Wednesday, June 27, 2012

Saat hati berbicara (love story?)

Latar belakang : "Nah, masuk lagi, masuk lagi. wakaka... aku la yang paling puas kat sini. dah lama kot mengidam nak makan durian, blueberry cheese cake, grilled chicken rice, dengan coconut shake ni. Kali ni nak makan banyak-banyak. stress la lepas jawab exam td..."

Sad : (tersandar kekenyangan) wahh. best lah kalau hari-hari macam ni. Lepas makan, makan. makan dan makan lagi. 

Carl : untunglaah. ko asyik dapat makan je kan, aku ni nak jugak sesekali makan besar camtu.

Tee : alaa ko jangan nak buat-buat sedih pulak eh Carl, bukan tiga minggu kebelakangan ni, ko asyik makan jugak kan. last 4 months pun, ko makan jugak. cakap je nak tanya pasal apa, mesti ko boleh jawab punya-lah.
tp aku, lain lah. (uhuk uhuk : batuk) dah lama aku tak makan sedap-sedap. asyik-asyik korang dua je yang untung.

Sad : weh, ko ok tak ni? tu la, aku kadang-kadang pelik jugak. kenapa Tuan kita tak bagi makanan kat ko. nak offer aku nya makanan, ko tak boleh makan pulak.

Carl : haah, aku pun perasan, kalau setiap kali Tuan kita bagi makan terlebih kat Sad, mesti dah tak masuk nak bagi kat Tee. asal eh? entah-entah ko kan (sambil tunjuk Sad) yang hasut Tuan kita supaya jangan bagi makan kat Tee.

Sad : ko cakap baik-baik sikit. bila masa pulak ni? bukan ko ke yang selalu hasut Tuan kita ni bagi makan kat ko je. tambah-tambah bila tiga minggu terakhir ni. asyik mengadap buku je. naik bosan aku tengok.

Carl : helloooo, tak dela sampai 24 jam. ko jangan nak exaggerate pulak. eh eh, ter-speaking pulak. mesti kome dua tak faham kan? wahaha.... habis, yang Tuan kita layan running man, chatting kat facebook bila bosan mengadap buku tu, untuk bagi 'kepuasan' pada sapa ye?

Sad : err.. (kuis-kuis tanah)

Tee : dah-dah, ko dua jangan nak bising kat telinga aku pulak eh. tambah pening aku yang memang sedia pening ni. uhuk uhuk. aku bukan nak blame korang dua, tapi tu la.aku ni dah la tak berapa nak sihat, aku bimbang kalau lama sangat tak diberi makanan, bukan aku sorang je yang lemah, 'sek awok' pun akan berjangkit sekali.

(Tahan nangis, sambung cerita) ....aku bukan apa, kadang-kadang aku nak jugak rasa makan sedap-sedap. bukan maksud aku,  aku nak chocolate indulgence kat 'resipi rahsia'. sebab ye la kan, bukan makanan aku pun mende-mende camtu. Tp at least, ada la sikit walaupun istighfar. nak jugak aku rasa Tuan kita tu didik aku dengan zikir-zikir, solat sunat, baca Al-Quran, puasa sunat. dah lama sangat aku nak teringin nak rasa semua tu. takpe la kalau tak dapat yang best-best enak berkhasiat camtu pun, paling kurang buat lah benda baik,solat wajib tak tinggal, tutup aurat, jaga pandangan... 

(dalam hati : eh, asal mata aku berair ni?)

Sad : aku pulak yang naik sebak tengok ko Tee. banyak-banyak sabar tau.

Carl : aah, betul. kitorang nak tolong pun, tak boleh jugak. dah kitorang pun tak mampu nak bg makan sendiri.

Tee : eh eh, takpe. korang jangan risau aku. biasalah, dah lama pendam sebenarnya. tak tahu nak luah pada siapa. tu yang dah berair semua ni. (kesat air mata). aku rasa Tuan kita tu tak sedar lagi, sebenarnya bagi makan pada aku lah yang boleh buat dia berjaya dunia akhirat. 

