Monday, December 17, 2012

maaf. kalau itu yang awak rasa.

disklemer : ini adalah sebuah cerpen  rentetan dari entri awak, tolong faham saya.

"Angah tak tdo lagi?"

"Belum"

"Mesej dengan sape tu? along tengok bercahaya je bawah selimut tu"

"Eeiy, stalker ! buat apa masuk bilik angah ni?"

"Along cari earphone, headphone along dah tak dengar sebelah"

"Amboii nak pinjam barang orang tak mintak izin dulu yeee,"

"Dah along masuk tengok gelap je bilik, main redah je la dulu. ampuunn"

"Tak kira. esok, belanja angah ayam goreng uncle bob satu."

"Haissh. uncle bob je? uncle lokman tanaakk?"

"Alooooonnnngggg!" teddy bear putih dibalingnya.

"Hmm. along. angah nak tanya sikit boleh?"

"Tanya apa? serius je muka tu."

"Along, kenapa lelaki ni suka buat perempuan rasa tanda tanya eh?"

"Maksudnya?"

"Alaa tak tau la nak explain camane"

"Macam tak tau dia suka angah ke tak?"

"Eeiiiyyy bukan angah lah! takde orang suka angah pun. angah tanya je. bagi pihak kawan"

"Hahaha. tahu tak apa. sapa la yang suka angah kan?"

Sekali lagi, angah baling teddy bear pink kepunyaan adik.

"Ala cepat la along. dah terkejut adik ni dengar along gelak. cakap tu perlahan sikit"

"Ok-ok. kawan angah tu, kenapa?"

"Macam yang along cakap tu la. lelaki ni lain cara fikir dengan perempuan kan? tak tahu apa yang lelaki rasa sampai kawan angah yang sedih"

"Aah memang pun. 'men are from mecca, women are from medina'. along wakil pihak lelaki say sorry kat kawan angah tu"

"Elehh"

"Camni, laki tu bila dia mesej atau chatting dengan perempuan, memang ada dua niat. sama ada betul ikhlas niat nak jadikan isteri, dan ada jugak jenis yang saja kawan as if takde perasaan istimewa pun. dan perempuan kena tahu la dari segi gaya bahasa, dan  mesej yang disampaikan.

...tapi walau niat baik nak jadikan isteri, tapi kalau mesej terlampau kerap dan diselitkan dengan panggilan yang tak ubah macam dah jadi suami isteri, dan kandungan mesej yang dah berbaur yang tak sepatutnya, itu memang salah dan tak betullah.."

"Tapi kalau betul niat baik, angah rasa better bagi tahu wali perempuan tu dulu kan?"

"Aah. memang kena camtu. tapi lelaki  fikir bila dah bagitahu wali, perkara ni akan jadi makin serius sedangkan banyak lagi perkara lain yang nak kena bagi keutamaan. contohnya kalau ikhwah akan fikir pasal dakwah, kalau lelaki tu student lagi, ofkos la akan fikir pasal study dulu. dan yang paling penting, lelaki ni akan fikir duit simpanan mereka. faham kan kenapa?"

"Aah. kalau dah tau macam tu,tak yah la nak mesej-mesej kan"

"Memang patut macam tu pun. macam dalam satu hadis, kalau sesiapa yang masih belum berkemampuan, berpuasalah. tapi along rasa mungkin jugak ada yang mesej tu sebagai tanda supaya perempuan rasa dah di 'cop' kot. dan bila dah masing-masing rasa camtu kena ada usaha ke arah baytul muslim lah. bukan main cop saja. dekatkan diri dengan Allah, penuhi dada dengan ilmu fardhu ain, ilmu rumahtangga, sebab kahwin ni bukan sebab cinta je, tapi penuh dengan tanggungjawab yang menanti "

"Boleh ke along main cop-cop camtu?"

"Entah. atas pandangan masing-masing. kalau rasa ok macam tu, takpelah. tapi kena pandai jaga batasan lah .asal berlandaskan iman, bukan nafsu. dan paling penting, kena banyak share perasaan dengan Allah, banyakkan doa dan istighfar, bukan makin rancak bercalling dan berchatting. tapi bagi along sendiri, tak yah lah cop-cop ni.bila dah sedia nanti, terus ajak nikah"

"Ohh. susahkan bila cakap pasal hati ni."

