Wednesday, February 23, 2011

bila hidung kita semakin tinggi dari biasa

Assalamualaikum,

suasana dewan sepi.
dalam hati mereka,
terselit perasaan hanya mereka yang tahu.

lecturer mula membaca nama.
mengagihkan kertas kuiz.

tiga ekspresi dikenalpasti.

pertama.
gelak-gelak sengih sahaja.
"haha. aku fail la weh. dah la banyak lupa hari kuiz tu. hafal-hafal lupa. takpe la..ramai kot yang fail. kira takpe la tu..5 percent je"

kedua.
emosi mula berkecamuk.
"aduhh..fail ke.. sedihnye. aku dah hafal, macam mana boleh tak score ni. sedihnya.."

ketiga.
biasa-biasa sahaja.
gelak2 pun tak. sedih pun tak sangat.
"takpela, semua tu kan rezeki Allah. yang penting aku dah usaha yang terbaik"

ha,
cepat pilih.
awak dalam kategori mana tadi?

peringatan untuk saya dan kamu :
bersyukur atas rezeki yang diberi.

kita kena sentiasa ingat,
semua yang berlaku itu hikmah.
Allah nak bagi kita usaha lebih lagi.

jangan mudah mengalah.
jangan putus asa.
Allah uji kita sebab Allah sayang kita.


buat mereka yang lulus,
Istighfar banyak-banyak.
kerana.
kurniaan Allah itu merupakan ujian buat kamu.

"Dan Dialah yang mengangkat darjat sebahagian antara kamu di atas yang lain,untuk mengujimu atas kurniaan yang diberikanNya kepadamu"
(Al-An'am :165)

jangan rasa kita hebat.
jangan rasa kejayaan itu kerana usaha kita.
jangan rasa sombong.
jangan terlalu cepat bangga diri.

hidung,
jangan kau cepat meninggi dari biasa!
INGAT!
:)

hidup mesti kena positif. bersangka baik.

jom.
kita tukar mode.
tutup sejarah quiz tadi buat sementara,
fokus pada yang seterusnya.

kita set kan niat balik,
kita belajar untuk dapatkan ilmu kerana Allah.

jom amalkan,
sebelum buka buku,

  • ambil wudhu',
  • baca doa sebelum belajar,
  • fokus.


kalau rasa mengantuk,
banyakkan selawat, berzikir,
alihkan fokus pada perkara lain sekejap,
then,
sambung balik.

study smart itu penting.

InshaAllah.
kita semua boleh!

Kejayaan itu hanya milik Allah.jangan ber'itikad bahawa segala usaha kita adalah penentu kejayaan kita,
tetapi yakinlah bahawa tawakal kita hanya pada Allah SWT.
Allah Maha Mengetahui segala sesuatu :)


note :
untuk saya dan sahabat-sahabat yang saya sayang,
usaha semampumu untuk common test next week
Bi Taufiq wan Najah :)

note-note-note :
subjek menghafal memerlukan kerajinan yang tinggi :) tapi kita sekarang macam tak berapa rajin je.. so kena rrajin-rajin kan diri! 

Monday, February 21, 2011

jangan memilih untuk tidak memilih!

Assalamualaikum :)

mungkin.
keajaiban akan berlaku.
esok hari penentu.
:)

siapa yang belum tahu,
sila tahu sekarang.
proM wujud di uitm.
sila jenguk webpage ini => manifesto ProM UiTM 2011

 follow ini juga,
Gabungan Mahasiswa Merdeka

2011. tahun pemula revolusi pelajar.

*suka!suka!*

InshaAllah.

selamat mengundi.

nak pilih pemimpin, bukan macam pilih baju bundle,
kan along?

nak pangkah dia,
mesti ada sebab.

tak nak sokong,
mesti ada sebab juga.

undi anda penentu masa depan kita :)



p/s : mana manifesto calon mpp akaun ni?
kang tak undi kang..hehe


p/s/s: jangan buat undi rosak, tak baik.