Carl dan Sad : (Muka tak puas hati)

Tee : Sabar dulu, sabar dulu. korang tau tak yang Tuan kita tu sebenarnya diciptakan jugak? maksudnya, ada TUHAN yang menciptakan kita semua ni. ciptakan Tuan kita, ciptakan aku, ciptakan ko dua, ciptakan makanan-makanan kita. ciptakan segala-galanya lah. tapi tuan kita tak nampak TUHAN, tapi tuan kita wajib beriman pada Allah, TUHAN kita tu. dan manusia ni akan ada kehidupan satu lagi yang kekal abadi, bukan terbatas kat dunia je, macam sesetengah orang fikir. ada dua tempat tinggal kekal abadi, Syurga yang indah, dan Neraka yang membakar.

Carl : eh ngeri pulak aku dengar ko cakap bakar-bakar ni. 

Sad : ha tu la, abis ko nak cakap apa sebenarnya ni?

Tee : peranan aku kat situ lah. kalau bagi makanan best-best pada aku, lagi buat manusia makin dekat dengan Allah, TUHAN kita. dan bila dekat dengan Allah, taat perintah Allah, Syurga lah ganjaran tempat tinggal yang kekal abadi lepas ni. kiranya, aku ni macam sort of 'penghubung kepercayaan' manusia dengan Pencipta tu. faham tak ni?

Carl dan Sad : Habis, nak cakap yang kita dua tak penting lah? (pandang sinis)

Tee : eh eh,aku belum habis cakap lagi lah. . bukan nak kata korang dua tak kena bagi makan langsung, takkkkkk. tapi kat dunia ni, kita sama-sama penting. macam ko Sad. penting untuk bagi kesihatan fizikal pada Tuan kita, supaya dia boleh beribadah dengan sempurna. ha, macam Carl pulak, sebab boleh Tuan kita tu bezakan yang mana baik, yang mana buruk. yang mana benar, yang mana batil. yang mana halal, yang mana haram. kesimpulannya, kita tiga-tiga pentinggggg! sebab tu Tuan kita kena bagi makan kita dengan seimbang. yang untungnya, Tuan kita jugak!

Carl dan Sad : (senyum, tak perlu kata apa-apa)

Tee : tapi bila fikir keadaan aku sekarang... uhuk uhuk.. korang dua je dapat makan lebih. sedang aku tak. makin kurus, makin letih, makin lemah....  Sad, aku mintak ko bagi hint-hint sikit  bila tengok Tuan kita makan 'ter'lebih ke, berhibur 'ter'lebih ke. muntahkan balik makanan yang ko makan ke, buat Tuan kita tu sakit perut ke apa. mesti time sakit, dia akan ingat pada Pencipta dia. dan time tu jugak, mesti Tuan kita bagi makanan kat aku sikit-sikit. sikit pun jadi dahh. 

Sad : eh, ko ni. tengok la dulu camane.

Tee : ha ko pun sama Carl, guna rasional sikit. ko jangan nak rosakkan Tuan kita yang memang dah nak rosak tu tau.

Carl : Ayy. ayy. tapi Tuan kita still perlukan ko. kan kita tiga sama-sama penting. kena seimbang. macam ko cakap tadi.

Tee : Betul. tp aku sendiri pun tak leh nak buat apa. semua ni atas Tuan kita. sekarang dan dari lagi dulu dah, si Man dengan si Naf duk berebut kan aku. aku suka dekat Man dan  menyampah dengan si Naf tu. tapi nampak gaya macam si Naf je yang dapat duduk dalam aku ni. tak best. aku tak nak. tak kena langsung dengan jiwa aku.

Carl : untunglaa dah ada orang suka. ;p

Tee : ko jangan nak mengarut sangat boleh tak? grrrr. dah la. naik menyampah aku tengok korang dua. dah la gemuk-gemuk depan mata aku ni. blah aaa. blaahh blaah.

