Monday, April 23, 2012

si penchuri bukan mencuri hati

Assalamualaikum,

07.40 pm :

Cepat-cepat langkah kakinya masuk ke dalam surau perempuan kl sentral,
bimbang takut terlambat untuk mengejar bas di hentian bas putra jam 9 malam nanti,
mencari-cari di mana tempat sesuai untuk memarkir beg-beg nya.

dipenjuru sudut ada seorang kakak,
bertudung hitam, wajah seakan lemah, tidak bermaya,

"Letak kat situ dik"
tunjuk nya ke arah satu tempat di mana beg-beg pengunjug lain berkumpul.

kakak itu bersuara.
dan dia hanya menurut.

08.00 pm :

usai solat,
dia terasa seakan 'eh, beg aku ada lagi ke tak eh?'
tidak sedap hati.
namun, tawakkal hanya pada Allah.

bergerak menuju ke belakang surau.
beg baju bunga-bunga pinknya sudah teralih ke dinding yang lain,
namun tidak kelihatan beg galas laptop hitam biru milik abangnya,


"akak, ada nampak beg saya?"

soalan yang sama ditanya kepada pengunjung-pengunjung surau.

majoritinya memberi jawapan tidak,
namun ada seorang kakak mencelah,

"rasa macam nampak tadi, tapi dah dibawa keluar oleh kakak yang duduk kat hujung tadi. ingatkan beg dia..."

hmm (?)

dibawa keluar?
kakak yang pakai tudung hitam tu eh?
duduk di hujung?

maknanya,
kakak yang menegur dia sewaktu mula-mula masuk tadi!

Allahu robbi T_T

[eh, mata masuk habuk ke apa ni?]

dan kakak-kakak lain mencelah,
"perasan tak, muka kakak kat hujung tadi tu, sama dengan muka yang tertampal 'wanted' di pintu surau ni?"

dia mengingat kembali,
tapi yang di gambar itu tidak memakai tudung,
penchuri, pasti juga punya strategi!

jam bergerak laju,
dia cepat-cepat bersiap,
walau dia sebenarnya tidak punya idea untuk ke mana waktu itu,
dia tahu mata pengunjung lain tidak lepas dari memandangya,
penuh dengan pandangan simpati,
dan masing-masing mula menjaga barang-barang mereka.

tapi, dia senyum.
senyum sahaja.
kerana dia tahu dia membawa imej islam,
muslim perlu sabar bila di uji.

biar dalam hati Allah yang tahu.

Allahu Allah.


keluar dari surau,
tempat pertama yang dituju,
kaunter pertanyaan.
dan pengawal di kaunter mengarahkan ke balai polis di tingkat atas.

sayang awak, inche acer :)



kejap saja, terlampau kejap,
kejadian yang berlaku dalam tidak kurang dari sepuluh minit tadi.
dia harus akui,
redha dengan ketetapan Allah,

kalau diikukan,
ramai akan berkata, 'kalau lah dia buat begini, pasti akan jadi begitu'
tapi,
harus dan kena sedar,
'kalau' itu sebenarnya membuka pintu syaitan untuk masuk mencucuk ke dalam hati dan aqal kita.
Astaghfirullah.

dan ini sebagai pengajaran buatnya,
harus dan kena sedar kesilapan sendiri,
dan pastinya untuk yang lain juga.

kita tahu sahaja, untuk menjaga barang-barang penting di tempat awam,
khususnya yang berseorangan,
tapi kadang-kadang kita lupa.
dan pastinya,
Allah sudah tuliskan itu ujian buatnya.

dalam hati,
jujur,
dia senyum.
kerana selama ini kawan-kawan di sekitarnya yang teruji,
tentang 'kehilangan'
dan dia hanya mampu menasihati.

dan hari ini,
bila Allah uji begini,
dia tahu, Allah pandang dirinya.
Allah mahu tahu, adakah dia akan 'react' seperti mana yang dinasihati pada rakannya.

"Sabar" 

"Allah uji tanda Allah sayang" 

"Allah tak akan bebankan hambaNya melainkan dengan kesanggupan hambaNya"

inshaAllah,
mudah-mudahan.
dia mampu untuk jadi kuat, untuk jadi sabar,
untuk jadi muslim yang ohsem pastinya!
yang tahu Allah susun sesuatu, pasti ada hikmah di sebaliknya!

di dalam tren ke putra,
kakak- kakak yang tahu kisahnya di surau tadi, bercerita.
pengalamannya yang kehilangan.

dan dia yakin,
bila kita rasa kita susah,
pasti dan pasti dan pasti ada orang yang lagi super duper susahnya dari kita!

kan?

jadi dia harus bersyukur,
bila di'recall' kembali,

sangat-sangat bersyukur,
sebab tergerak hati untuk membawa beg yang berisi handphone, purse dan barang-barang penting yang lain di hadapan ketika solat di surau tadi,

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah,

takpe, sabar. ujian itu tarbiyyah kan? 

untuk awk, inche laptop acer 4535, terima kasih sebab tolong mudahkan kerja-kerja saya selama ini! saya serius sayang awak, tapi saya faham, takdir Allah dan saya kena redha.

untuk puan penchuri, saya maafkan. dan saya doakan awk juga diberi petunjuk oleh Allah, dan kembali bertaubat satu hari nanti.

ameen.