Sunday, February 20, 2011

undilah saya.

Assalamualaikum :)

bas rapid bergerak perlahan,
berhenti di bus stop Perindu.

"eh, eh.  dah ada poster la"
'undilah calon fakulti anda'

ohh.
pilihan raya kampus (PRK) dah nak mula la,
perasan tak ni?

"entahla.
rasa macam takde efek pun PRK kat uitm ni.
ada ke tak, sama je"

itu yang biasa saya dengar.
dalam hati.
saya mula mengakui.

PRK uitm sedikit canggung dibandingkan IPTA lain.
di mana calon ProMahasiswa?
siapa calon ProAspirasi?

hah.
jangan buat-buat garu kepala,
jangan buat muka pelik,
pro M dan pro A pun tak tau.
betul tak, pelajar uitm?


tiada pro pembangkang?
kenapa tiada?
persoalan timbul.
mungkin uitm merupakan IPT yang diberi subsidi oleh kerajaan,
jadi,
mereka perlu patuh kepada arahan sebab nanti yuran pelajar akan bertambah mahal.(hehe)
atau,
kehadiran pembangkang bakal menggugat kredibiliti kerajaan?

realiti.
di sini,
4 calon di dalam satu fakulti.
mereka hanya bertanding sesama mereka.
calon yang menang akan terus dilabelkan sebagai Pro-Aspirasi.

jadi, pemilihan JPP berdasarkan apa?

pertama, mungkin manifesto yang dibawa mereka,
mungkin juga taraf akademik,
kadar keramahan dengan pelajar,
(mesra ke tak),
dan tidak lupa,
paras rupa.

jangan terkejut.
kerana ini yang berlaku.

pilihanraya kampus merupakan satu medium,
untuk pelajar memilih siapa wakil mereka.
untuk menyuarakan hak sebagai seorang pelajar.

di samping,
melatih semangat daya juang yang tinggi dalam kalangan pelajar.
tapi sayang.
di sini lain ceritanya.

PRK tidak memberi erti kepada pelajar.


kami tidak didedahkan dengan situasi PRK sebenar,
tiada sudut pidato,
(mungkin ada di Fakulti Undang-Undang)
tiada kempen besar-besaran,
melainkan kemeriahan
juntaian kertas-kertas berwarna-warni 'undilah calon fakulti anda'
di serata tempat di dalam kawasan kampus.
itu pun hanya beberapa hari sahaja.
(jimat kos.hehe)




perang poster.
kemudian,
pilihan raya dibuat.
calon yang menang akan melaksanakan janji mereka.
(itu pun kalau HEP luluskan)
dan sesetengah mereka hanya dilihat sebagai
goyang kaki semata.

kesan.
lahirlah pelajar seperti kita sekarang,
kurang minat pastinya,
malas untuk masuk campur.

tidak mahu melibatkan dalam politik.
perasaan 'ikut-suka-hati-kau-nak-jadi-apa-janji-tak-kacau-aku'
begitu menebal dalam kalangan pelajar.

ada atau tidak PRK,
langsung tidak memberi kesan.
untuk keluar mengundi,
jangan dicerita.
walaupun bekalan air kotak dan roti percuma diberikan,
berat rasa hati untuk keluar mengundi.
betul tak?

kerana apa?
calon fakulti pun kita tidak tahu.
(student akaun, tahu kan?)

pujian.
walau suasana pilihan raya uitm dilihat lesu,
tiada parti pembangkang (ProM),

jutaan terima kasih perlu dihulurkan.
Mantan JPP sebelum ini, Alhamdulillah.
melaksanakan tugas mereka dengan sehabis baik.
kita jangan menuding jari,
terima dengan hati terbuka,
kerana kita manusia.
tiada yang sempurna.

harapan.
ingin sekali melihat.
uitm juga seperti IPTA yang lain.
dari sudut pilihan raya kampus nya.

kami pelajar.
masih menunggu,
keajaiban itu berlaku.