Sad : weh, sejak bila ko cakap cenggini ni?

Tee : (Raup-raup muka) eh. sorry la. tengok. pengaruh Naf dah mula sebati dengan aku (sob sob = sedih). Thanks tau korang sudi dengar masalah aku.

Sad dan Carl : Tee, sabar eh. no worries. tak jadi masalah pun. kitorang akan sentiasa ada dengan ko.sebab kalau ko rosak, kitorang pun rosak jugak. tak best la macam tu.

Tee : eh, impressive! ko hafal ke hadis tu? (kenyit mata) dah la. g la sambung aktiviti korang. aku nak berehat jap. letih pulak cakap panjang-panjang.

Sad : zaman dah berubah. IT savvy kot. semua maklumat di hujung jari. ewaahhhh. 

Tee : haha. ok ok. babai. 

[antara Carl dan Sad]
Sad : hehe. jom jalankan operasi.

Carl jommmm.

Latar belakang : Tuan tercekik biji durian, dan lantas kedengaran "Allah, sakitnya tekak aku". dan saat itu, Tee dengan riak tak disangka-sangka, mengucapkan syukur.

...
Hati : Rebutan antara iman dan shytan. pilih mahu yang mana?


 'Logik akal itu perlu dipandu dengan "percaya"

'Banyak makan dan berbuat maksiat itu menggelapkan hati'

'Sesungguhnya nafsu itu sangat mengajak kepada kejahatan (Yusuf :53)'

'Tiap manusia terdiri dari 3 elemen, dan setiap satunya perlukan 'makanan', seimbangkan lah dalam memberinya'


yang punya jasad, roh(hati) dan 'aqal,
-saya-
idea dari : tafsir an-nas

'mari sama-sama jaga hati!'

'Ketahuilah, dalam diri manusia ada seketul daging, jika baik daging itu, baik lah keseluruhannya. 
Bila rosak daging itu, rosaklah seluruhnya. dan daging itu adalah? Hati.'
(HR Bukhari dan Muslim)

Friday, June 22, 2012

Abah. kesayangan kami. :)

Assalamualaykum.

setelah entri mak yang lepas ditulis oleh along,
entri kali ini dituju khas untuk zauj emak,Tuan Haji Ghazali bin Sulaiman.
merangkap abah kepada 10 orang anak.
:)

abah. bersama Quran besarnya :)

1.
Bangun padi dah dengar ada orang buka tv lepas solat subuh. tiada orang lain, abah lah orangnya. abah jarang sekali tidur selepas subuh. tapi bila keluar bilik, tengok abah baring jugak depan tv. mata tutup, tv pasang. errk. bila nak tutup tv je, terus abah tegur, 'abah dengar lah'. hehe. ok-ok. abah memang pakar kalau bab' telinga dengar,mata tutup' ni.

2.
Doktor yang tak habis belajar. hehe.
sebabnya, abah banyak tahu pasal medik ni. walaupun tak pasti kesahihan fakta yang abah utarakan. tapi majoriti nya benar belaka.

3.
Leadership by example.
Sangat banyak kalau nak dihitung. sebab abah tak akan suruh along mandi, selagi abah tak mandi dulu (haha, contoh applicable untuk 15 tahun yang lalu). bila abah nak ajak along, angah, ateh, acik sembahyang, abah takkan cakap direct kat anak-anak besar ni. pasti abah akan sebut anak abah yang kecik-kecik je. 'abang fizi, jom solat' ehem. yang besar-besar tu, faham sendiri la maknanya ya.

abah suka pujuk dengan cara lembut. contohnya uda dengan alang suka sangat persoal, kenapa asyik diorang je kena buang sampah lah, angkat barang dari kereta lah,
tapi kata abah,
"Abah nak bagi pahala dekat anak-anak abah, tak nak terima ke?"
ohh.sentap angah. 
kata alang, kalau dia dengar abah cakap 'ala, alang kan rajin', terus cair ha. terus takde idea dah nak bantah cakap abah. see. how powerful the word is. :)