"Aah. memang. even, orang baik-baik pun boleh terjerat dengan bab hati dan cinta ni, apatah lagi kita yang biasa-biasa ni. sebab tu, kena bagi hati kita pada Pemilik hati. supaya nanti bila tiba masanya, Dia akan bagi pemilik terbaik untuk hati kita, seorang yang mencintaiNya juga! inshaAllah. so sekarang, jangan berlebih cakap pasal hati, tapi lebihkan soal mati. tak perlu kot nak mesej-mesej rindu-rinduan segala. cari cinta Allah  sebelum damba cinta manusia"

...along yakin, kalau lelaki tu benar-benar soleh, ikhlas dan nakkan sesuatu yang baik dari perhubungan tu, dia pasti akan menggunakan cara yang diredhai Allah juga dalam nak berbytul muslim ni "

"Soooo true."

"So, siapa bakal adik ipar along ni? taknak taaruf pada wali kedua dulu ke?"

"Aaaaaalllloooooooooongggggggg!"

Sepantas kilat along lari, menyelamatkan diri dari dilempar beruang teddy kali ketiga.





"Its ok to have a 'crush' on somebody. That means you are a normal person :) just share it with Allah that feeling and He will guide you the way. Mintak kat Dia, kalau si dia baik untuk awak, berikan kebaikan seterusnya. jika tidak, jadikan awak lupa akan dia..."

-Muharikah

Thursday, December 13, 2012

menarik tentang korea wink wink

Assalamualaikum

disklemer :  pandangan peribadi setengah sen duit syiling baru. 

info 'menarik' tentanggg korea-lovers.

1. peminat tegar tidak kisah jika waktu tidur digunakan untuk menonton cerita korea dan realiti tv  korea sampai berbelas episod atau bahasa mudah, korea-marathon. bila subuh, sembahyang kejap pastu baru start nak tdo. (kalau perempuan yang abc lagi la seronok, memanjang mengadap komputer sambil tersengih, nanges sorang-sorang) .orang kata subuh-subuh ni rezeki mudah nak masuk. tapi dia tak, baru nak berlingkar atas katil sambil termimpikan hero kacak jun pyo dan heroin jan di. lalala.

2. bila waktu senggang saja akan digunakan untuk melayan youtube dan watch video online, dan kadang kala bila mak panggil suruh tolong kat dapur atau tolong pegi kedai, rasa berat jeee nak bangun. ye dak?

3. bila berjumpa dengan rakan sejiwa dan sehati, topik perbincangan mereka adalah 'dah tengok belum vdeo klip terbaru 2pm?' atau 'dah download running man episod 82?' koff koff. orang yang tak minat mungkin boleh berundur diri dari perbincangan atau tercengang buat muka toya sebab tak faham. ada jugak yang merasa rendah diri dan rasa aku nak try tengok la pasni. eh jangaaaaaaan dik!

4. sekali tengok, pasti nak tengok lagi dan lagi! oh. ini bahaya.

5. menggunakan korea sebagai motivasi. 'aku kena siapkan esaimen petang ni jugak. sebab malam ni nak layan we got married ningkhun n victoria, so sweeet'. eh.aku nak baca quran cepat cepat, jap lagi cte ttby last episod nk main kat tv dah.

6. menghafal bahasa korea dan menggunakan dalam tutur kata harian seperti annyong, saranghae, hwaiting dan sebagainya. yang lebih terkesan, panggil couple dengan panggilan 'uppa'. hmm. kawin nanti nak panggil camtu, tak kesah pun. tapii sekarang ni.hmm boleh faham kot. arasso?

7. mengimpikan untuk menjejak kaki ke korea satu hari nanti, dan melihat sendiri kecantikan negara dan orangnya. hamboii. dan ada juga yang obses siap nak cari pasangan yang iras korea atau senang cte, jambu atau guava! rambutan taknak? erk.

8. menamakan teddy bear, gajet, kamera atau binatang peliharaan yang dimiliki dengan nama hero atau artis korea pojaan. ada jugak yang letak nama akaun twitter dan muka buku 'xyz lee min ho' aduii. mak bagi nama cantik-cantik kau senang-senang je tambah. erkk lagi.

