Friday, July 29, 2011

audit : dia dan seniornya.

Assalamualaikum :)



"iffah can you open the worksheet in your laptop aa?"

"ha?"
cepat cepat tangan menarik cursor,
ingin minimizekan 'google chrome' windows.

dalam kalut, dia tertekan restore down.
masih ternampak windows sedikit, walaupun dikecilkan.
hati berdebar.

dia bukan takut kerana berfacebook semasa bekerja,
tapi...

'senior'nya berbangsa cina yang juga seorang freethinker itu memandang.

wahh,
'islamic radio aah'

dia terkejut,
tidak menyangka itu respon 'senior'nya.

dalam hati, terselit rasa takut,
tapi zahirnya, dia senyum sahaja.

memang kegemaran dia begitu.
sambil ber'excel', sambil telinga mendengar,
dari berangan, lebih baik didik hati dengan alunan nasyid dan zikir.
tidak disangka,
hari ini terdedah kegemarannya itu.

dia bimbang, namun berlagak biasa sahaja.
dan,kerja disambung semula.

.....

kenapa ye?

kita suka begitu.
malu sangat kalau orang tau yang kita ni nak dalami agama,

kawan-kawan suka ketawa,
perli.

"bajet imam muda la ko ni"
"ko nak ganti Ustazah Siti Nurbahyah ke?"
"ko sedarla diri sikit, diri sendiri pun tak betul, nak nasihat orang"

pengaruh persekitaran sangat kuat. ya, sangat kuat.
lebih-lebih lagi akhir zaman ini.
kita mudah fikir apa orang kata,
berbanding apa Allah kata.

Astaghfirullah. :'(

kan best, ambik semangat Harimau Malaya, untuk sambut ketibaan Ramadhan ni. :)


dan caranya,
hati itu yang perlu kuat.
kekuatan itu perlu dipohon,
untuk lawan nafsu.
dan,kekuatan itu datang dari Allah.

carilah.
banyakkan membaca Al-Quran,
banyakkan puji Allah, banyakkan sujud padaNya.

supaya kita sentiasa kuat,
supaya kita sentiasa bangga dengan Islam.
supaya kita sentiasa mendapat petunjuk dari Allah,
InshaAllah.

untuk saya dan kita :
'jangan malu bila orang asyik pandang bila naik lrt'
'jangan malu bila orang sebelah jeling-jeling tengok kita menghadap hp, baca mathurat sambil tunggu tren'
'jangan malu bila orang tahu kita dengar radio islamik'
'jangan malu untuk pergi surau sembahyang jemaah'
'jangan malu untuk bukak tv9 tengok halaqah sentuhan qalbu'
'jangan malu untuk share something yang bermanfaat dalam fb'

tapi, 
berbangga lah dengan Islam,
tunjukkanlah betapa Islam itu indah,
doakan supaya orang yang memandang itu, semuanya mendapat redha Allah.
InshaAllah.

betul,
bukan senang untuk bekerja di tempat yang majoritinya bukan Islam,
tapi percayalah.
Percaturan Allah itu sangat luas.
Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.

'sibuk mana pun kita, pastikan ini jangan berkurang : hubungan kita dengan Allah'

bila lagi kita nak mula didik hati,
kalau tidak sekarang?

"Islam itu datang dalam keadaan asing, dan akan berakhir dalam keadaan yang asing juga,dan beruntunglah orang-orang yang asing itu "

berbalik kepada cerita dia dan senior.


dalam kereta,
dalam perjalanan pulang dari port klang,

"hey you, tak nak convert to Islam?'

tanya seorang senior melayu kepada senior berbangsa cina itu.

dia di tempat duduk belakang, hanya memasang telinga.

"you teach me la".

pendek sahaja jawapan senior cina itu.
namun terselit penuh makna.