4.
Tidak cerewet. langsung.
Yang ni paling kami respek. abah tak apa kalau makan nasi lauk megi pun. banyak yang abah buat sendiri. kalau mak bizi, abah kacau ali cafe sendiri, tanak nasi, makan apa je yang ada dalam peti ais dan bawah tudung saji. tak macam orang tu, asyik nak demand sardin je. hehe. sebab kata abah, abah dah set in mind, 'kalau ada rezeki abah balik jual roti dan mak dah masak, alhamdulillah. tapi kalau mak belum masak lagi, abah redha' sebab abah faham mak. sangat. T_T

5.
'Househousband'? abah boleh buat semua.
Abah yang basuh baju, jemur baju, bakar sampah, buat roti, bakar roti, dan banyak lagi kerja-kerja rumah yang lain, abah yang buat masa kami anak-anak besar ni berjuang menuntut ilmu. kadang-kadang abah yang tahu lebih dari anak perempuan ni. lupa nak letak asam keping lah, terlebih garam lah. erk, siapa anak perempuan encik ghazali ni? :p

6.
abah tak tengok bola, which is good. sebab susah kalau lelaki obses dengan bola ni. tapi kalau before tengok bola tu bangun tahajud dulu, aha! yang tu hensem. dan lagi satu abah tahu je ending semua cerita. kan abah yang buat cerita tu, abah tahu la. hehe. dan, cerita yang first time tayang kat tv pun, abah boleh claim, 'alaa, abah dah tengok dah cerita ni. dah pernah keluar kat tv dulu' . haha. nak melawan tak boleh. nak tak nak, terima je la ye. hikhik.

7.
abah tegas walaupun tak garang.
sangat jarang abah tinggikan suara, unless abah memang sangat-sangat marah. pukul kami time kecik-kecik pun abah tak se'aktif' mak. hehe. tapi kami tahu je, abah n mak buat semua tu sebab utk kebaikan kami jugak, kan? kalau tak, mesti kami dah tak jadi macam kami sekarang ;p
pernah time meeting abah buat kat rumah, first time dengar abah bersuara. waah. takut dengan ketegasan abah. sebab abah tak suka orang main-main ni.

8.
abah jarang ketawa, tapi bila abah dah ketawa, maknanya memang lawak sangat la tu. dan kadang-kadang, bagi angah tak kelakar, tapi abah gelak jugak. err. kena lah buat-buat senyum jugak time tu. hehe.

9.
siang hari, bila time cuti sekolah, abah dah plan 'baikpunya' untuk anak-anak. kena basuh kereta, cat pintu, cabut rumput, tebang pokok, kerat roti, mop lantai. siap ada 'to-do-list' lagi. :)
bila malam menjelma, anak-anak lelaki semua kena ikut abah pegi masjid atau surau lepas solat maghrib berjemaah kat rumah. tapi biasalah adik-adik laki angah yang kecik ni, tengok menu kat surau best ke tak baru termotivasi nak pegi surau. kalau tak, muka monyok je kena paksa. kecik lagi, boleh dimaafkan. hehe.

10.
Abah suka tangkap gambar dan abah juga 'seni' orang nya. banding dengan anak-anak abah yang err tangan keras semuanya. hehe. kalau ambik gambar, ada bunga-bunga tu, idea abah la tu. dalam rumah pn, abah yang decorate beli bunga-bunga kat ruang tamu. kreatif kan abah?


