Monday, February 20, 2012

#8: Stop couple, lets married

Salam alykum :)

beberapa hari sebelum along nikah,
mak ada bagi hadiah,
mak kan kreatif macam along jugak, :D

'haa, along pun tak tengok lagi 'hadiah special' dari mak, kan?'


 Oh, yang ni dari adik Naqeeb! :p


perbualan antara adik dan along yang direka oleh... MAK! hehe ;


Januari 23, 2012.
29 Safar 1433 H.

Hari yang sangat cerah,
ropol-ropol awan menghiasi langit,
Subhanallah, sungguh indah!

sempat lagi snap. :)
-Masjid Sungai Rokam, Perak-


"Aku nikahkan dikau... dengan mas kahwinnya senaskhah Al-Quran..."


Tok kadi merangkap kawan baru abah, memulakan penyempurnaan ijab qabul.



saat itu, saya sedar.
along bakal memegang tanggungjawab yang besar,
sebagai seorang suami.

saya pula yang terlebih berdebar,
mungkin pengalaman pertama dalam keluarga,
saya melihat abang segak bersalam dengan tok kadi menanti saat lafaz sakinah.


dengan sekali lafaz, Alhamdulillah :)

termateri ikatan dua hati.
menyimpulkan janji,
saling melengkapi,
dalam misi mencapai redha Ilahi.
<3

The Holy Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) said:
`O young people! Whoever among you can support a wife should marry, for that is more modest for the gaze and safer for your private parts.'

( Marriage quote from Sahih Muslim, Sahih Bukhari)


Barakallahu lakuma :)
"When a man marries, he has fulfilled half of his religion, so let him fear Allah regarding the remaining half."  

senyum :)

"A man marries a woman for four reasons: for her property, for her rank, for her beauty, and for her religion (and character). So marry the one who is best in the religion and character and prosper".

(Narrated by :Bukhari and Muslim)
"Anak pertama, menantu pertama dan anak ke sepuluh :)" -abah
`A Muslim man can acquire no benefit after Islam greater than a Muslim wife who makes him happy when he looks at her, obeys him when he commands her, and protects him when he is away from her in herself and in his property.' 
( Quotes on marriage from Nasa'i)
Alhamdulillah,
a simple, yet a barakah and blissful wedding, inshaAllah.

lagi pun,
mak memang dah pesan awal-awal,
dari kami kecik lagi.
"Nanti kalau dah kahwin, mak tak nak sanding-sanding..."

untuk along dan kak long,
semoga perkahwinan ini diberkati Allah, dan berbahagia sehingga ke syurgaNya.

along,
saya mintak maaf sebab ambik ayat awak tak bayar royalti.
walaupun awak dah kahwin,
saya tetap sayang awak.
sebab, awak 'kembar' saya sampai bila-bila! <3

kak long,
selamat datang ke keluarga kami,
walaupun kita berkongsi nama 'iffah' dan berkongsi panggilan, 'angah',
tapi dalam keluarga baru ni, awak tetap kak long di hati saya !
(cecehh, ayat nak best je kan. ;p)

dan ini, 
gambar yang banyak di'kongsi' di muka buku,
siap ada orang tanya,
"abang awak yang masuk tv al hijrah tu kan?" 
:)

:along dan kak long:
*ha, yang lain start berangan la tu ;p*

jadi awak,
jom.

yang dah ada 'calon' tu,
tak payah nak dating-dating sangat lah,
kita tak nak tambah dosa kan,
bila nak kahwin?


...

p/s: kredit untuk foto-foto, kawan along. :)

p/s/s: jemput datang rumah, untuk kenduri pihak lelaki pula :)

*sila lah menonton Madrasah Akhlak setiap hari Jumaat, Sabtu, Ahad, 8.30 pagi di Saluran Al-Hijrah, Segalanya bermula di sini . ;p* 

Sunday, February 19, 2012

#7: soalnya hati

Assalamualykum :)

Gempar.

kelas kecoh seketika.

beberapa orang murid perempuan mengerumuni seorang rakan mereka,

"eh, betul ke awak kata dalam diri awak ada 'sesuatu' ke?"
tanya  salah seorang dari mereka.