02.30 am :

dalam kereta abah tadi,

'Hmm, abah. dah ringan dah angah rasa. sebab dah hilang beg satu'

cuba berlawak di pagi hari.
tapi abah tak gelak pun.
mengantuk agaknya.
=_='



p.s :

beg laptopnya yang hilang berisi laptop, external hard disk, charger htc, charger canon, pencil case, buku nota, ubat. dan yang lagi penting 'sijil' program saya tadi ;p
[ehem, mungkin kalau sesiapa yang ada 'extra' charger or laptop ke, boleh bagi saya satu? hoho]

p.s.s :
alhamdulillah,
sedang berada di rumah untuk mid term break pertama semester ini! selamat menghabiskan masa cuti dengan baik ya?


'Bila kita letak Allah sebagai yang utama, kita pasti akan merasakan tenang sahaja, sebab kita tahu segala-galanya Allah yang aturkan. dan selayaknya kita balik kepada siapa? kembali kepada ajaran Allah dan islam :)'





Sunday, April 1, 2012

'awak beli peluru untuk bunuh saya?'

Assalamualaikum :)


terbayang keenakan burger spicy chicken mc deluxe,
ditambah dengan kerangupan fries mc shaker,
dengan kesejukan, kelazatan mc flurry oreo.
dan disertai dengan bubur ayam mc d yang ohhhhh...

'aaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhh...'

'tak boleh tak boleh,
kalau dalam seminggu tak makan,
aku tak boleh hidup!'

kenapa kena boikot ni.
kalau setakat sorang dua,
tak jejas mana  ekonomi yahudi tu rasanya.
hatinya mengeluh sendiri.
serba salah nya rasa.

bukan dia tak baca kawan-kawan share2 pasal ni dalam fb,
tapi dia malas nk ambil peduli.

...

awak,
tahu kan kenapa kena boikot sebenarnya?
mc donald's terutamanya.
sebab Mc Donald Corporation ni,
adalah antara rakan perkongsian terbesar bersama Jewish United Fund!


atau dengan erti kata lain,
setiap sen yang telah dibelanjakan di sana,
kita juga telah menyumbang pada dana yahudi untuk membeli senjata perang membunuh rakyat palestin!

T_T


*rujuk sumber sini*
'ala, saya makan mcd sekali sebulan je pun'

memang.
kita semua fikir macam tu,
apa la sangat boikot2 ni kan,
tapi dalam masa yang sama kita kena ingat,

'takde guna kita berapi-api kata kita peduli palestin, tapi setiap hari kita sumbang 'bullet' untuk bunuh nyawa anak-anak palestin'
bila terasa jugak nak makan tu,
sabarlah.
sentiasa ingat balik,

kita senang-senang di sini.
tapi mereka berlumuran darah di sana.
sanggup kita?
apa kita tidak punya hati dan perasaan?



awak-awak yang di seberang laut,
macam selamat sikit la kan,
confirm tak masuk mcd,
(ke ada yang masuk?)
sebab syubhah dengan cara penyembelihan daging tu sendiri.

tapi,
saya kat malaysia.
banyak dugaan dan cabarannya.
tambah-tambah,
jarak selangkah dua depa je dari tempat belajar.
ohh.
=_='

tahanlah.
cubalah.
untuk bersabar.

"Kalau pun kita tak punya banyak duit untuk bagi derma, jangan pula kita sumbang harta dengan beli produk mereka..."

dan,
bila ada kawan-kawan ajak buat group discussion di sana.

kalau awak punya keberanian,
terangkan pada mereka,
biar mereka faham.

jika masih dalam keadaan ragu-ragu,
atau kurang yakin,
sila cari alasan seperti :
'hmm tak kenyang la makan fast food, lagi pun, fast food kan tak baik untuk kesihatan'
(chewwaah. kedengaran sangat 'food conscious' di situ ;p)

'tak boleh nak fokus la kat sana, nanti asyik nak tengok orang je..kerja pun tak siap2, kan lebih elok kalau pegi library?'

ha, ada berani?

mungkin usaha kita ini tidak seberapa,
tapi at least,
kita cuba.

ingat lagi tak video cik beah mengenai burung-burung kecik,
yang mahu memadamkan api yang marak membakar Nabi Ibrahim?
lupa?
mari tengok sini.

kita sepatutnya begitu-lah.
Allah tak pandang pada hasilnya,
tapi Allah tengok pada usaha kita.

sekurang-kurangnya,
bila Allah tanya di akhirat nanti,

'Apakah kita sekadar melihat saudara-saudara kita dizalimi di tanah air sendiri?'

kita punya jawapan untuk itu.
inshaAllah.

dan sebenarnya,
bukan mcd sahaja,
tapi semua barangan israel laknatullah,
kita cuba untuk tidak beli,
kalau ada substitute product yang boleh kita guna,
seperti produk muslim contohnya.

kita beli, dan guna produk tu.

mudah-mudahan,
usaha-usaha kecik-kecik kita ni,
dinilai oleh Allah.
inshaAllah.

dah. tak payah la beli coke lagi eh?