11.
Adik-adik memang tak suka kalau keluar pegi kedai dengan abah sebab tak dapat nak beli barang banyak. haha. abah seorang yang jimat cermat. sangat suka. tak suka beli pkara yg tak perlu. eh sama la kita, abah. ;pp

12.
abah tak suka kalau dalam kereta, adik beradik yang kecik-kecik kat belakang gaduh-gaduh (err dulu along la kepala gaduh-gaduh ni). tapi bila dah makin besar, abah tak nak bg gaduh, pasang ayat alQuran kuat-kuat. biar sejuk sikit kemarahan tu. kalau naik kereta untuk perjalanan pagi, abah akan make sure, semua anak-anak baca mathurat kuat-kuat dalam kereta. hensem kan abah?

tapi after all, yang paling penting.

dulu, angah tak pernah nak ambik tahu buku-buku dalam rak hitam abah, siap boleh buat main jadi pustaka mini lagi. sekarang, bila dah duduk dalam 'dee and tee' baru dapat tangkap tu semua buku-buku tarbiyyah. 
tafsif fil zilal, maza yakni, amal islami, iman asas kehidupan manusia dan banyak lagiiiii. tapi versi old skool sikit la, kan abah? tp content nya masih tetap sama. 
bila sebut nama-nama tokoh macam abu a'la maududi, gerakan-gerakan haraki seantero dunia (hiperbola pulak), abah tahu. dulu macam agak pening-pening jugak bila dengar along dengan abah sembang. tapi sekarang dah faham sikit-sikit :)
alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. 


rasa sangat seronok, bila mana berdua dengan abah dalam kereta, abah buka cerita pasal macam-macam. cerita abah kat uitm, cerita abah masa kecik, cerita usahawan roti abah, cerita usrah abah, cerita isu semasa,cerita syria palestin, cerita parti biru hjau, cerita abah kenal dengan mak (hihi), cerita pasal abah nak calon menantu yang macam mana *koff, koff*
tapi ter lebih seronok bila mana abah tadabbur ayat al-Quran. bukak henfon abah yang dah canggih sekarang tu, baca maksud dan abah hurai. angah? dulu angguk-angguk je. sekarang dah boleh bg pendapat sikit-sikit :)

sedar tak sedar, rupanya dari dulu lagi, abah dan mak dah terapkan penghayatan bytul muslim dlm usrah kita. 'ustaziyatul alam tidak mungkin tercapai kalau kita tak melalui maratib amal satu persatu kan?' alhamdulillah. kami anak-anak, berusaha jadi anak yg soleh solehah buat mak dan abah, inshaAllah. fighting!

terima kasih abah, sebab jadi abah, jadi imam, jadi kawan, jadi inspirasi, jadi ustaz, jadi kawan, jadi cikgu disiplin buat kami sepuluh beradik, 

even angah tak senarai semua ni pun,
angah memang sayang abah with no reason,
dari dulu, sampai sekarang hingga ke Jannah inshaAllah.



'Selamat Hari Lahir dan Selamat Hari Bapa, ABAH,'

semoga Allah redha, semoga Allah panjangkan usia dalam ketaatan kepadaNya, semoga Allah berkati setiap  apa yang abah lakukan, Amin.


InshaAllah.


psst, angah dengan adik-adik perempuan lain semua bercita-cita nak cari macam abah jugak. hihi. inshaAllah :)

tulus ikhlas,
dari along, angah, ateh, acik, alang, uda, kakak, abang, anjang, aqeeb.

note : 
mari, doakan kesejahteraan ibu bapa kita yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia. 
buat baik sementara mereka masih ada. teruskan mencurah kebaikan supaya pahala turut sama dirasai oleh ibu bapa kita.
mari jadi anak soleh dan solehah!



Sunday, June 10, 2012

Kenapa perlu join bulatan gembira di tempat anda?

Assalamualaykum.

