Saturday, November 26, 2011

puisi : untuk dia.

Assalaualaikum :)

semalam,
Dalam lrt, 
Dia menoleh ke arah jam.
dah pukul 7.30 malam,
perasaan berubah jadi sayu.
nak ikut daurah,
rindu pada kakak-kakak dan adik-adik.
:'(

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

sekarang,
Dia benar-benar rindu,
rindu amat apabila satu ikatan itu terjalin kerana cinta kepada Allah.
selama ini, mana pernah dia punya rasa begitu.
mana pernah dia bergaul dengan orang-orang sebegitu,
sombong katanya.

tapi sekarang,
teman-teman sefikrah,
biar tidak pernah bercakap di zaman sekolah menengah seakan tercantum kembali,
masing-masing meluahkan rindu.
dan air mata minitis.
laju.

itulah.
bila hati kita terjalin kerana Ilahi.

Allahurobbi.

semoga kita bersama-sama kekal thabat dalam perjuangan agama suci ini,insha-Allah.
kredit gambar : sini :)



Usrah,
bunyinya cukup indah,
antara kita dan naqibah,
tiada malu berkongsi masalah,
menasihati antara satu sama lain penuh hikmah,
menenangkan jiwa yang terkadang gundah,
dan dari situ terjalin satu ukhwah,
dari ukhwah kita saling memapah,
tidak mahu antara kita rebah.
bersatu memikul beban dakwah.

Kita di tarbiyyah,
melalui usrah,              
menguatkan akidah,
memperbaiki ibadah,
memantapkah sahsiah.
Hanya kerana Allah.

Usrah dan tarbiyyah,
bukan untuk bermegah,
kononnya sudah ada tiket ke Jannah,
namun usrah dan tarbiyyah adalah satu alat mendekatkan kita dengan Allah.
Menjalankan tanggungjawab sebagai abid dan khalifah.


[iffah_ghazali]
[150111]
.kuala lumpur.




p/s : jom usraaaaaaahhhh :)


Sunday, November 20, 2011

tak best kan macam ni.

Assalamualaikum :)

Matanya tidak lepas memandang 'tempat hibernasi kawannya',

aarrggghhhh..
sepah lagi..
baru je kemas semalam,
nak harapkan rumetnya itu, jangan harap la.
siap berdebu meja kecilnya,
pun dibiarkan sepi je.
'asal aku hepi' - mungkin kata rumetnya.

tapi dia tak boleh,
dia memang tak boleh kalau tengok rumah bersepah,
kalau ada pinggan yang tak berbasuh,
terus naik suhu kepada 313 darjah,
rasa nak meletup.

buang sampah pun sama,
dah ada jadual buang sampah,
tapi tu pun, ada je yang buat-buat tak faham,
buat sampah pandaiiiii,
nak buang, kenapa berat sangat, wak?
*menangis hiba*

bila masuk waktu solat,
pernah sekali,
dia terlewat bangun,
'kenapa kawan saya tak kejut saya?'
timbul dalam hati,
'kenapa saya selalu je kejut diorang,
tapi diorang tak pernah kejut saya...'

time tengok tv,
dia tak nak tengok kartun boboi-boy,
dia tak nak tengok 8tv,
tapi kawan-kawan nak tengok,
takpelah. kita bagi peluang,
timbul dalam hati lagi,
'nak tengok semanis kurma...'

hmm.

dan disinilah,
perang rumet bermula.
kawan tak serasi,
rumet tak faham kita,
golongan yang mengalah merasakan dia tertindas dan ditindas.
asyik dia yang buat semua.
dari susun kasut,
sampailah sapu bilik,
dan berus lantai bilik air,
diaaaaa je yang kena buat.
kenapa rumetnya seolah tidak faham,
atau mereka memang tak pernah faham?

adegan 'senyap-tidak-bercakap-sesama-rumet' dilancar,
seorang menahan geram di dada,
seorang memang jenis tak akan mula kalau tak ditegur,
dan yang lain tidak mahu masuk campur.
senyap.
sepi.
masing-masing membisu.

....

tarbiyyah selama ini teruji,
dia sering mengharapkan ikhlas dalam setiap yang dibuat,
tapi sukar.
sebab masih ada karat jahiliyyah yang menyapa untuk masuk ke dalam diri,
syaitan masih giat dan tidak akan pernah putus asa untuk menggagalkan kesabarannya,
dan banyaknya dia kecundang.

dia juga manusia biasa.
#teresak-esak di bawah bantal.