9. mula mengikut fesyen 'pakai baju nak banyak warna' dan seluar panjang tapi singkat pastu rambut putar-putar macam artis korea.

10. bila ada adegan sweet sikit, mula la berangan nak pasangan buaya fren atau geli fren buat camtu jugak satu hari nanti.

11. kalau dalam external hard disk 500gb tu penuh dengan cerita, reality tv, clip video lagu korea.  tu belum masuk part yang memang dah ada simpan dalam 320gb hard disk laptop asal. kalau boleh nak tambah lagi tuu. tak cukupp. lepas tu nak buang memang sayang ahh.

12. semua orang tidak kira lapisan umur, lelaki atau perempuan dan apa-apa jawatan sekalipun akan mudah terpikat dengan korea series ni. seorang pelajar sekolah rendah dan menengah, jurujual tudung ariani, akauntan syaikat besar, mak cik jual air depan sekolah, malahan pelajar agama dan ustajah juga boleh jadi mangsa bagi cerita korea ini!

dan lagi sedih, mereka yang bergelar naqib dan naqibah atau mereka yang faham dan sudah ke konferens riang 'babai jahiliyyah' juga segelintirnya amat sukar untuk meninggalkan  cerita korea apatah lagi untuk men'delete' dari  folder 'movies' dalam lappy masing masing. sobs.

...

awak, tak tau nak start dari mana. memang isu ni sensitif jugak, sebab rata-rata memang peminat korea tegar, kalau tak minat tengok kpop pun, minat dengan drama nya. korea zaman sekarang ni, rasanya macam hindustan zaman mak-mak kita dulu kan?
jiwa manusia memang lumrah, sukakan hiburan. tapi kalau dah terlampau, rasa macam tak best jugak kan?

kadang-kadang tanpa kita sedar, kita dah jadi hamba kepada korea. hati kita dah terlekat dengan dunia dan hiburan, habis mana cinta Allah dalam hati kita? dengan solatnya kita buat yang wajib je, alhamdulillah kalau kita solat awal waktu tapi kadang-kadang tu demi nak habiskan satu episod, solat zohor  kita pukul 3 lebih, solat asar kita dah nak masuk pukul 7. itu belum lagi cakap pasal khusyu'. al fatihah kita duk teringat part yang kita pause, rukuk  kita, sujud kita duk fikir apa jadi kat heroin bila hero tinggalkan dia. tak best kan macam tu?

bangun malam kita pulak sebab nak tengok cerita korea, bukan untuk tahajud. kalau tengok siang, mak berleter, so end up tengok malam, lepas tu subuh pulak subuh gajah.
lepas tu kalau mak suruh apa2, rasa malas je. haa, pengaruh siapa yang buat kita rasa macam tu? asyik dengan korea. leka dengan drama :( dah la balik rumah sekali sekala, macam mana mak-mak tak bising kan?

awak, tanya diri balik, pernah tak masa kita tengok cerita korea tu kita ingat pada Allah?

pernah tak kita rasa bersalah habiskan masa berjam-jam dalam bilik sedang kita tahu kita boleh je buat perkara lain yang lebih bermanfaat time tu?

saya faham. best sangat tengok video-video rancak camtu, tariannya lagi, tambah2 penyanyi lelaki jambu air, guava semuanya, dan yang perempuan pulak hot pakaian semua nak atas lutut je. walaupun tak faham cakap pasai pa, tapi lantak pii la kan, janji best kat telinga.
tapi, lagu-lagu tu boleh buat awak lagi dekat dengan Allah ke? ke buat makin jauh dengan Dia?

nanges laju laju.

'alaa, aku tengok kadang-kadang je. bukan obses pun.tak boleh jugak ke?'

hmm. awak dah besar. kita selalu ada dua pilihan, pilihan yang baik dan buruk. kita tentukan pilihan kita yang mana kan? nak berhibur, boleh. tapi cari hiburan yang buat kita lagi semangat nak dalami islam, buat kita makin izzah (bangga) dengan agama, buat kita makin dekat dengan Allah. inshaAllah, dapat pahala. -UAI

mesti awak kata, saya pun empat kali lapan jugak dulu. memandai je nak nasihat orang. terpulang nak kata apa, tapi people change. saya tak mintak awak terus delete semua cerita, berhenti on the spot which is saya tahu memang mustahil. tapi, saya nak kita sama-sama fikir. betul ke apa yang kita buat selama ni?

