabat karib hanya kerana perubahan yang positive...walaubagaimanapun...sketsa doodle yg sgt menarik...keep it up...:)

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

cinta saya kepada Dia semakin mekar di dalam komuter.

dia, raya dan kakak penulis novel