Friday, November 21, 2014

#28 Muharam: detached to attach

Bismillah

"Angah dah deactivate facebook...

... :(

Selalu tak leh fokus sekarang ni...

...rasa nak tutup semua mende yang tarik masa angah..."

xxx

astaghfirullah.

entah,
sejak dua menjak ni, selalu rasa masa sangat sangat sangat cepat berlalu
sedang kalau muhasabah,
apa sangat lah yang dibuat sehari-hari

nekad.
masa tak akan pernah bertambah
tapi apa yang perlu dibuat
kena buang perkara yang bukan prioriti

facebook.
salah satunya.

dan proses rasionalisasi bermula

"nak contact dengan family,kawan-kawan - whatsapp kan ada? lagi pun, selalu contact guna whatsapp jugak kan"

"nak share-share something, perasaan kita, tengah buat apa,-- kalau tak share lagi bagus rasanya, tak rasa tertunggu ada orang 'like', comment ke tak. lagipun, perlu ke nak cerita semua perkara? heh. nak share something bermanfaat? do da'wah to real people, ajak kawan-kawan terdekat, mesej adik2- lagi terkesan inshaAllah"

"nak update isu dalam groupla, kot-kot terlepas perkara penting-- ermm boleh tanya kawan yang lain kot, tu pun kalau ada la perkara penting yang duk risau tu"

"update newsfeed, tengok kawan buat apa hari tu, dah nak kawin ke, anak berapa, stalk orang?--- eheeeh ini.. ermm ini yang buat jd lama mengadap tu kan? macam-macam orang share, semua benda kalau boleh, tapi try tanya balik hati, apa yang kita dapat sebenarnya?"

"update isu semasa? -- newspaper, website-website berita lain banyak sekarang ni"

"nanti kalau ada orang cari kita, camane...? ---- adoii. sapa je la nk cari awak tu haa? heheh. pandai-pandai lah orang tu mesej personal ke, tanya kawan-kawan awak ke. aishh. lagipun, bila life kita tak diketahui orang sangat ni, lagi tenang sebenarnya. :)"


memang susah bila berkenaan dengan perkara yang selalu buat
tambah-tambah dah jadi macam rutin pula T_T

tapi cuba lah
untuk dapat kan 'masa' kita balik
'masa' kita yang kita tau - semua kita berada dalam kerugian, kelemasan

kecuali kita termasuk dalam 4 ini

yang beriman
yang beramal soleh
berpesan kepada kebenaran
berpesan kepada kesabaran

(Al-Asr 103 :1-3)


ada perkara yang kita kena 'detached' untuk 'attached' balik dengan Tuhan
ada perkara yang kita kena 'forgo' walaupun hati meronta tak suka

sebab kita nak untung,

di sana.


moga Allah redha
moga Allah bagi kita keberkatan masa
dalam mencari redha Dia


:)


ps; bila nak activate semula? biar masa menentukan segala. hehe

Monday, November 17, 2014

Adik Mira.

Bismillahi walhamdulillah

Lebih kurang 7 pagi
Mesej diterima
Awak kembali pulang kepada Pencipta
Allahuakbar
Saat mata meneliti skrin
Rasa meremang seluruh badan
Adik yang akak baru kenal, dah kembali menemui Tuhannya
Asbab penyakit SLE

Dan sehari untuk hari Sabtu itu,
rasa itu tak hilang
Bercampur baur perasaan
Akak tak boleh fokus dengan rutin akak
Kejap akak tengok mesej, baca balik post2 ikhwah akhawat share
Kejap akak scroll facebook, penuh newsfeed mereka doa untuk awak

Pelik
Akak bukan kenal awak as if rapatnya awak  dengan akhawat yang lain
Tapi
Akak rasa ‘something’


Kematian awak , kematian menghidupkan
Sepertinya air yang ‘dicurahkan’ Allah pada hati hati kering kami kat luar sana
Allah
Allah sayang awak, adik Mira

Akak kenal kakak-kakak awak
masa belajar dulu-dulu
Kak Aisyah, Kak Atiqah
Dan bila dapat jumpa the other ‘Siti’s’ kat UIA 
Rasa excited pula
Akak ingat lagi masa taaruf di UIA
Akak tegur kenapa awak lagi tinggi dari kakak yang lain?
Awak ketawa je
Suka senyum
Ceria.

Akak tau, akak dh tak dapat taaruf dengan awak kat dunia
Tapi nanti kita sambung di syurga, ya?
InshaAllah

 “Tanda Allah sayang seseorang tu, bila Allah panggil pulang dalam keadaan bersih”
Dan awak pulang dalam keadaan bersih
Bersih dari dosa, kerana sakit yang awak tanggung selama tak sampai setahun ni

Cemburunya akak

“Ukht Amirah dah lepas dah  tanggungjawab dia di dunia, kita ni ha, masih kat dunia, nak buat apa?” – Kak A
Sentap akak bila dengar perkongsian kak A
Ternyata kami yang tinggal
Masih banyak yang perlu dibuat
Masih banyak yang perlu dibetulkan
Kerana kami juga nak dapat redha Allah
Kerana kami juga nak peroleh husnul khatimah

Moga Allah ampuni dan rahmati awak.

Selamat berehat adikku
Ukht Siti Amirah Kamaruzaman
1993-2014


“Dan kemudian dikatakan kepada orang yang bertaqwa, “Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?”
Mereka menjawab, “Kebaikan”
Bagi orang yang yang berbuat baik di dunia ini mendapat (balasan) yang baik.
Dan sesungguhnya negeri akhirat pasti lebih baik. Dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertaqwa.
(iaitu) syurga-syurga ‘Adn yang mereka masuki, mengalir di bawahnya sungai-sungai, di dalam (syurga) itu mereka mendapat segala apa yang diinginkan.
Demikianlah Allah memberi balasan kepada orang yang bertaqwa,
(iaitu) orang yang ketika diwafatkan oleh para malaikat dalam keadaan baik, mereka (para malaikat) mengatakan (kepada mereka), “Salamun alaikum”, masuklah ke dalam syurga kerana apa yang telah kamu kerjakan

(An-Nahl 16: 30-32)


Subhanallah

Dan benarlah kata-kata Allah yang Maha Agung. 

(Ditulis sebulan yang lepas. Moga kita yang tinggal, diberi kekuatan istiqamah dan perbanyakkan amalan kebaikan)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...