Monday, May 30, 2011

zzz dan zzz lagi.

Assalamualaikum :)

mengantuknyaaa.
nak sambung tido lagi.
ermm, tak boleh la,
hari ni dah start kerja. :(

semalam dah tido awal,
pagi ni mengantuk jugak.

kalau tido lewat pun,
sama je,
lagi la mengantuk pagi-pagi ni.

kejap je. nak sambung tido kejap je, 
lepas solat subuh. boleh la.. boleh la eh?

hehehe.

kenapa kita camni eh?
lepas subuh je, rasa nak sambung tdo balik.
kalau dulu zaman sekolah,zaman u,(cecehhh mentang2 sekarang dah praktikal),
boleh la jugak,
ada mak yang nak tolong gerakkan.
ada abah yang nak tolong ingatkan,
ada kawan yang nak suruh tandatangan kan kalau ponteng kelas
(errr, jangan buat eh. amaran!)

kalau ye pun ngantuk, jgn la buat cani cik abg oiii. hehe

tapi sekarang,
kita dah besar,
kena pandai manage kehidupan sendiri.
kan?

so, tips terbaik untuk mencapai kepuasan tidur yang maksimum,
adalah.
'kita jangan menidurkan diri, tapi biar Allah yang tidurkan kita'
ha. macam mana tu?
macam ni.

contoh menidurkan diri.
mengantuk dah ni, ok ambik wuduk,basuh kaki,
baring atas katil,
peluk teddy bear atau bantal peluk,
n buat-buat pejam mata.
lepas tu berangan, kan?
'esok nak tengok cerita kung fu panda, nak beli handbag baru, kasut baru' 
'tapi, nak shopping mana eh? sogo ke times square?sogo takde movie.ermm..'
'malu la tadi, terlanggar dengan sorang ni kat lrt. tapi hensem jugak dia ni. hikhik' 


ha, sape suka buat?
KITA.

tapi, bila Allah tidurkan kita,
bila kita dah rasa mengantuk,
ambil wudhu,
kebas-kebas katil sambil baca selawat 3 kali,
tepuk2 bantal,
then baring,
baca 3 Qul, baca doa tidur, baca ayat kursi, mengucap dua kalimah syahadah,
kita jangan tutup mata, buat-buat tidur,
tapi kita guna time ni,untuk ingat Allah,
nak berangan pun boleh,
tapi sebut nama Allah.
'Ya Allah, lewatnya aku solat asar hari ni, maafkan aku Ya Allah' 
'Allah, kenapa hati aku ni selalu asyik duk teringat kat dia,
Ya Allah,jauhkan aku dengan perasaan cinta yang tidak halal buatku,
 jangan kau lebihkan perasaan rindu ini melebihi perasaan rindu aku padaMu, Ya Allah, ' 
'Ya Allah, kejutkan aku pukul 5 Ya Allah, aku nak bangun tahajud Ya Allah'
apa-apa sahaja yang kita nak,
kita sebut,kita mohon dengan Allah.

sentiasa ingat Allah.
sampai Allah tidurkan kita.

even kita tidur baru 3 jam pun,
kita tetap akan rasa sudah cukup untuk kita.

InshaAllah,
perasaan yang kita rasa bila bangun tidur,
pasti akan terasa lain.
terasa jauh lebih segar.
terasa jauh lebih senang untuk bangun solat Subuh.
terasa jauh lebih dekat dengan Allah,

sebab kita telah sandarkan segalanya kepada Dia, Pencipta kita.
Hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita,
Yakin dengan Allah.

InshaAllah.

:)


*Imam as-Syafie sangat mengutamakan pengetahuan dan disiplin. Beliau  
membahagikan waktu malamnya kepada tiga bahagian:
         i.1/3 malam untuk berehat.
         ii.1/3 malam untuk menulis ilmu pengetahuan.
        iii.1/3 malam untuk beribadat.

tapi kita? guna seluruh malam untuk berehat pun,
masih tidak cukup?

p.s : kredit to~En Fuad Latip, Seminar Khusyuk Solat UiTM..
p.s.s : jom praktik sama-sama ~

Monday, May 23, 2011

BICARA HATI :bukan taste kita sekarang.