saya dulu pun, ambik masa. mula-mula delete cerita dalam laptop, of kos tak delete semua, one by one. memang rasa terkilan taktau nak buat apa jugak bila ada free time, tapi tukar dengan buat mende lain, baca buku ke, dengar video ostad yang best2. yang penting kena banyak doa, supaya kita kuat. supaya Allah bantu dalam usaha nak say babai to korea dan perkara2 lagha. sekarang ni pun memang kena stay strong (mujahadah) lagi sebab environment  kita ramainya yang suuuuka sangat tengok drama korea ni. huhu. inshaAllah, Allah ada untuk kita !  henshin!

sebenarnya, tak semestinya korea. tapi apa2 je aktiviti yang buat kita lalai macam main game, dan online lelama kat laman sosial. kan lagi elok kita guna masa tu untuk tingkatkan amal kita?

rasa macam undescribable, clueless bila tengok remaja, kanak-kanak di syria, palestine yang masa lapangnya diisi dengan menghafaz, dan tadabbur AlQuran. tapi remaja dan kanak-kanak kita di malaysia?

mereka diuji dengan peperangan dan mereka berani menentang. cita cita mereka ada dua, menang atau mati syahid. tapi, kita baru diuji dengan ujian hiburan sebegini, kita sudah kalah dengan hawa nafsu sendiri ? allahu.
:(

dunia adalah persinggahan, sebelum ke negeri akhirat yang kekal abadi.

#ada juga para daie yang memberi alasan menonton korea supaya senang untuk meng'approach' mad'u. hukhuk, tak kata salah, tapi kalau dai'e sendiri yang akhirnya menjadi 'mangsa'. haa, itu salah. lebih baik kita cadangkan alternatif lain dari terus menggalakkan macam tu.

p.s:  saya bukan anti negara korea. dan saya juga cemburu dengan video salji rakan-rakan yang sedang belajar di negara itu ;p. tapi bila melihatkan fenomena hiburan korea yang semakin merenggut masa anak-anak muda, sesuatu harus dilakukan untuk menyedarkan kembali kita yang semakin lalai dengan hiburan. :( tapi bila kerajaan sendiri yang panggil retis korea, rasa macam...kita perlu ubah ! psst lagi, undi adalah rahsia. ;p

Thursday, December 6, 2012

lelaki, kopi dan persepsi

Assalamualykum. :)

Angah pandang anjang, mata masih tak berkelip. dalam hati, tak tahu apa yang budak perempuan 5 tahun ni fikir bila tengok,

'seorang remaja lelaki yang serabai rambutnya di cat warna warni, bertindik, ada cincin dengan pakaian yang hmm kurang elok mata memandang.'

angah terus buat isyarat mata. sebagai tanda, 'jangan tengok orang sampai macam tu'

lif terbuka. terus masuk.

...

masuk dalam pusat membeli belah, setiap orang dipandangnya.

"angah, kat sini takde orang Islam ke?

"hmm?"

"macam tengok semua orang pakai seksi je"

dush dush.

...

mak ajak adik keluar dari mall, kata mak, pening. angah tahu walaupun mak memang suka dalam bab membeli belah ni berbanding abah, tapi kat tempat macam ni... hmm rasa agak 'janggal', kan mak?

sambil menunggu, alang rasa kering tekak. kaki terus menapak ke kedai 'kopi' berhampiran.

"segelas harganya RM 12?"

"aah, biasalah alang. tengok lah kita kat mana sekarang"

"err tapi takde la special mana pun rasanya"

...

atas jalan raya, kereta berderet. hari ni hari ahad. pusat bandaraya sibuk dengan ragam warga kota (rasa macam tulisan zaman 80an dulu je ;p).

kakak tunjuk reaksi pening. kakak kecik lagi, belum habis sekolah rendah.

"kakak ok?"

kakak senyap.

"hmm macam ni la kehidupan kat tengah bandar macam ni. tahun lepas angah selalu berbuka dalam kereta, atas jalan camni sebab tak sempat sampai ofis. kakak nak duduk kat sini?"