....

awak,
sabar eh,
memang susah sangat nak ikhlaskan diri kan?
kita cuba,
tapi terselit jugak perasaan tak puas hati,
cepat-cepat istighfar,
awak 'refresh' niat balik.
buat sesuatu hanya kerana Allah.
tanpa mengharapkan ganjaran dan balasan apa-apa pun.

dan karat jahiliyyah tak akan hilang,
selagi kita tak bersihkan hati kita.
tingkatkan lagi Habluminallah,
Hubungan kita dengan Allah.

'Bila mana kita merasakan hubungan sesama manusia seakan goyah, renungkan kembali bagaimana hubungan  kita dengan Allah...'

sampai bila nak berterusan macam ni kan?
semua orang, kena turunkan ego,
malu dengan Allah,

kalau dia tak nak mengalah,
awak pun nak kena keras hati jugak ke?
awak kena usaha,
tak best kan tengok sesama rumet tak bertegur,
kena ambil inisiatif.
selagi mana tak ada komunikasi,
perkara ni tak akan selesai.
so, macam mana pun metod yang awak guna,
nak 'face to face', (lagi bagus),
tapi saya faham,
susah kan nak commmunicate dengan orang yang kita rasa dah berapi-api geram dalam hati kita,

cuba cara lain,
surat pun ok.
awak luahkan apa yg awak rasa,

tidakkah kebahagiaan kita berganda apabila melihat orang lain bahagia?

dan jangan lupa,
kalau ada duit lebih,
selit hadiah sekali.
tak perlu mahal-mahal,
chocolate Hershey's yang plastik putih pun takpe, eh. :p
tunjukkan keramahan,
kesediaan kita nak tamatkan perang dingin ni.
kalau rasa surat macam kuno,
err.
takpe. guna facebook.
letak dalam mesej dia.
malu?
mula-mula memanglah,
tapi percayalah,
lepas awak dah hantar mesej/cakap dengan dia,
awak pasti akan rasa 'lepas' segala macam perasaan yang tak best dalam diri awak!

'Mengalah bukan bererti awak kalah, tapi itu menunjukkan kematangan awak dalam menangani masalah dan kemenangan akan muncul selepas ini...'

dan setiap rumah,
should be ada satu papan putih,
yang kecik-kecik je (budak-budak punya kat kedai mainan, hehe)
untuk tulis peringatan kat situ,
contohnya :
'bayar sewa = 2 hari lagi (jangan lupa)'
'kena buang sampah'
'aunty rumah nak datang, kena bersihkan rumah! '
dan atas 'whiteboard' tu jugak,
awak boleh selitkan teguran yang lembut atas tu,
mestila tak menjurus pada sesiapa,
tapi orang yang baca tu mesti terasa jugak kan?
oopss.
eh, bukan niat utama nak bagi orang terasa,
tapi sebagai peringatan untuk semua ahli rumah jugak :)

dan bila kita dah pilih metod-metod ni,
satu je.
kena berlapang dada,
tak boleh sekerat jalan.
tiba-tiba nak lancarkan perang panas 2.0 pulak,
please, jangan please.

yakin,
Allah tahu, kita dah usaha.
dan selebihnya kita bertawakkal pada Allah...

sebab,
hati mereka, bukan kita yang pegang,
tapi Allah.

jadi selayaknya kita pohon pada siapa?
Allah.
Hanya Dia.

untuk masalah-masalah minor,
seperti berebut tv,
(sungguh tidak matang, hehe),
tak suka berkongsi makanan,
liat nak bayar duit minyak kereta,
suka gelak kuat-kuat sampai jiran sebelah rumah bising.
hehe.
perkara ni akan selesai, bila perkara induk diselesaikan dulu,
yakni sesama ahli rumah tak bercakaran,
bila ahli rumah dah berbaik-baik,
confirm kita akan bertolak ansur,
fahah-memahami, tolong menolong, 
eh. dah macam rukun usrah pulak. :)
ha, betullah.
usrah tu kan keluarga,
dan housemate, roomate kita pun dah macam ahli keluarga jugak kan?
sebab kita tinggal satu rumah.
hehe.

kita pasti akan lebih faham,
rumet kita jenis tak boleh tido kalau tak tutup lampu,
so kita beli lampu extra, atau yang ada ruang tamu,
duduk kat ruang tamu kalau nak stay up.