Assalamualaikum :)

jangan banyak tanya, baca je. 

jalan-jalan pesta buku,
tengok novel cinta bermacam-macam jenis,
macam-macam penulis,
sampai dah tak larat nak follow,
seakan-akan tawar hati,
macam dah boleh agak cerita novel ni,
balik-balik kahwin kontrak, then jatuh cinta,
hidup bahagia.mudahnya begitu.
sedang kita tahu,
cerita itu rekaan penulis,
ilusi, bayangan.
menjadikan kita khayal dengan dunia rekaan sendiri.

bosan.

tengok dalam laptop,
cerita-cerita korea, bersusun-susun,
sampai penuh memory hard disk,
cerita series ada, movies pun ada, running man pun ade, family outing pun,
ditambah pulak dengan series omputih,
how i met your mother, glee, macam-macam lagi.
rasa cerita yang berulang-ulang,
balik-balik begini, cinta,seks,
kehidupan mereka penuh gelak ketawa,

arrrgggghhhh! bosan.

lepas tu bukak internet.
mula-mula buka facebook,
baca status orang, like, tengok noti,
kalau rajin bukak, kalau malas biar je,
tapi banyak nye post2 yang mengarut,
nak delete facebook, sayang pulak,
tapi ada pun, ibarat fb tak ada tuan.

hmmmm.

bukak tab baru,
baca berita kejap, berita harian online, kosmo la,
sama jugak,
kerajaan begini, barang naik, fitnah politik,
luar negara- NATO serang Libya, Bieber dan Selena,
ok, baca headline je.
ada jugak baca berita full, tapi boleh kira dengan jari.
sebab alasan yang sama.
bosan.

member ajk keluar, hang out dengan kawan lama,
sambil-sambil shopping,
tapi seakan-akan takde perasaan,
dah tak rasa nak jalan-jalan buang masa macam dulu,
better pergi mall bila rasa memang ada tujuan nak pergi,
kalau tak, malas la nak jalan-jalan,
penat.

apa yang kita cari sebenarnya?
kita nak puaskan diri,
tapi akal tidak mahu menerima.

kenapa dengan kita ni?
banyak benda yang kita sukaaaa sangat buat dulu,
tapi sekarang dah tak rasa perlu.

kita dah besar ke?

"kita semakin besar, bila mana kita merasai tanggungjawab kita semakin berat berbanding dulu"

mentaliti kita berubah,
cara kita memandang sesuatu,
menilai sesuatu,
sama ada berkepentingan ke tak.

::hati kita sebenarnya sukakan ini::

kita semakin sedar,
tanggungjawab kita banyak.

tanggungjawab kita kepada Islam,
kepada keluarga,
kepada bangsa dan negara.
dan yang paling penting,
tanggungjawab kepada diri sendiri.

banyak kan nak kena fikir sekarang ni,
praktikal, rumah sewa, study, amal dan DA'WAH :)
dan lagi satu, kahwin?
^_^

kesimpulan
jangan pelik kenapa kita rasa macam tu,
sebab semua itu normal,
kita dah semakin matang.

untuk puaskan hati,
bukan novel cinta yang kita perlukan,
apatah lagi cerita cinta,

apa yang kita cari,
apa yang kita nak,
hanya satu.
jiwa yang sentiasa dekat dengan Allah.
ini fitrah kita.

"Hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"
(Ar-Ra'd : 28)

semoga kita Istiqamah dalam perjuangan agama ini,
walau apa pun metod yang kita guna,
blogging, v-logging, facebook, tumblr, da'wah fardiyyah,
ISTIQIMAH lah,
jangan putus asa,
Yakinlah. Allah ada bersama-sama kita.
InshaAllah.


p/s : contoh tidak ada kaitan dengan mana-mana individu. hanya sekadar contoh. :)
p/s/s : to all readers, asif for the long silent. dah semakin besar, hehe

Saturday, May 7, 2011

sarang hae yo (girl version)

Assalamualaikum.

untuk : awak yang pernah hadir dalam hidup saya.

awak, awak sayang saya tak?