...

anjang dan kakak <3 font="font">


ini namanya persepsi.

pertama kali datang ke sini, pertama kali juga mereka melihat sesuatu yang 'lain' di pandangan mata. dan mereka mula membina persepsi. dan tekaan saya, banyak nya negatif. bandar X bukan seperti bandar ambs. hehe. jalan yang jammed dan air kopi berharga lebih dari sepuluh ringgit, mungkin ada relevannya. populasi penduduk bandar yang ramai,  kos sara hidup di bandar yang tinggi, ditambah dengan jenama kopi antarabangsa etc etc .. mungkin boleh diterima. (kot)

tapi bila,

'seorang remaja lelaki yang serabai rambutnya di cat warna warni, bertindik, ada cincin dengan pakaian yang hmm kurang elok mata memandang.'

dan,

"macam tengok semua orang pakai seksi je"

rasa macam, sedih. budak kecik sendiri tak boleh beza yang mana Muslim dengan non Muslim bila tengok semua orang pakai seksi. bila tengok lelaki semua pakai gelang, rantai, rambut warna warni semua. mana identiti islam? mana penduduk islam di negara islam yang dicanangkan?

islam hilang ditelan arus pembangunan dan kemodenan.

'Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahannam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahaminya dengan (ayat-ayat Allah) dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keEsaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat) ; mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi ; mereka itulah orang-orang yang lalai' 
[Al-A'raf ; 179]

ada hati,
tapi tak nak faham ayat Allah,

ada mata,
tapi tak nat lihat bukti kekuasaan Allah.

ada telinga,
tapi tak nak dengar nasihat dan ajaran Allah.

mereka ini seperti binatang ternak (lembu, kambing) bahkan lebih sesat lagi !

Allahu :'[
perumpamaan 'direct' dari Allah. tak terasa lagi ?

mungkin orang boleh kata, dah lifestyle mereka macam tu, kalau tak ikut macam outdated pulak. hoho. perlu ke nak ikut semua tu even bercanggah dengan syariat Allah? ehem ehem. kita ni nak menuju akhirat atau selamanya hidup di dunia ya?

ouch.

it is never too late to repent.


'tidak ada istilah lambat, untuk kita kembali kepada Allah'

...

dan kita di hadapan laptop ni, tahu sahaja masalah yang timbul dalam kalangan ummah kita.
lantas,

apa.

peranan.

kita?


p.s : lebih suka air terjun berbanding i-city !

Wednesday, December 5, 2012

perjalanan mencari cinta Tuhan, bermula.

Dari satu video ke satu video aku bukak. Wooaahh. Tak pernah aku tau ada kumpulan rappers islamik cani. Mula-mula terpandang satu link yang member share dalam muka buku tu je. lepas tu terlekat pulak dengan lagu-lagu lain ni. Aku memang prefer muzik camni dari lagu rnb  maher zain tu. Ternganga jugak mula-mula dengar. Lirik memang terkena batang hidung sendiri.

‘Let me speak with my Ikhwan, my brothers in Islam
I said you're looking like the Rock now what was on my mind
Sport the newest clothing line so the sisters think we're fine
Imitate JZ, LL Cool J, Eminem and Genuine
But can't nobody see Islamic identity
Cos we dress just like the people on TV
This life of glitter and commotion and amusement ain't for me
Life after death is the true reality’
‘Life after death is the true reality’
Kehidupan selepas mati. Exactly macam orang kata. Benarlah. Mati itu adalah sebaik-baik peringatan.

Moga Arwah atuk tenang di sana. 

...

"Ayyid, abah ni, guna number kawan abah. beli tiket balik kampung sekarang. atuk dah takde,lepas asar tadi"

sayup-sayup dengar suara abah dari dalam telefon petang tu. aku memang rapat dengan atuk. sebab aku cucu pertama lelaki. dari sudut fizikal pun memang ramai orang kata aku memang seiras dengan atuk. tambah-tambah atuk ni kira macam berjiwa muda jugak lah. semangat tengok bola kalahkan aku. last aku jumpa atuk masa cuti bulan lepas, atuk datang rumah sebab nak tengok adik bongsu aku sunat. bila salam hari tu rasa macam atuk pegang erat je tangan, mata macam nak cakap sesuatu, tapi tak terungkapkan.

sayu. terus basah mata aku lepas dah tak dengar suara abah dalam telefon.

dalam bas on the way balik kampung, entah kenapa tangan aku gatal mesej budak Qayyum tu. rasa macam nak mengadu. dan bila dapat reply dari Qayyum, rasa tenang sikit.