:)


*Disklaimer : ini adalah pandangan peribadi 2 sen saya dan menggunakan bahasa mudah yang senang difahami ;p*

*pembaca lelaki perlulah menukar term-term mengikut kesesuaian ayat*



Kenapa perlu join bulatan gembira?
selain dari cita-cita utama untuk mendekatkan diri dengan Allah, menggapai redha Allah, nak didik diri untuk jadi lebih baik mengikut 10 muwasafat tarbiyyah (seperti dalam video baru cik krun :D), nak improve bacaan Al-Quran, dan sebagainya,


ada 15 sebab tambahan kenapa perlu join usrah! 

1. akhwat yang sentiasa ada untuk disusahkan
hehe. ayat sangat kejam. hoho. maaf. bukan saya kata. mereka yang berkata. tak ada duit, orang first yang boleh dicari dan tidak akan pernah me'rejek' permohonan pinjaman anda..... akhwat! nak balik uni, tak ada bas time2 maghrib, call akhwat. InshaAllah mereka ada untuk hantar kita dengan kadar percuma. ;p dan akhwat tidak akan pernah kisah untuk menghabiskan tenaga dan wangnya hanya untuk muayashah (beramah mesra) dengan adik-adik. tak kisah kalau akhwat tak dapat makan nasi goreng ayam merah asalkan adik-adik dapat merasa.eh.  kenapa akhwat senang sangat nak bg pertolongan eh? jangan tanya. meh join dulu, baru dapat rasa perasaan tu hihi.tapi takkan lah nak mintak hantar ambik ke kelas pun , nak mintak tolong akhwat? eh, manja sangat tu! 

2. makan dalam talam
oh. ini bukanlah kerana tidak punya bajet untuk membeli pinggan ya. tapi perasaan makan berama-ramai ini terasa lebih dekat dan rapat antara satu sama lain. walaupun tak pernah kenal, tapi bila dah makan sekali ni, mesti sesi suai kenal bermula, chewwaahhh. ;p. baru lah dapat tahu, dia ni tak makan sayur rupanya (tettt). satu lagi, bila makan berjemaah ni, yang tak cukup akan jadi cukup. walaupun kadang-kadang ayam dua ketul dibahagi lima orang, rasa macam cukup je dibandingkan bila makan sorang-sorang. rezeki lebih berkat, Alhamdulillah. dan bila ayam atau daging dah tinggal seketul, atau nasi dah tinggal sejemput, semua dah mula main tolak-tolak (baca : pass) kat dalam talam tu. hehehe.
ha, dah penah cuba makan dalam talam? 



3.ber'jaulah' akan terasa kelainannya
ha, ini serius betul. bila kita berjaulah (berjalan) dengan usrah mates, pergi air terjun, pergi muzium (?), hatta pergi main ice skating pun, kita akan terasa lainnya, dibandingkan bila pergi sendiri. ya la, kita kadang-kadang pergi skating, sebab nak enjoy, tapi kita tak akan rasa ketenangan yang sepenuhnya. tapi bila pergi berjemaah dengan usrah mate, akan merasa sangat bernilai setiap perjalanan dan aktiviti yang dibuat. pastinya akan dikaitkan dengan Maha Pencipta, Allah azza wajalla. :)

4.solat atas batu
ini adalah rentetan dari jaulah dan rehlah tadi, dan termasuk time mukhayyam (camping) pun. bukan solat kat atas batu je. tapi kita akan belajar solat, bukan hanya di dalam surau atau masjid atau dalam rumah je, tapi solat itu di mana-mana. bumi ini kan milik Allah? dan, untuk perempuan, tak perlu untuk pakai telekung untuk solat asalkan pakaian yang kita pakai menutup aurat. mudahkan agama kita sebenarnya? dan lagi satu,  kita akan  dapat belajar berwudhu di tempat-tempat awam tanpa membuka aurat. ha, camane tu?

5. akan merasa tenang dengan biah (persekitaran) solehah
dengan kakak-kakak yang jernih matanya, tenang raut wajah, basah lidah dengan zikrullah, sangat tenang bila melihat mereka. pasti mahu melihat lagi dan lagi! (erkk, hiperbola-kah?) dan kita pasti akan berniat untuk jadi seperti mereka, bukan? secara tidak langsung, kita akan berusaha untuk memperbaiki diri ke arah yang lebih baik, dan baik lagi! 