kalau awak sayang,
awak takkan nak berkenal-kenal dengan saya dulu,
mintak-mintak nombor,
cara awak tu pun dah tunjuk awak memang tak serius dengan saya.
just nak main2 je dengan saya.


kalau awak betul sayang,
awak takkan minta couple dengan saya dulu,
awak just nak tunjuk dekat kawan awak yang awak pun 'ada-orang-nak-juga',
kenapa la mudah sangat saya masuk dalam perangkap cinta awak...



honey, sayang I tak?

kalau awak sayang saya,

awak mesti tak text saya just nak cakap awak rindu saya,
awak takkan ajak saya ber-YM, chatting, 
tambah-tambah bila saya tengah exam,
awak duk bermesej-mesej lagi,
saya nak study,
terganggu la saya, awak...

abang, abang sayang ayang tak?

kalau awak sayang,
awak mesti tak call saya malam-malam untuk cakap awak sayang saya,
awak mesti tak kacau time maghrib saya,
saya baru nak mengaji, awak dah call,
mengadu saya itu ini,
awak pun belum sembahyang lagi time tu kan,
macam mana awak nak pimpin rumah tangga kita nanti?
masa mengaji, memang la saya mengaji juga,
tapi hakikatnya,
ingatan saya pada awak,
berdosanya saya...


kalau awak sayang saya,
awak takkan ajak saya keluar kan,
keluar tengok movie, makan Carl's Jr,
main bowling,
dah la kita berdua je,
awak bukan suami saya lagi,
kenapa saya kena ikut awak?

papa, papa sayang mama tak?

kalau awak sayang,
awak takkan bagi chocolate,teddy bear, ros merah kat saya,
awak takkan post atas wall saya yang mengarut-ngarut,
<3? memangla bila awak post tu, hati saya berbunga-bunga,
tapi, facebook kan social network, semua orang boleh tengok,
kadang-kadang saya malu juga,
ramai la orang baca,
tak perlu la macam tu awak,
kita takde ikatan yang sah lagi,
setakat couple, tak bermakna awak akan jadi suami saya nanti.

you.. you sayang I tak?


kalau awak sayang,
awak takkan ambil kesempatan atas saya kan,
awak sengaja nak pegang tangan saya,
mula-mula memang la 'ter',
tapi lepas tu,awak selamba je main pegang-pegang,
lepas tu nak pegang pinggang saya pulak,
eh eh, tu belum lagi jadi suami saya,
tangan awak mula gatal miang keladi dah,

saya tak suka semua tu,
tapi kenapa awak buat jugak?

surat cinta pertama dan terakhir  :'(

awak,
dah la,
saya tak nak dah semua ni.
saya dah tak nak 'sayang' awak tu lagi.


kalau betul la awak sayang saya,
masa mula-mula awak tengok saya, 
mesti awak dah jatuhkan pandangan awak,
awak mesti jauhkan diri awak dengan saya dari dulu lagi,
sebab awak takut terpengaruh dengan hasutan syaitan,
syaitan tu musuh utama manusia kan.
hasutan syaitan sangat halus kan awak.

kalau betul awak sayang saya,
awak mesti doakan saya terpelihara dari maksiat,
bukan semakin ajak saya buat maksiat,

awak memang tak sayang saya.
kalau betul awak sayang saya, 
kenapa awak semakin heret saya ke neraka?
Astaghfirullah.

awak,
saya minta maaf,
tapi saya takut dengan Allah, Tuhan kita,
Allah larang hubungan kita macam ni,
saya nak cari redha Allah,
saya takut azab Allah di Akhirat nanti.
saya takut.
saya betul minta maaf.


awak, 
kalau betul sayang saya,

awak jumpa mak ayah saya,
kita halalkan hubungan kita dengan 'nikah'.
itu pun,
lepas kita dah Istikharah, mintak petunjuk dari Allah,
yang saya benar2 untuk awak.

saya dah tak nak cinta palsu lagi,
awak bukan cinta halal saya lagi,
minta maaf awak..