dah tahu dia kalau mandi, mesti lama.
so, sama ada awak, atau kawan awak yang kena bangun lebih awal untuk mandi,
atau pun, ambil nombor giliran. :)


jadi, kita akan mudah untuk 'give and take'.
setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing kan?
sebab kita sendiri pun mungkin ada habit yang orang lain tak suka.
ingat tau!


dan bila kita tengok rumah tak sapu,
pinggan tak berbasuh,
ringan-ringankan tangan nak tolong buat,
jadikan ini salah satu praktis untuk kita melangkah ke alam rumah tangga nanti.
:p

yang paling penting,
ahli-ahli rumah,
banyakkan baca Al-Quran,
sebab rumah yang tak diperdengarkan ayat suci Kalamullah itu,
diibaratkan seperti kubur.
awk tak nak rumah awak dilihat seperti kubur di mata Allah kan?
dan moga-moga Allah lembutkan hati ahli rumah kita tu,
untuk faham peranan sebagai ahli rumah.
saling kejut-mengejut untuk solat,
saling ingat-mengingat antara satu sama lain,
sebab kita mesti nak ajak housemate, rumet kita masuk syurga jugak kan?


'kalau nak housemate kita jadi hoyeaaahhh, kita dulu yang kena jadi housemate yang hoyeeeaahhh!'

jadi,
awak,
jangan terlalu simpan dalam hati,
muhasabah.
takut dengan Allah,
turunkan ego awak,
kerana Allah.
tak nak selamanya macam ni kan?

relaksla.
Allah kan ada :)

'Tunjukilah kami jalan yang lurus...'
(1:7)
p/s : sayang housemate saya! <3

Friday, November 11, 2011

kakak ber'adik' lapan.

Assalamualaikum :)



Mei,2011
teratak 292.

"Angah habis praktikal bila?"

emak bersuara,
memecah suasana kami sekeluarga yang ketika itu sedang enak menjamah hidangan makan tengahari.
#ohh. teringat lauk masakan mak kat rumah. kesat air mata. hehe :)

"hmm. akhir bulan sebelas mak. kenapa mak?"

tanya saya kembali.

"Ohh.. mak due bulan 11 nanti.."

"Ha? mak due? mak....... mengandung ke?"

siapa yang tanya tu?
ya. itulah saya.
kedengaran seperi kanak-kanak berusia lima tahun, kan?

sah-sah mak kata 'due' tadi.
saya tak salah dengar kan?

Mak angguk.

saya agak dan memang terkejut,
tapi reaksi biasa-biasa saja.
tapi dalam hati...

'Angah-nak-dapat-adik-lagi-biar-betul?'

adik-adik yang lain gembira saja.
lagi suka adalah.
ye la,
mereka kecil-kecil lagi.
mestila gembira nak dapat adik lagi!
:)

saya?

saya gembira juga.
namun terselit perasaan bimbang.
saya risau kesihatan mak.
mak dah lebih 40 tahun.
usia yang agak berisiko tinggi untuk ibu-ibu mengandung,

tapi saya percaya,
anak adalah rezeki dari Allah, kan :)

dalam tempoh mak meng'confess'kan yang mak berbadan dua,
sehingga mak melahirkan,
saya banyakkan doa.
tidak putus-putus.
semoga dipermudahkan segala urusan mak,
InshaAllah.

dan saya yakin,
semua ahli keluarga mendoakan kesihatan emak dan baby.
pasti.

namun,
yang menambah rasa takut saya,
tekanan darah emak melebihi paras normal,
menyebabkan emak setiap hari menjadi pelawat tetap klinik kesihatan berdekatan rumah.
pil-pil hadiah dari doktor pastinya antara ikhtiar emak untuk menurunkan tekanan darah.

walau apa jua keadaan emak,
ada seseorang yang sentiasa ada untuk emak.
abah.

lantaran disebabkan kami anak-anak yang meningkat remaja ni sedang berjuang menuntut ilmu di perantauan,
abahlah yang memudahkan kerja-kerja mak,
membasuh baju, menjemur baju, melipat baju,
semuanya abah.
terima kasih, abah :)

abah lah segala-galanya buat emak,
penguat emak,
peneman emak.

Alhamdulillah.

November 3, 2011.
4.30 pagi. sentul.

saya terjaga.
dicarinya henfon,
satu mesej dari emak.

'Buat anak-anak mak yang disayangi, mak telah selamat melahirkan anak mak yang ke sepuluh. baby boy..
Alhamdulillah..terima kasih atas doa yang tidak putus-putus untuk mak...'

begitulah antara kandungan mesej mak.
Alhamdulillah.
syukur tidak terkira dipanjatkan hanya kepada Allah SWT.