"aah."
murid perempuan yang menggemparkan kelas darjah satu hari itu mengangguk.

"kalau macam tu, cuba tanya 'sesuatu' tu, dalam kelas ni siapa paling cantik?"
tanya seorang yang lain.

masing-masing nampak teruja.
menunggu jawapan.

masing-masing mengharapkan nama nya-lah yang dijawab oleh 'sesuatu' itu murid paling cantik.

"hmm, xyz."
murid yang menjadi tumpuan itu menyebut satu nama.
katanya, 'sesuatu' yang dari dalam dirinya itu yang menyebut nama itu.

dan hampalah yang lainnya.

.
.
.
.
.

ini cerita yang saya ingat-ingat lupa.
tapi beginilah lebih kurangnya,
saya di antara murid-murid yang 'hampa' itu,
13 tahun yang lalu.
;p

pasti tertanya-tanya,
'sesuatu' itu apa?
saya juga tertanya.

kecil-kecil dulu,
pernah juga menyangka,
jin-kah?
haha.
tapi, seakannya mustahil.

namun bila usia meningkat dewasa,
saya terfikir,
mungkin sesuatu itu adalah,

HATI.

Allahu a'lam.


*maafkan kami. mungkin time darjah satu dulu, tak dapat nak takrif lagi bercakap dalam 'hati' tu bagaimana*
hehe


bila berbicara soal hati,
pantas akal memikirkan tentang cinta.
cinta manusia, adam dan hawa.



tapi bukan itu perosalan utama,
ada yang lebih penting lagi.

kerana hati itu wadah utama,
antara rebutan iman dan syaitan.

reflect.


bagaimana hati kita saat ini?
bersihkah dari lompang-lompang jahiliyyah?
penuhkah hati kita dengan cinta kepada Allah dan Rasulullah?

sedih.
kerana kita selalu lupa.
lalai dalam keenakan dunia.

Astaghfirullah. astaghfirullah. astaghfirullah.

teringat satu hadis,


"Bila Allah mahukan kebaikan atas dirinya, Allah akan jadikan dalam dirinya Pengingat (kesedaran)"

dan pengingat itu adalah, Hati.
hati adalah 'filter'.

bila hati kita hidup,
bila hati kita bersih,
hati akan larang kita dari buat maksiat,
hati akan sentiasa sukaaaaa untuk buat baik.

tapi kalau hati kita kotor,
kita akan rasa cool bila buat maksiat,
rasa menyampah dengan kebaikan.
sebab 'filter' dah rosak,
senang habuk-habuk nak masuk, kan?

mahu minum air dari filter yang begini?

dan kerana itu pentingnya kita untuk bersih hati,
sentiasa.
sebagaimana perlunya kita membasuh filter bio-aura di rumah, eh. 


caranya,
kembali kepada Pemilik Hati.

banyakkan ingat Allah,
solat dengan khusyuk,
baca Al-Quran.

dan jangan pernah tinggal ibadah yang kita pernah buat,
walaupun sekecil-kecil ibadah.

betul,
kita sentiasa diingatkan dengan nasihat yang sama,
dan kini, saya ulang lagi.
dan ulang lagi.
sebab hati kita bukan sentiasa hidup,
kadang-kadang, eh silap.
banyaknya hati kita sentiasa lalai.

T_T

cumanya, jangan pernah takut untuk buat baik.
walaupun sebesar biji sawi!
dan istiqamah-lah.

apa-apa pun yang kita buat,
niatkan kerana Allah,
inshaAllah,
moga-moga Allah terima segala amal ibadah kita.

ameen.
:)

p/s :


peringatan pendek ini saya tulis, untuk ingatkan saya khususnya.
sebab hati kita yang memang banyak sangat habuk-habuk ni, perlu diingatkan setiap masa, kan?


#jom saling mengingatkan! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...