note : sila keluar mengundi ya kawan-kawan. hari Selasa 22 Februari di setiap fakulti.
note-note: undilah saya! kerana undi anda bakal mencetuskan revolusi.
note-note-note : jangan tertipu di sebalik tajuk, :)

Friday, February 18, 2011

sensitiviti sekeping hati

Assalamualaikum. :)

bab 32.
sok sek sok sek.
air mata itu terus menitis.
part sedih ni.
hero terpaksa melepaskan heroin demi melihat heroin bahagia.
nangis cover2 sebab takut room mate nampak,
malu, jatuh standard sebab baca novel nangis.

episod 12.
tanpa sedar,
ada air mata jernih mengalir,
ketika si heroin terpaksa pergi melihat kecurangan hero bersama heroin kedua.
ohh. sayu.
di tambah dengan lagu korea yang memilukan,
air mata orang yang menonton,
lagi laju turun berbanding heroin dalam filem.

sok sek sok sek lagi.

"ha, awak kena tengok cite hindustan ni. sedih sangat. Shah Rukh Khan mati. 
dia rela bagi Preity Zinta kat Saif tu. touching nya. huk huk huk. kena tengok cerita tu tau"

wah wah,
awak, bukan main lagi ye.
nangis2 baca novel,
sendu-sendu tengok cerita korea,
kenapa ya?

kalau cerita sedap,
bersungguh-sungguh nak cerita kat kawan,
penuh emosi,
mesti time awak promote cerita tu,
reaksi muka mesti sama dengan kadar ke'semangat'an kan?
hihi.
marah betul kalau kawan buat dunno.
kita semangat2 nak cte,
tapi dia buat muka selamba.
hihi.

tapi kan,
tak pelik ke?

kita baca case Law,
takde pulak menangis2 macam ni,
case solomon tu,
awak nangis ke time solomon tu kena sue dengan creditors sebab tak dapat bayar creditors,
bila company winding up?

tak kan?
*ada ke orang nangis?*

ye la.
baca novel guna hati.
hati berkait dengan emosi,
emosi mainan perasaan,
tu yang meresap dalam jiwa dan mudah tersentuh tu.
bila orang suruh cerita novel tu balik 5 tahun akan datang,
confirm boleh lagi cerita,

nak test?
ingat lagi tak novel 'Bicara Hati'?
Tengku Syahran dengan Zahlia. (hehe)
kena kahwin kontrak.tapi lama-lama dah tersuka.
(recall balik!) :)

tapi, kalau baca case Law,
baca dengan akal,
sekadar baca,
nanti habis exam, lupa.
seperti kata lecturer, First In, First Out.
haha.

wahh.
panjang lebar explanation.

tapi kan,
persoalannya,
kita baca Al Quran dengan hati atau dengan akal?

apa hati kita rasa bila baca AlQuran?
apa perasaan kita bila tengok saudara-saudara Islam kita di Gaza, Iraq, Afghanistan, Selatan Thailand?
kita sedih tak bila baca sejarah keluarga Yasir dan Sumaiyyah?
ada rasa air mata jernih nak mengalir tak bila baca kisah Rasulullah yang sanggup dilempar dengan najis oleh jiran Baginda?

eh,
pelik.
Kita islam kan?
kenapa kita tak rasa apa2 eh?



jawapan.
sebab kita baca AlQuran dengan akal semata-mata,
tak meresap masuk hati,
baca hanya sekadar baca.
kalau ada masa sikit, baca tafsir.
tu pun,
baca je la.
lepas tu tutup, dah.

kita selalu macam ni kan?

tapi,
sampai bila?

baca Al Quran sebetulnya dengan hati,
baca dengan penuh tertib,
maknanya dibaca,
dihadam. DIAMALKAN.
bukankah setiap ayat dalam Kitab Suci itu mengandungi hikmah bagi manusia yang berfikir?