'Sempat lagi ye mak taip mesej...'
saya membalas.

dan mak membalas,
'tangan tak sakit. he, he, he'

emak.. emak..
sempat lagi mak buat angah senyum pagi-pagi buta ni.
hehe.

Cuti Hari Raya Eidul Adha,


Along, angah, ateh, dan acik, pulang serentak kali ini.
masing-masing teruja untuk bertemu adik baru.
masih terngiang kata-kata along,

"Ingat senang ke mak boleh lahirkan kita sepuluh beradik?"
dan kata alang,

"Melahirkan anak ni adalah sakit  kedua yang paling sakit selepas sakaratul maut..."

betul along,
betul alang.
mak seorang yang sangat kuat,
Subhanallah.
Hebatnya Allah ciptakan wanita!

punyai rahim yang kuat,
untuk menampung anak didalamnya.
dan kata abah,

'Dalam diri setiap wanita, Allah dah fitrahkan perasaan kasih sayang melalui penciptaan rahim. rahim itu kasih sayang. dan rahim itu juga salah satu nama Allah...'

hampir menitis air mata saya.
membayangkan saya nanti,
dan kita nanti.
adakah saya punya kekuatan seperti emak?
mudah-mudahan.
Insha-Allah.


terima kasih mak, sebab lahirkan kami,
sepuluh beradik,
5 amir, dan 5 ameerah,
kami berusaha untuk menjadi anak yang soleh solehah buat mak dan abah.
inshaAllah.


berbalik kepada cerita.
mak ditahan di wad kerana tekanan darah yang tidak mahu turun.

sehari sebelum hari raya,
Alhamdulillah,
mak dibenarkan pulang.
bersama adik baru.

Maha Suci Allah,
setelah sekian lama saya tidak menimang adik kecil,
inilah kali pertama saya merasai,
pengalaman menimang adik kecil ketika usia saya sudah mencapai angka 2*.
(umur adalah rahsia. :p)
anak kecil ini suci sekali.
tidak ada dosa.

Allah Maha Pencipta. Allah Maha Pemberi Rezeki.
:')

selamat datang ahli baru :)


biar masing-masing agak kekok untuk memangku adik pada mulanya,
tapi kami harus, dan mesti belajar!
kan nak jadi seorang ibu juga satu hari nanti.
gelak kecil.

bila masing-masing sudah besar,
sesi memberi nama untuk adik kecil ini seakan payah sekali,
banyak nama yang dicadangkan.
angah bagi cadangan, si kembar tidak bersetuju,
acik bagi cadangan, along pula yang membantah.
alahai...

untung ada abah,
sehelai kertas bertulis nama cadangan di'print'kan.
dan si kembar abah lantik sebagai 'SPR'
dan kami mengundi nama yang dirasakan sesuai untuk adik,
dan majoriti berpihak kepada....

Muhamad Naqeeb bin Ghazali
:)

buat adik angah,
semoga menjadi anak yang soleh,
dan tidak leka dengan mehnah dan tribulasi kehidupan,
semoga akan mengetuai pimpinan gerakan Islam satu hari nanti,
dan dapat memberikan cahaya kebahagiaan buat keluarga kita,
Insha-Allah.

November 12, 
12.29 am, sentul.

dan saya ketika ini.
hanya satu yang bermain di minda.
'sakit-rumah'.

err. jangan dilayan saya ni.

#muhasabah.
kita pandang saja sekeliling,
semuanya adalah tanda ciptaan Allah.
dan salah satunya,
penciptaan manusia itu sendiri.

Allahurobbi....


'Dan antara tanda-tandaNya (Allah) ialah Dia (Allah) menciptakan kamu daripada tanah, kemudian tiba-tiba kamu (menjadi) manusia yang berkembang biak..'
(Ar-Rum : 20)
"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan 'pati' itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh. Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku, lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging, kemudian kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang, kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu, Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta."
(Al-Mukminun : 12-14)




p/s : muka angah masa kecik, sama dengan muka adik! :)
p/s/s : dah jadi kakak untuk 8 orang adik.. Terima kasih Allah...



awak tak bosan ke jadi robot?