'Ala, tak rugi mana eh kalau tak makan burger mcd tu. sedap lagi burger ayam dua ringgit dua puluh sen kat pasar malam kan? eh.;p'

'adalah sangat tidak sweet seorang suami yang membawa isterinya makan di mcd, apatah lagi seorang buaya-friend membawa geli-frennya dan makan suap-suap di restoran itu...'

'...dan terasa sangat sayu dan pilu ditambah duka dan lara bila mana melihat mereka yang sama-sama mengibarkan bendera palestin sewaktu di MyGMJ stadium melawati hari itu tanpa segan silu meneguk sebotol coca-cola yang dibeli di seven eleven selepas bermain futsal'  :( tsk. tsk.

kita kah itu?


dua ditambah satu

Assalamualaikum :)

semasa menunggu bas untuk pulang,
11.59pm mungkin.

"Jam intan dah ke?"
teha bersuara.

"Belum lagi, dalam 1 minit lagi... ok, dah!"

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu..

...

saya waktu itu, terhibur juga,
biar dalam hati mula menjangka.
tapi saya diamkan saja,
nanti 'surprise' mereka bertukar kecewa.

hihi :p

kenangan terindah,
teman-teman mengucapkan selamat hari lahir sebaik sahaja keluar dari Stadium Hijau,
untuk program 'Malaysia Global March to Jerusalem',
ditambah dengan pertemuan kawan muka buku yang punya tarikh hari lahir yang sama biar hanya berlainan tahun,
bak kata huda,
pertemuan pertama yang wow!

...

there is no word, rather than,

Alhamdulillah.
segala puji bagi Allah.

genap angka dua puluh satu,
saya bernafas di muka bumi Allah.

tiada rasa selain dari rasa takut, bimbang, cuak,
bila difikirkan,


'ke mana masa-masa saya dihabiskan?'

berat amal mahmudah saya atau berat di sebelah maksiat?
Allahu Allah.
T_T

teringat pesanan naqibah yang comel,

'kita selalu claim, mahu dapat syafaat Rasulullah di Akhirat, tapi adakah amalan kita sehari-hari selari dengan apa yang diperintahkan Allah dan Rasul?'

tanya,
dan jawab sendiri.

abah pernah kata,

"orang yang panjang umur bukanlah orang yang hidup sehingga seribu tahun,
tapi,
orang yang memanfaatkan setiap masa dalam hidupnya."

bukan hanya,
'oh-test-lambat-lagi-so-mari-kita-enjoy-every-weekend-dulu!'

dan bukan juga,
'dakwah-itu-untuk-pakai-tudung-labuh-kopiah-sahaja-jadi-saya-tak-payah-susah-susah-nak-kejut-kawan-bangun-subuh!'

tapi begini,
'dari saya buang masa facebook di hari minggu apa kata saya baca buku ilmiah!'

dan juga,
'saya cinta Rasulullah. jadi, saya mahu ikut sunnah Rasulullah,dan sunnah terbesar Baginda adalah dakwah!'

oh,
kool nya jawapan-jawapan begini.
:)
subhanallah.

'eleh, awak sendiri pun dua kali lima, mana pernah bg jawapan camni'

betul.
memang,
tapi saya mahu berusaha untuk memberi jawapan begini.
inshaAllah.

mujahadah ini satu proses kan?

ingat,
sisa masa yang ada bukan untuk dipersia,
melainkan untuk kita sentiasa bertaubat,
banyakkan istighfar.

kita mahu mencari redha Allah,
kita mahu dapatkan cinta Allah,
kita mahu keampunan dari Allah.


jadi harus kena ikut dan taat perintah Allah!

pesan pada diri,
meningkatnya usia,
dekatnya dengan mati.
satu ketentuan yang pasti.


moga-moga amal kita seiring dengan peningkatan usia,
lompong-lompong jahiliyyah boleh ditukar dengan ibadah.
inshaAllah.

'Terima kasih mak, terima kasih abah untuk segala-galanya :")'

tigapuluhsatu mac sembilanbelassembilanpuluhsatu.
'selamat hari lahir, saya'

Moga Allah Redha.

p.s:
maaf, 'alergik' dengan wish-wish sekadar 'hb' yang makin jadi trend di muka buku, antara sebab saya sembunyi kan tarikh hari lahir. :p

terima kasih, syukran ala kulli hal sahabat2 yang ingat, yang hantar mesej hp, pm, conteng dinding , wish in real world, belanja krushers dan bawak saya ke dataran shah alam, dengan ucapan 'haiii takkan wish aje, doakan sekali ya' :DD

p.s.s: 
MyGMJ : alhamdulillah, berlangsung dengan baik. masih terasa ke-terujaan dan kehangatan di stadium hijau 30 mac yang lalu. video penuh di sini :)

*entri hari lahir tahun lepas*


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...