penciptaan langit dan bumi, kejadian manusia, kedatangan hari Akhirat, sejarah nabi terdahulu,kaum terdahulu yang dilaknat, Syurga dan Neraka.
tidak habis rasanya entri ini jika di'list'kan kandungan yang terdapat dalam AlQuran.

bila kita baca dengan hati,
pasti akan meresap ke dalam jiwa kita.
InsyaAllah,
kita akan dapat rasa,
Islam itu agama indah.
Islam itu Ad-Deen,
Islam itu cara hidup kita.

kemanisan dalam beragama.
baru best nak cerita dekat kawan-kawan yang lain kan.
betapa Islam itu agama yang benar.
"Tiada Ilah melainkan Allah,
Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah."

kesimpulan.
semuanya yang telah, sedang dan akan berlaku di atas muka bumi ini,
telah dicatatkan dalam Mukjizat Nabi kita, Nabi Muhammad SAW,
yakni AlQuran Nur Kareem.

so sekarang.
kita nak baca 'Surat cinta dari Allah' tu,
dengan hati atau akal?

kita cuba untuk fahamkan,
baca dengan penuh penghayatan.
berserta dengan maksudnya.

InsyaAllah,
Hidayah Allah akan menyapa kita perlahan-lahan.
untuk kita mengamalkan Islam secara keseluruhannya.
kerana Islam itu Agama yang Syumul.
Moga Allah Redha.
:)

Friday, February 11, 2011

tiga kali seminggu?

Assalamualaikum,

tangan ini terasa laju mencari,
ingin mencari,
kedai buku MPH pastinya yang pertama ditujui.

"maaf dik, buku tu dah sold out"


"ohh, terima kasih kak"

kecewa sedikit,
namun tidak sepenuhnya.
pastinya masih ada terjual di toko buku yang lain.

namun,
mata terlintas pada ruangan buku terbaru.
karya baru Faisal Tehrani,



tajuk yang menimbulkan tanda tanya,
'3 kali seminggu'
tagline juga begitu,
'dia pandai-tidak menggedik pada setiap masa-dia memilih tiga kali seminggu sahaja'

apakah?
apa yang FT cuba sampaikan?
persoalan itu membuatkan saya akur untuk membuat transaksi jual beli di kaunter.

dalam hati saya ,
'mencari yang lain, dibelinya yang lain'
hehe.

di bilik.
kulit buku dikoyakkan,
cermat.
yang pasti, cerpen tiga kali seminggu dicari,
dibaca. 

selesai.

saya tersenyum. lebar.
rupanya inilah dia,
yang dikatakan 3 kali seminggu.
(nak saya cerita?hehehe)

cerpen-cerpen lain begitu juga,
ada 15 semuanya.
'abuya dongeng tokoh yang memakan babi', 'perlak emak', 'muthupalaniappan'
(tajuknya buat saya tertanya)

ya,
ini bukan sekadar koleksi cerpen biasa.
itu kesimpulan saya.

ada informasi dalam setiap cerita,
ada makna disebalik tema,
ada sindiran disebalik watak,
ada pengajaran disebalik kisah.

:)

pastinya,
tidak rugi membacanya!




note : pandangan peribadi saya, tapi tak salah untuk kamu cuba baca kan?
note-note : nak pinjam yg saya pun boleh :)
note-note-note: buku satu lagi saya cerita nanti ye.



Wednesday, February 9, 2011

basuhkan tangan untuk saya, boleh?

Bismillahi walhamdulillah. :)

nak sembahyang, malas.
nak buat assignment, malas.

sampaikan nak mandi pun boleh malas,
"kenapa la kita kena mandi dalam hidup ni?"
*tergelak saya bila kawan cakap macam ni*

satu lagi,
nak pergi basuh tangan sesudah makan pun, malas.

ye la,
tgh duk syok2 bersembang,
makan depan laptop, depan tv,
dah habis nasi,
malasnya nak basuh tangan.

kalau la boleh orang tolong basuh tangan untuk kita kan?
mesti ramai dah buat camtu..