6. kikis karat jahiliyyah
haa, nak say 'babai to jahiliyyah', sangat lah susah kan. tapi inshaAllah, dengan kefahaman melalui konferens riang (baca: daurah), kita akan rasa sangat lah perlu dan penting untuk berusaha tinggalkan karat jahiliyyah ni! dan ditambah dengan persekitaran kita, kakak-kakak yang selalu menegur dengan penuh kasih sayang, pasti akan membantu dalam memudahkan proses 'babai jahiliyyah'. inshaAllah.
sanggup ke bazirkan masa tengok cerita korea 16 episod, sedang kita tahu umat zaman ini yang semakin kritikal perlukan kita?

7. saling mengingatkan bila kita lupa
kita manusia, tak akan pernah lari dari masa-masa leka dan lalai. tiba-tiba rasa nak online lama-lama sebab nak release tension. tiba-tiba rasa nak bukak blog2 hiburan untuk tahu perkembangan retis2 (baca : artis) tanah air dan korea (sebab dulu kita kan peminat korea tegar ;p) tapi pastinya kakak-kakak tidak akan biarkan kita hanyut sendirian. mereka akan berusaha untuk ingatkan kita balik dan kalau tak jalan, mereka akan tampar pipi kita sekuatnya (ini sangat ekstrim. ada ke?) untuk kita sedar dan kembali ke alam realiti dan ingatkan tanggungjawab asal kita balik, sebagai abid dan khalifah *senyum*

8. naikkan semangat masa kita 'down'
beetttuuullll. kalau kita hadapi masalah, contoh assignment 25 pages tak sempat nak backup tiba-tiba blackout, orang first yang akan dicari selepas mengadu pada Allah dan mungkin mak kita, adalah...akhwat! memang kita akan rasa sedih, nak nangis guling-guling, tapi bila dapat mesej naqibah 'sabar, Allah rindu nak dengar rintihan iffah'. terus perasaan time tu rasa macam *undescribable. sila sambung sendiri* Alhamdulillah. sangat beza bila dibandingkan kita nak mengadu dekat buaya-fren kita la contohnya. habis buaya fren nak buat apa kalau dia tahu sekalipun. paling kurang pun, dia dengar dan lepas tu? hm. makin sakit hati adalah.(pesanan ikhlas : tak payah nak boyfren sangatlah. kawin je terus!)


*saya tidak pasti kenapa terpotong begini, tapi sumbernya di sini*





9. bersungguh-sungguh nak mujahadah, perjuangkan agama
bila kita sorang-sorang, seperti dalam video biri-biri 'baby Timmy' cik beah, kita akan mudah di makan serigala! tapi bila dalam jemaah (beramai-ramai) kita akan inshaAllah, rasa lebih selamat dan bersungguh-sungguh nak perbaiki diri dan ajak orang lain (islak nafsak, wad'u ghairak) kan islam agama yang sempurna dan selamat? :)


10. pengisian yang zaaapppp terus ke hati
kita pasti akan merasa setiap topik yang dibincangkan setiap kali perjumpaan, yang akan kena dengan hati. paling kurang, sedikit pun. pasti akan terasa. video-video yang ditunjukkan dan ayat-ayat Al-Quran yang dibacakan pasti akn buat kita rasa 'eh, ni macam kena kat batang hidung sendiri ni'
dan pengisian yang zappp terus ke hati ni tidak akan berkesan dan bernilai sekiranya kita masih lagi tidak me'reflect'kan melalui amal kita. apa usaha kita lepas dapat pengisian tu? angguk-angguk time usrah dan buat perkara yang sama juga-kah? errk.