InshaAllah,
kalau betul awak jodoh saya,
kita PASTI dipertemukan kembali dalam ikatan yang sah,
bukan dengan cara macam ni.

saya harap awak terima keputusan saya,
saya harap awak sedar,
yang hidup kita singkat je.
saya tak nak hidup saya penuh dengan maksiat.

jom awak,
kita tengok diri kita balik,
kita sama-sama cinta Allah, kita bagi hati kita pada pemilik hati dulu.

awak,
terima kasih sebab pernah hadir dalam hidup saya,
saya takkan benci awak, saya akan doa, awak akan diberi hidayah Allah juga,
halalkan makan minum saya sepanjang kita keluar dulu,
halalkan pemberiaan awak pada saya, dan hadiah saya pada awak dulu,
yang dah lepas, biarlah jadi pengajaran buat kita,
yang saya nak sekarang,
saya nak sayang Allah, saya nak cinta Allah...


p/s :
jom bersih hati, awak.
jangan sedih, jangan nangis,
tapi kita kena malu dengan Allah.
kita nangis depan Allah...
kita dah banyak buat salah.
Mudah-mudahan Allah ampunkan dosa-dosa kita...


yang mencari redha Ilahi,
-saya-
070511,
1915


#untuk guy version, click here :) aishiteru

Wednesday, May 4, 2011

kerana saya ada...

Assalamualaikum :)

Kelas Arab terakhir.
Ustaz mundar mandir,
mencari ayat, menyusun bicara.

"jangan sia-siakan apa yang kamu belajar,
jangan berhenti belajar Arab setakat ini,
cuba-cubalah untuk praktis untuk mahir dalam bahasa Arab"

InshaAllah, ustaz.

sayu sahaja suasana kelas terakhir ini.
Murabbi saya ini tenang sekali,
sentiasa bersungguh-sungguh dalam setiap yang dilakukannya.
memberi teguran, merangsang anak-anak murid untuk menjadikan bahasa Arab satu bahasa yang mudah dan seronok untuk dipelajari.

jujurnya, bahasa Arab itu seronok :)
*Uhibbuki al-lughatul 'arabiyyah*

ustaz suka bercerita,
pengalamannya belajar bahasa Inggeris, pengalaman anaknya, dan berbagai-bagai lagi.
namun, ada satu cerita buat hati saya tersentuh, tersentap sedikit.
cerita Ustaz bertemu seorang mualaf.

"kenapa kamu masuk Islam?"

mualaf itu menjawab ;

"kerana saya ada Allah."
satu jawapan ringkas sahaja,
tapi mendalam maksudnya.
satu pengakuan ikhlas yang terbit dari hati,
bukan secara dibuat-buat.

betapa satu perkataan itu,
buat kita tertunduk malu,
terfikir mencari kebenaran kata-kata.


"kerana saya ada Allah."

Astaghfirullah. terasa malu sendiri.

sedang Mualaf ini sedar Allah,
tapi kita yang telah 20 tahun Islam ini,
adakah kita sedar Allah?

adakah kita rasa satu perasaan 'indahnya' dan 'asyiknya' dalam islam,
sebagaimana mualaf ini rasa?

tanya sendiri.
jawab sendiri.

manisnya Islam sebenarnya.

“Sesungguhnya agama (yang diridhai) di sisi Allah hanyalah Islam. Tiada berselisih orang-orang yang telah diberi Al Kitab kecuali sesudah datang pengetahuan kepada mereka, karena kedengkian (yang ada) di antara mereka. Barangsiapa yang kafir terhadap ayat-ayat Allah maka sesungguhnya Allah sangat cepat hisab-Nya.” [Ali Imran:19]
kata-kata sayang bukan hanya di mulut,
kalau sayang, tunjukkan sayang itu bagaimana.
kembali kepada fitrah :)

kata ustaz :

jangan sia-siakan Islam ini,
kerana di Akhirat, kita yang rugi.

muhasabah.

tanya diri sendiri.
apa perasaan kita bila menyebut,

"kerana saya ada Allah."



  • andai kita tak rasa apa-apa : 

Istighfarlah.
hati kita sudah parah sebenarnya.
perlu kepada rawatan kecemasan,
minta pada Allah untuk gantikan hati yang baru.
segeralah, carilah rasa itu dengan mendekatkan diri kita pada Allah.
U-turn kepada fitrah, yakni, kembali kepada Islam.
InshaAllah, andai ada kesungguhan kita untuk mencari manisnya Islam,
pasti Allah akan tolong kita.