malas, malas.

hehe.

kita tak suka betul orang kata kita malas,
lebih-lebih lagi orang perempuan,
'malas betul anak dara ni'
sure melenting punya.
habis nak salahkan siapa,
dah memang betul pun kan.
:)

kenapa kita malas sangat ni?

teringat dalam kelas tadi ada kawan cerita :
"seekor kucing mati akibat kebosanan"
;P

malas ni,
penyakit ke, apa eh?

mungkin penyakit hati.

tapi yang pasti.
jangan bagi ia melarat.

hentikan!

malas memang ada pada semua orang,
rajin macam mana pun mesti ada masa-masa malasnya.

tapi mereka nampak rajin,
sebab mereka  pandai letakkan perasaan malas itu di mana.

malas itu kan perasaan,

perasaan siapa?
kita?

hanya kita yang boleh lawan,
bold sikit bagi nampak.
bukan dia,
kita sendiri yang kena kawal perasaan tu.

'time is not to be wasted, but is to be well invested'

baru kita dapat hasilnya.

bila nak rasa malas-malas sikit tu,
cepat tukar jadi positif balik,
jangan bagi malas tu sekat pergerakan kita.

ok?

kita banyakkan doa,
'Ya Allah, aku berlindung padaMu dari kelemahan dan kemalasan'
InsyaAllah,
sentiasa motivasikan diri,
ingat matlamat,
tujuan kita.

jangan jadi manusia yang tiada pegangan.
hanya ikut pada perasaan.
*tak bagus*
tapi, jadi manusia yang tahu tujuan.

kalau ada to-do-list,
lagi bagus.
ikut jadual,
masa akan terisi dengan baik.
InsyaAllah.

kita nak jd rajin kan?
tak nak malas-malas dah.
ok?


note: peringatan buat saya khususnya. dan semestinya kamu-kamu juga! ;)
note-note :
nak tips atasi malas? klik sini.
:)
note-note-note : perlu ke tajuk panjang tu?

igauan semalam

Assalamualaikum :)

dia termenung lagi.
teringat tentang semalam.

air mata menitis,
lalu dikesatkan.

sesal dengan perbuatan.
namun siapa yang menyangka,
syaitan yang terlebih dulu menakluki hati berbanding akal.

lalu dosa itu direlakan.
semakin seronok,
semakin terbuai,
semakin diinginkan.

kini,
dia sedar.
terlalu jauh dengan cahaya.

kegelapan bukan bererti kelam.
tetapi kegelapan itu memberi erti betapa cahaya itu sangat diperlukan. :)

dia ingin mencari cahaya,

mengharapkan sinar kelam ini hilang.
disuluhi cahaya Tuhan.

bagaimana untuk dia bangkit kembali?

dia rasa keseorangan,
dia fikir masa depannya hitam.

tapi dia tidak sedar,

Allah ada dimana-mana untuk dia,
untuk kita,
untuk hambaNya.

Allah itu Maha Adil,
tidak dibebankan sesuatu ke atas hambaNya,
melainkan atas kesanggupan hambaNya.

Allah Maha Pengampun,
Allah Maha Penyayang.

sepertiga malam itu,
dia tersedar.

wudhu diambil.
dia ingin bersama Tuhannya.

doa dipanjangkan,
taubat dipinta,
moga diampunkan segala dosa.

alangkah indahnya saat bersamaMu.
hatinya berdetik.

terasa tenang.
dia tiada rasa keliru lagi.
kerana dia pasti,
jalan ini jalan yang akan menemukan,
dia dengan cahaya.

InsyaAllah.

p.s  :
jangan rasa malu dengan dosa semalam. kerana kita manusia, ada khilafnya, tidak ada yang sempurna.
yang penting, kita teruskan mencari cahaya. kerana cahaya ini yang akan membantu kita di alam sana.

p/s :

semoga 'dia' dan kita sentiasa diberikan hidayah olehNya.
InsyaAllah.