Subhanallah!
dia kagum dengan jawapan 'senior' nya.

dalam hati,
lewat petang itu, dia berdoa,
moga senior mendapat hidayah Allah, InshaALLAH.


p/s :
takut. tapi kena ingat, pesan pada hati, 'ALLAH ADA'. dan kita pasti tersenyum. sebab kita yakin. Allah pasti akan tolong kita. :)

::selamat menyambut Ramadhan, pembaca yang disayangi semuanya. :D ::
semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita, niatkan dalam hati. InshaAllah.


p/s/s : klik sini untuk dengar Islamic radio tu :)

Sunday, July 17, 2011

over! bajet! syok sendiri!

Assalamualaikum :)

hmm.
'pelik ni,biasa aku tengok kedai makan ni takde orang je,
tp time aku makan sini, ramai pulak orang nak datang'

'aku ni bawak luck yg baik ke eh?'
ke aku ada daya penarik?'
waaahhhh~
hihi.

...

lalu kat tempat ramai orang je,
'kenapa aku rasa semua orang tengok aku ni?'
ala, buat2 biasa je.
'ke baju n seluar aku tak matching hari ni eh?'
haha.
...

lalu depan cermin,
'kenapa la orang dalam cermin ni jelita sangat eh?'
*sebarang kesan muntah di atas laptop anda adalah tanggungjawab sendiri, hehe*

...

amboi awak,
dah-dah la tu,
semua orang pernah rasa macam tu.
rasa apa?

perasaan 'PERASAN'.
bagi capital letter sikit. hehe.

kita kan cepat benar perasannya,
perasan ada orang tengok,
perasan baik,
perasan cantik,
perasan pandai,
perasan kaya.
perasan hot.

hah, apa lagi?
(perasan Wardina? ;P)

tak salah nak perasan pun,
tapi jangan lebih-lebih.
sampai semua orang dah tak nak dekat,
sebab kita dah terlebih perasan.
bangga sangat dengan apa yang kita perasan kan tu.

padahal bukan milik kita pun kan?
ada pemilik mutlaknya,
Allah Azza wajalla.
kita ni pinjam je,
hanya sekejap.
dipinjamkan di dunia.

so, jangan perasan lebih-lebih.
besederhana lah dalam bercakap.
sebab mungkin kita tidak sedar,
kita dah ter'over' perasan,
sehingga menyebabkan unsur-unsur riyak mula mendapat tempat di hati.
Astaghfirullah.

nisfu Syaaban : lebihkan memohon keampunan dari Allah Swt. :)

tapi ada satu perasaan perasan ni,
kita jarang sedar,
atau mungkin tidak pernah sedar.
tapi sangat bahaya!

'perasan yang kita ini tidak pernah melakukan dosa.'

Astaghfirullah.
teringat pembacaan di sebuah laman sesawang,
'dosa yang kita tidak pernah perasan, adalah merasakan diri tidak pernah berdosa'

jadi,
kita kena selalu perasan,
kita banyak berdosa.
seperti kata teman,
'merasakan diri sentiasa berdosa itu sangat perlu'

perasaan perasan yang ini,
perlu ada dalam setiap kita.
wajib ada.
kena sentiasa sedar,
kita ini hanya hamba. dan kita ini namanya manusia,
takkan lari dari melakukan dosa.
takkan.

bila kita dah setiap masa perasan ini,
kita akan sentiasa, banyakkan memohon keampunan dari Allah,
lidah kita akan basah dengan Istighfar,
kita takut,
perbuatan kita sebenarnya telah lari dari perintah Allah.
tidak mengikut panduan yang sebenar.
Nauzubillah.

konklusi-banyaknya dosa kita!
jangan rasa takut bila kita rasa kita dah buat banyak dosa,
jangan rasa malas untuk memohon keampunan,
sebab Allah itu Maha Pengampun.
Allah Maha Penyayang.