  • andai kita rasa sedikit-sedikit tersentuh :


beruntunglah, kita sebenarnya masih mempunyai hati,
tapi perlu dibersihkan hati itu.
sentiasa beristighfar, dekatkan diri dengan Allah,
didik hati kita untuk buat baik.
bermujahadah dalam melawan nafsu.
gandakan amalan-amalan kita untuk suburkan kembali hati itu.
pada Allah kita sandarkan segala sesuatu.


kita : sudah kesuntukan masa
Dunia ini sudah berada di akhir zaman,
bumi kita ini sudah tua,
Malaikat Izrail bila-bila masa bakal menjemput kita.

tanya diri,
*baca nama masing-masing, biar bagi rasa sikit*

Nurul Iffah Ghazali,
adakah sudah bersedia untuk ke alam sana?

Ya Allah...
Aku memohon keampunanMu...



p/s : Ustaz Lutfi, terima kasih :)
*uhibbuki : saya suka

Monday, May 2, 2011

awak, kilat. :(

Assalamualaikum.


4 tahun dulu...


" awak, saya takut kilat"


tiiit.. titt...mesej diterima.


"awak jangan takut, saya ada. baca doa banyak-banyak eh"


dia tersenyum simpul di belakang katil.


dan, sekarang.


siapa awak nak tenangkan saya?
siapa awak untuk saya bazirkan kredit hanya untuk saya mengadu saya takut kilat?
siapa awak untuk saya kenang setiap kali kilat memancar?


ahh. kebudak-budakannya dia dahulu.


bukan hanya dia.
tapi kita juga.
kita selalu mencari pertolongan, mencari tempat mengadu selain dari Allah.


Istighfar.


sedarlah.
'awak' kita itu bukan sesiapa.
hanya makhluk Tuhan seperti kita,
tiada apa yang mampu 'awak' kita itu buat,


kerana kita sebenarnya ada DIA.
selalu ada untuk kita.
kenapa kita tidak pernah sedar?


kilat : amaran dari Allah SWT


Kilat bukti kebesaran Allah. mengapa kita tidak berfikir?




setiap kali hujan lebat, guruh dentum berdentum, kilat sabung menyabung,
perasaan takut menjelma,
memang itu yang disebut dalam Al-Quran,


“Dialah Tuhan yang memperlihatkan kilat kepadamu untuk menimbulkan ketakutan dan harapan, dan Dia mengadakan awan tebal (mendung)”. 
(Al-Ra`d 12)


Allah mahu kita rasa takut,
Allah mahu kita sedar,
kita tiada kuasa,
kita hanya hamba.


Allah itu Maha Besar,
Allah itu Maha Berkuasa,
Allah itu Tuhan kita.


Allah mahu kita berharap,
hanya Allah tempat kita memohon pertolongan,
jangan dicari pertolongan lain selain dari Allah SWT.



 baca doa ketika lihat kilat,
Allaahumma laa taqtulnaa bighadhabika wa tuhlikna bi’adzaabika wa ’aafinaa qabla dzaalika.

[Wahai Allah, janganlah Engkau bunuh kami dengan murka-Mu dan jangan Engkau binasakan kami dengan siksa-Mu, dan selamatkanlah kami sebelum itu.] (HR.Tirmidzi dari Ibnu Umar ra)



bila kilat, 
kita kena sentiasa ingat Allah,
itu adalah peringatan dari Allah.


kita banyakkan memohon keampunan,
MUHASABAH diri,
kita banyak buat kesalahan setiap hari,
Allah mahu sedarkan kita,


Hanya Dia tempat kita bertawakkal.


InshaALLAH. :)




p/s : hujan, panas, hujan - jangan lupa bawa payung :) 
kata along ; orang perempuan bawak payung : comel
 lelaki bawak payung: jambu. :) 
kata saya : ye la tu along ;P 




p/s/s : sila lawat tumblr ini. kerana saya suka :) klik tumblr ini.


p/s/s/s : orang frankfurt apa khabar? :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...