Tuesday, February 1, 2011

lewat petang itu, ada sesuatu di situ

Assalamualaikum. :)

buku ungu berjudul 'indahnya pacaran selepas pernikahan' ditatap,
cuba dibaca setiap baris,
namun,
pancaran matahari sedikit menyilaukan pandangan mata dari terus menatap.

jam direnung buat entah berapa kalinya.
hampir setengah jam lebih.
petang mula merangkak ke senja.
bas yang ditunggu tidak kunjung tiba.

dulu tunggu berjam-jam pun, biasa saja.
tapi hari ini?
'ye la. dah biasa tunggu tak sampai 10 minit,
tu yang jadi tak biasa sikit tu'.
 ini yang bermain di fikiran.

sabar. sabar. sabar.
pujuk saya kepada hati.
senyum. senyum. senyum.

suasana di Puncak petang itu sunyi sahaja.
suasana biasa pada cuti umum untuk mahasiswa.
kan?
:)

salah satu bus stop di Jepun. menunggu di dalam tembikai. :)


sedang menanti,
tiba-tiba sebuah kereta Viva biru elok diparkir dihadapan bus stop.
cermin kereta diturunkan.

kelihatan 2 orang kakak yang mungkin 3,4 tahun lebih tua dari saya tersenyum.

"awak nak ke mana?"


"seksyen 2"


"jom. naik kereta akak. akak tumpangkan."

Subhanallah.

dalam terkejut dan terpinga,
saya menurut.
mungkin ini kemanisan di sebalik kesabaran menunggu.

entah kenapa.
seperti ada magnet yang menarik untuk saya melangkah,
mendekati kereta.


kakak sentiasa senyum,
peribadi yang terjaga,
keelokan mereka berbicara,
jelas terpancar keikhlasan dari riak wajah,
mungkin itu yang menjadi faktor.


sepanjang perjalanan,
banyak yang dibualkan.
default questions seperti nama, belajar di mana,
menjadi permulaan soalan.
hihi.

semakin banyak berbicara.
saya rasakan,
kami sudah lama mengenali.
hubungan saudara seIslam ini saya kira amat kuat.

'ramah akak ni'
saya berbicara sendiri.

"akak, 
berani pulak akak tumpangkan saya"
akak tak kenal saya, 
tapi kenapa akak nak tumpangkan saya jgk eh?"

giliran saya yang bertanya.
memecah sepi.

dari cermin pandang belakang,
saya lihat akak tersenyum.

"sebenarnya dik,
akak waktu dulu2 selalu juga tunggu bas macam awak,
bila kereta lalu depan akak, akak tengok takde penumpang.
akak selalu cakap,
"kenapa la orang dalam kereta tak nak tumpangkan aku?"


sejak dari tu,
akak memang niat.
kalau akak ada kereta,
akak akan tumpangkan orang yang nk ke satu jalan dengan tempat yg akak nak pergi.
tapi ada batasan jugak,
kalau lelaki tu, tak lah akak nk tumpangkan"

hehe.
akak senyum lagi.

jawapan akak,
buat saya terpana seketika.
saya tidak menyangka.

Ya Allah,
baiknya hati kakak.

terima kasih kakak.

semoga akak dimurahkan rezeki dalam apa jua yang akak lakukan, 
InsyaAllah.

Lafaz syukur dipanjatkan kepada Allah SWT.
tidak putus-putus,
lewat petang itu.

Alhamdulillah.

sebelum turun dari kereta,
akak sempat berpesan,

"dik,istiqamah dengan perjuangan Islam"

saya senyum.
InsyaAllah akak :)

saya mula memasang niat,
saya ingin punya peribadi seperti kakak.
InsyaAllah.



note : saya ketika itu dalam perjalanan pulang dari UiTM Puncak Perdana ke UiTM Shah Alam. :)
note-note : awak yang ada kereta, berani tak nk tumpangkan org yang awak tak kenal? :P
note-note-note : tajuk entri mungkin hiperbola. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...