Allah dah sediakan jalan untuk kita.
untuk mengikis dosa-dosa kita yang lalu.
hanya satu,
bertaubat.
kembali kepada Allah. :)


note :
Ramadhan mula menjengah, mungkin ini masa yang terbaik, untuk kita mula menilai kembali sekeping hati. 
sudah berkaratkah? jom cuci hati! 

note-note: dah lama tak update. ada lagi ke orang baca blog saya ni? hmm. ;(

Saturday, July 2, 2011

bakpe bolok sangat awak ni?

Bismillahi wal hamdulillah. :)
Assalamualaikum.

dia senyum sorang-sorang menghadap laptop.
dan ketawa terkekeh.
dan lagi. ketawanya bertambah kuat.
entah apa yang lawaknya,
tiada siapa yang tahu.

mereka mula tidak senang.
melihat kawan dengan muka hairan.

aiihh. pelik betul kawan aku ni.

dia hidup dalam dunianya.
dia tidak ganggu mereka.
tapi kenapa mereka tidak senang?

........

perangai pelik sikit,
orang mula dah buat muka,
pakai pelik sikit,
orang mula pandang 2,3 juta kali.

heh.
kenapa tengok macam tu?

awak cakap kat sapa ni?
saya bercakap dengan saya.
saya bercakap dengan kita.
sebab kita suka begitu.

'kita suka memandang pelik orang, sehingga kita lupa pelik sendiri.'

pelik kan,
kita sanggup bazirkan masa lama2, depan laptop, update blog, tengok youtube,
tapi time sembahyang, 3 minit pun tak sampai,
mengaji pun tak sempat dah.
nak tengok cerita juvana pulak lepas ni.
Al-Quran atas almari dah berhabuk pun.

ermm. (fikir-fikir)

pelik tak,
bila bab perut kita, nak makan sedap-sedap.
mahal pun takpe,
teringin weh nak makan fish n chips  kat carls junior.
ala, takpe. sekali 2 kala je.

tapi bila tengok pak cik buta dan tempang tepi jalan tengah mengaji,
kita tak sanggup nak keluarkan duit untuk bersedekah,
nak pandang pun tak lalu.
Astaghfirullah.

errrkk.

pelik betul kita ni,
kain dicipta elok je kan,
tapi kita sanggup beli jugak kain yang carik-carik,
jarang, ketat,terdedah,
untuk kita pakai.

hahahaha.
ko sendiri yang pelik,
tapi tak sedar.
rasa nak terguling je gelak.

aii. orang macam ni pelik tak? ;P


sedarlah.
Allah cipta manusia berbeza-beza,
ada yang selesa hidup dengan alamnya.
gelak sorang-sorang,
sedih sorang-sorang depan laptop.
tapi dia tidak pernah tinggal solat.
mengaji pun setiap hari.
tapi kita?

Allah cipta manusia tidak sama,
supaya kita belajar terima perbezaan orang lain.

'jika kita kurang di situ, akan ada lebihnya di mana-mana'

'jika kita banyak kelebihan sekalipun, akan ada kurangnya di mana-mana'

kerana manusia itu tiada sempurna.

jadi,
tak yah la nak buli, gelakkan orang yang agak lain berbanding kita.
sebab kita semua hamba Allah.
terima perbezaan seadanya.


orang pelik itu tidak salah, cuma kita yang memandang dia dengan cara yang salah.

ok?
:)

jadi lepas ni,
betulkan pandangan mata kita,
kita lihat sesuatu,
kaitkan dengan Islam.

Islam bukan sekadar agama yang kita anuti,
tapi Islam juga sebagai kaca mata,
bagaimana kita untuk melihat dunia.

Hebatnya Allah menciptakan manusia yang pelbagai jenis, pelbagai ragam.
Hebatnya Allah kerana mampu mengaturkan bermilion-milion manusia,
Hebatnya Allah, Tuhan kita! 

Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahaillallah,Allahuakbar!




p/s : masih dalam proses memujuk hati. doakan saya ;'(
p/s/s : Syukran kathir, orang yang belanja pizza semalam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...