11. ukhwah fillah yang sangat osemmmm
kita bukan sahaja dapat lebih ramai kenalan dari fakulti yang berbeza, malahan dari universiti yang berbeza dan dari negara yang berbeda! :) dah namanya pun akhwatt. bila jumpa, atau selisih mana-mana, walaupun tak kenal pasti akan senyum jugak. tu yang seghonok tu. dan bila dah kenal dengan ramai orang ni, kita akan  contohi sifat-sifat dia. macam mana tabahnya dia, macam mana sabarnya dalam menempuh ujian. dan secara tidak akan langsung akan balik pada diri kita. 'dah kalau dia boleh se-tabah itu, masakan tidak kita?'

12. aurat dan batasan dijaga sempurna
aurat, sedikit sebanyak kita akan start to change.dan batasan lelaki perempuan pun kita akan mula sedar dan taking care of. antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram, yang ketiganya adalah : syaitan.
perlukan penjelasan lanjut kah? :)

13. belajar masak dan ekonomi rumah tangga ;p
ha, yang ni untuk gegirls dan boboyss sekali. dalam salah satu muwasafat(ciri peribadi muslim) pun ada 'mampu berdikari' kan? walaupun tak berapa nak sedap pada percubaan pertama, tak apa. kan ada percubaan yang kedua, ketiga, dan seterusnya? hihi. bila nak bukak puasa  (baca : iftar) ramai-ramai atau time camping, pasti kita akan dibiarkan untuk masak sendiri. time tu boleh la belajar dan tunjuk skills masing-masing.  :p



14. dalam usrah, naqibah bawak makanan!
apa lah. sebab ni pun masuk sekali ke? hehe. mestilah. sebab mengikut APG, 'dari perut, terus ke hati' hohoho. makan ni best, tambah-tambah kalau dapat mak usrah yang dah kerja kan. ;pp

15. suami soleh ?
erk. hmm. errkk lagi. sebab yang ni patutnya letak atas sekali kan? *koff koff*
sebab baitul muslim (rumah tangga muslim) kan asas untuk pembinaan ummah. nak dapat suami soleh, kita dulu yang kena 'solehah' kan diri kita. dan sama juga untuk ikhwah pun. so macam mana nak belajar jadi soleh dan solehah, join lah bulatan gembira!

16. ha, ada sebab tambahan lain? (akan di update kemudian, if any)

so, camane, teringin leteww nk join jugak. jom lah, jom lah! 
serooonoookkk join usrah a.k.a halaqah a.k.a smart group a.k.a bulatan gembira a.k.a love circle ni!
tak caya tanya la kawan-kawan yang dah penah join. pasti jawapan lebih atau kurang, begini juga! :)

tapi kena sentiasa ingat, kita join usrah bukan lah kerana naqibah dan sebab nak rasa diri hebat, (lebih baik dari orang lain).
tapi kita join, sebab kita nak sentiasa dekat dengan Allah, 
nak Allah sentiasa redha dengan kita,
sebab dunia ini adalah ladang bercucuk tanam untuk destinasi akhir kita, akhirat kekal abadi.
syurga atau jahannam?


bangun lah remaja! 
agama ini perlukan kamu! 


Moga kita semua kekal tsabat di atas jalan yang panjang dan sukar ini, InshaAllah.
Allahumma Ameen.

"Usrah ibarat seorang yang sedang mencangkul tanah, mereka nampak pada zahirnya, namun mereka tidak tahu sebenarnya kita sedang membina batas. Begitu juga usrah. Mereka nampak kita berhimpun, berbincang, tapi mereka tidak tahu sebenarnya kita sedang membina semula Islam dalam hati-hati kita."



#Akhir kata, sudahkah anda men-'contact' usrah di tempat anda? *senyum lagi*

'Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum, melainkan mereka sendiri yang mengubah diri mereka'
(Ar-Ra'du : 11)

-saya-

p,s: first time tulis panjang. ada orang nak baca ke? eh. maaf la kalau ayat berbelit-belit. hoho.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...