sebulan berlaluuuu

sebulan berlalu,

assalamualaikum,
sedar ataupun tidak,
saya dan kamu sudah menghampiri bulan yang kedua dalam tahun masihi,

perkara 1
mungkin kita semua sedar,
ye la,,asyik duk membilang hari menunggu duit M*** masuk,
mungkin takkan ada sape2 yang tak ingat tarikh skrg ini..
betul??
penantian yang agk lama,
membuatkan saya dan kamu resah,
hilang arah,
mungkin sbb dh lama tak makan sedap2,
mungkin juga tak bertukar baju baru...
mmbuatkan hari2 kita dipenuhi dengan tanda tanya..(???????)
bila nak dapt duit ini......
betul??

tika ini,
buat sy sedar,
tak selalunya kita akan hidup mewah,
berjimat cermat dlm apa jua keadaan,
jangan terlalu ikt nafsu,
dan yang paling penting,
SABAR..
betul??

fullstop.

perkara 2
assignment dah makin banyak,
pembentangan, drama pun not yet completed..
kelas bahasa pun tak ramai kawan lagi,
aras pun selalu blackout,
wireless pun tak dapat apply,
bila dah banyak kesusahan dan kesulitan yg kita rasa,
buat kita terfikir,
RINDUnya kat puncak...
betul??
past was a history..

saya dan kamu,
jangan mengeluh dengan kesulitan,
krn itu yang mematangkan kita,
sebaliknya,
'senyumlah apabila mendpt kesenangan dan kesulitan,
kerana senyuman apabila gembira menujukkan kita bersyukur dengan nikmat Allah swt,
dan senyuman apabila mendapat kesulitan itu menujukkan kita redha dengan ujian yg ALLAH berikan'
(maksud Hadith)

perkara 3
pilihan raya kampus berakhir sudah,
walaupun saya masih tak tahu JPP mana yang menang ni??
(dapat air kotak n biskut time buang undi)
seronok melihat poster2 digantungkan,
undilah calon fakulti anda,
badge 'undilah saya'diagihkan untuk menagih undi pelajar,
juga sudut2 pidato oleh bakal2 Jpp turut mendapat sokongan penyokongnya,
pertama kali melihat situasi seperti ini di uni (kagum)
tapi,
berbalik kepada cerita..
bukan semua calon melemparkan manifesto mereka,
bukan semua yang turun padang,
bukan semua yang memperkenalkan siapa mereka,
mengapa?
(sedikit kekesalan)
bukankah mereka yang akan mewakilkan kami untuk menyuarakan hak2 kami di sini?

saya,
fikir positif.
jangan terlalu cepat'jump into a conclusion',
semoga JPP pada sesi ini dapat menjalankan tugas mereka dengan baik,
InsyaAllah.

fullstop.

sebulan berlalu,
pastikan resolusi kamu masih teguh di hati,
apa yang saya dan kamu nak capai,
ingat tujuan kita ke sini,
semoga saya dan kamu masih berada on the right track,
tidak mengalah dalam pejuangan kita sebagai seorang mahasiswa,
buktikan kepada semua,
kita juga boleh berjaya seperti juga mereka..
dengan izin ALLAH.

salam sayang,
-saya-

Comments

Wan said…
betul tu. ketika duit lambat masuk la macam yg kita boleh nampak. orang yang ingat masa susah ketika senang mahupun orang yang enjoy habis apabila mendapat kesenangan. pokoknya, ketika senang, beringat-ingatla juga. pastikan ada part untuk kita berwaspada ketika hari yg susah umpamanya ketika kesesakan yang. lepas ni, lepas duit MARA masuk, sure ramai yang akan lupa daratan dan mungkin ada yang guna habis duit tu??? em, buat pengetahuan saudari, yang memenangi pertandingan JPP ari tu ialah saudara amirul mukmin dan hafifi.

Popular posts from this blog

reflections: tesis dan viva

dia, raya dan kakak penulis novel

dia budak biasa, ke sekolah agama.