Assalamualaikum :)

pagi masuk kerja,
lewat petang baru balik,
kadang-kadang jam berdenting pukul 9 malam baru nak bagi salam masuk rumah,
balik, solat, mengaji, makan, bersih diri,
baca buku kejap,
tidur.

rutin yang sama.
diulang.

nak online malam2,
jarang sekali.
nak tulis blog apatah lagi.
sebab tu la,
entri baru tak sempat di'publish',
berkepuk dalam draft,
tunggu masa nak 'expired' je.

tu la.
dia.

lagi-lagi cipta alasan.

:(

busy memanjang,
kononnya 'auditors' life'
beginilah.

sehingga tiada masa untuk mencuri masa.

audit company orang, jangan lupa audit diri sendiri juga! :)

dan hari ini,
sepotong ayat ini.
buat dia terpana seketika.

"bukan ke daie tu harus tersusun hidupnya dan menjaga waktu (10 muwasafat tarbiyyah)"

ya.
dia lupa itu,
muwasafat tarbiyyah.
salah satunya 'Haarithun ala waqtihi'

'menjaga masa'

menjaga masa bukan hanya kita mengaturkan tugas dengan membuat jadual waktu harian dan ditampal di sebelah katil,
dan bukan juga hanya membeli jam loceng hello kitty untuk mengejutkan kita bangun pagi,
dan bukan juga dengan menulis 'dear diary....' sebelum hendak tidur,

tapi ianya lebih dari itu.

kita tahu masa itu penting,
tapi kadang-kadang kita bertangguh juga.

err.
bukan kadang-kadang.
kita selalu bertangguh juga.

kan?

dah namanya student.

baru je nak bukak buku,
facebook dulu, cari mood nak study.
tengok wall 'sayang saya' dulu,
ok.
dah. study.
haha.
gelak sikit.

siapa la yang ajar cari mood kat facebook ni kan?
kalau bukak page ustaz azhar idrus (original), baca tazkirah,
elok juga.

tapi kalau dah bukak 'muka-buku' lima jam,
ceraaaahhh je mata.
tapi bukak buku sepuluh minit,
dah tersengguk,

err.

siapa boleh jelaskan di sini?

hehe.
tak perlu nak tengok orang.
meh tengok diri sendiri meh.

konon takde masa nak study, nak pergi dengar talk, nak sembahyang jemaah, nak baca al-Quran, nak belajar masak (hehe),
tapi sebenarnya ada je,
cuma kita je yang banyak isi masa dengan perkara-perkara yang membuang masa.

Astaghfirullahalazim..

'Masa yang berkualiti bukan terletak pada banyak mana masa yang kita ada, tapi bagaimana kita menguruskan masa yang kita ada...'

jom awak,
kita berusaha,
menguruskan masa dengan sebaiknya.
tak kira lah awak student atau dah kerja,

semua orang diberi masa yang sama.
24 jam sehari dan 365 hari setahun.
tapi mengapa kita masih memberi alasan tidak cukup masa?

kita guna masa yang kita ada,
untuk dekatkan diri dengan Allah,
baru lah bertambah keimanan kepada Dia,
bertambah kecintaan kepada Dia,
bertambah bersemangat untuk kita beramal ibadah untuk bertemu Dia
Maha Pencipta, di Akhirat kelak.
Insha-Allah.

dalam sepotong hadis riwayat At-Thabrani dan Abu Na'im,

Seorang sahabat bertanya:"Ya Rasulullah, bagaimanakah orang yang baik itu?" Nabi SAW menjawab: "Yang panjang usianya dan baik amal perbuatannya." Dia bertanya lagi:"Dan bagaimana orang yang paling jahat?" Nabi SAW menjawab: "Orang yang panjang usianya dan jelek amal perbuatannya"

ha,
pilihlah.
nak jadi yang mana.
orang yang baik?
ataaauuu...orang yang rugi?


"Demi Masa.
Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian.
kecuali orang yang beriman, dan beramal soleh,
Dan mereka berpesan dengan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran"

(Al-Asr :1-3)

jom awak,
dah tak nak tangguh-tangguh,
dah tak nak buang masa,
dah tak nak bagi alasan tak cukup masa.

memang susah nak istiqamah,
tetapi yakinlah.
selagi mana awak yakin Allah ada bersama-sama dengan awak,
setiap masa,
Insha-Allah, Allah pasti mudahkan jalan kita untuk melakukan ibadah kepadaNya.
dan jangan lupa, banyakkan doa!



p/s : jazakumullahu khairan kathiran untuk awak-awak semua  :)

p/s/s : ini entri saya dulu-dulu : masa itu emas, emas itu mahal :p

*Happy birthday untuk kembar saya. November,10. semalam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...