'Abang Ayid, bertabahlah. dari DIA kita datang, dan kepada DIA kita akan kembali. banyakkan baca Al-Fatihah. Banyakkan istighfar, moga arwah tenang di sana'

...

‘Life after death is the true reality’

Atukkkkk.

Lepas je balik dari kampung, aku jadi lagi rapat dengan Qayyum. setiap hari isnin malam selasa, dia ajak jumpa. kadang-kadang buat kat rumah dia, kadang-kadang keluar makan je. tapi yang bestnya kali ni bila keluar makan pun, mesti sembang pasal something yang bermanfaat. takde lah rasa useless bazir masa lagi dah. aku pun walaupun tahu yang dorang-dorang ni budak uni tak habis lagi belajar pun, aku cuba jugak buang ego tu. lagi rasa malu ada lah dengan ilmu so called 'undergraduate- geng-Qayyum' ni.

...

"Macam mana Umar yang dulu sekejam-kejam manusia sampai nak bunuh anak perempuan sendiri boleh jadi lembut bila mana dengar ayat suci Al-Quran.  Betapa kuatnya transformasi Umar. Belum lagi masuk Mus’ab bin Umayr, Muadz bin Jabal, Abdurrahman bin Auf. Mereka ni semua hero yang patut umat Islam contohi. The Muslim heroes.  Bukan pegi puja hero Korea yang entah sapa-sapa kat luar sana."

"Refleks dengan diri kita. kita ni dah lah biasa-biasa je, belum sampai buat dosa bunuh orang lagi kan? agak-agak ALLAH terima tak taubat kita? Pasti dan pasti terima ! sebab Allah Maha Pengampun dan Menerima Taubat. "



Semangat pulak pengisian dari seorang Brother hari sabtu hari tu. Hebatnya Umar. Kerasnya hati aku selama ni. tak terkesan dengar orang azan, tak rasa apa-apa bila orang mengaji, lagi buat nak tukar channel ada lah. Allah... jauhnya aku dengan Mu .Istighfar. 

kenapa zaman sekolah dulu aku tak rasa se'touching' camni? :'[

Bro tu sambung lagi.

"Kita mengaku yang kita beriman. Tapi apa makna sebenar iman? Siapa tahu?"

Jawab sorang audien,

"Iman tu kita benarkan dengan hati, mengaku dengan lidah dan terjemahkan dengan anggota"

"Amboii ni hafal skema jawapan PAI spm dulu ke apa ni?"

Budak-budak kat  situ gelak. Tapi aku rasa hmm biasa je.

"jawapan tu betul. tapi tak nak jawapan teori macam tu. Guna analogi. Siapa yang nak cuba?"

Masing-masing tengok sama sendiri.

Bila diorang tengok aku. Aku telan air liur.

"Ha, abang Ayid macam nak cakap something je"

Aissh. Pandai pulak Qayyum ni nak kenakan aku suruh bercakap. Sabar je la aku dengan budak-budak ni.

"err..errk. iman tu rukun iman kan. yg ada 6 tu. Tp kalau nak analogi, abang tak reti"

"ohh betul la tuu. Takpe2. Haa sekarang. Pegi tutup lampu kejap"

Amar, budak spek mata suka senyum tu bangun, pegi kat suis, tekan punat off.

Reaksi diorang semua terkejut. Sooo apa kaitannya dengan iman? Termasuk aku sekali konfius.

"Haa. Kenapa tutup suis? Kan ana suruh tutup lampu"

"Dah kata nak suruh tutup lampu, mesti la kena tutup suis"

Sorang budak sebelah aku jawab.

"haa. Itu lah analogi iman. Iman ni maksudnya, kita betul-betul yakin. Tak ada ragu-ragu atau was-was lagi. Kita percaya untuk tutup lampu kena tutup suis. Tupp. Amar bangun tekan suis. Takde ragu-ragu lagi kan? Terus buat.

...sama jugak dengan iman. Bila kita ada iman, kita yakin dan percaya dengan Allah, yakin dengan Hari Qiamat, Syurga dan Neraka. Dan kita beramal dengannya. Apa-apa perintah Allah pun kita akan berusaha untuk buat sebab kita yakin ada pahala yang tersedia dan rahmat Allah menanti. Kita yakin yang pasti ada sebab kenapa Allah suruh kita tutup aurat, tak minum arak, puasa di bulan Ramadhan dan sebagainya kan? sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. 

Sekarang ni, kita tengok kawan-kawan luar sana. Kalau tanya, mesti cakap nak masuk syurga, tapi nipisnya iman buat mereka rasa rimas lah pakai tudung, kolotlah fesyen orang Islam ni. mereka tak yakin yang Allah perintahkan adalah semata-mata untuk kebaikan kita hambanya. jadi macam mana nak jadi penghuni syurga kalau tak yakin lagu tu...?"

panjang lebar Bro ni terangkan. buat aku terfikir panjang. memang tersangat betul dan tak dapat dinafi lagi penjelasan dia. dan persoalannya, iman aku macam mana sekarang? 

sebak.
Allahu.

Aku nekad. aku nak teruskan perjalanan ni. aku taknak patah balik dengan aku yang dulu. sebab aku, nak mati dalam Iman.
...

“Muhammad Thaariq. Tahu kenapa atuk bagi along dengan nama ni?”

geleng-geleng kepala, sambil mulut sumbat aiskrim.

"Sempena nama Thaariq bin Ziyad."

"Err sape tu atuk?"
"Penakluk Andalusia, sekarang Andalusia tu Sepanyol. Atuk memang suka baca pasal seerah ni. nanti along dah besar sikit, along baca la kisah-kisah ni. sebab sangat bagi motivasi kalau baca seerah nabi-nabi dan sahabat, dan para tabi'in dulu-dulu. dan yang paling pasti, cerita-cerita tu true story. takde maknanya nak reka macam hero-hero omputeh spiderman lah, batman, superman semua tuhh"

aku gelak je, satu ketika dahulu. masa aku budak-budak lagi.

...

Atuk.

aku rindu. 

Sekarang, along dah kenal Thaariq bin Ziyad.

Thaariq penakluk gagah. soleh. berilmu. punya semangat jihad yang tinggi. dibakarnya kapal kapal tentera Islam semata mahu menaikkan semangat mereka. kalau mahu lari dari musuh, di belakang mereka ada lautan, tentera-tentera Islam tidak punya pilihan melainkan menang dalam pertempuran atau mati sebagai syuhada'.


:’)

 Aku bisik dalam hati,
Aku tak nak jadi Ayid yang selalu pegang rokok, main game, lepak tak tentu hala.
Tapi aku nak jadi Thaariq yang pegang bendera panji islam.
Aku nak jadi golongan yang memenangkan agamaMu Ya Allah.

Perkenankanlah doa hambaMu.
Ameen.
..

Hari ni, genap 6 bulan aku ikut usrah sama-sama dengan Qayyum ni (baru tahu nama yang perjumpaan selama ni tu, usrah ;p) Alhamdulillah. Hati rasa tenang, dah boleh stop smoking, dah rasa hidup ni ada matlamat dan tujuan. Syukur Ya Allah.

Muktamar tahunan hujung minggu di masjid negeri. Kebetulan aku memang nak pergi belah sana sebab adik kat asrama  suruh datang melawat bawak makanan. Fuuuhh. Nasib baik aku memang abang yang prihatin. Ehee.

Dari jauh aku Nampak seorang yang macam aku pernah jumpa. Dia belek majalah Solusi kat gerai bawah masjid tu sambil tangan pegang Quran. Eh. Macam familiar. Dia pandang. Sekali imbas. Berlalu.

Aku cam dia.
Aku kenal.

Dia. Dia yang aku jumpa dalam lrt dulu, sedang asyik membaca Quran comel.
Entah kenapa, aku senyum.

Bukan pada wajah.
Tapi dalam hati.

Aku rasa ada pelangi.


[Tamat]



'Cerita ini mungkin tamat di sini, tapi perjalanan mencari cinta Tuhan itu tidak akan pernah menemui titik henti dan ia bermula dari diri sendiri. moga ALLAH tsabatkan hati, di jalan yang panjang dan sukar ini'

-Ayid

<

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...